KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Friday, January 28, 2011

Sambutan Tahun Baru Cina

Hari ni adalah hari terakhir persekolahan sebelum cuti Tahun Baru Cina selama seminggu...yeah!! hepi weh!!~ today jugak ada sambutan tahun baru cina kat sekolah aku ni...hehehe..=) terlalu banyak pengalaman baru yang aku dapat ari ni.. =) seronok!!~

Ari ni ada 'port luck' utk semua guru sesi petang...macam2 makanan yang cikgu-cikgu bawak .. tapi yang paling menarik perhatian aku adalah... ada satu dulang yang dipenuhi dengan pelbagai jenis sayuran +halia pun ada..yang di jeruk..di susun sebelun di gaul bersama2... mula2 susun elok2...then taruk palm oil, minyak masak..pastu gaul ramai2 guna chopstik.... =) diorang (kaum cina) akan meminta apa saja yang mereka nak minta masa gaul vegetarian tu...macam hajat jugak laa...dan...semakin tinggi diorang angkat chopstik tu..semakin tinggi la semangat dan..harapan diorang..erm..cam tu la lebey kurang..

Salah satu tradisi kaum Cina~

hari ni jugak..guru2 di beri Ang Pau dan sebiji limau mandarin...hehe.. Ang Pau tu kosong tau..xd apa2...bukan utk aku...tapi.................hehehe... dalam angpau tu kita boley la nak isi berapa banyak yang kita mau.. dan letak atas meja kita sendiri..letak bersama limau tadi..haa..macam ni..~

kemudian..jeng..jeng..jeng..hehehe.. 3 ekor singa muncul di pintu bilik guru..adoiyaiii..bingit telinga aku...boleh bayangkan tak macam mana bunyi musik tarian singa...?? hehehe

mula2 sekali...salah satu daripada singa tadi akan berusaha utk mengambil sayur yang digantung dalam bilik guru...bila dah dapat, diorg buat apa aku tak tahu..kemudian sayur tadi akan di ludah keluar dari mulut singa..
lepas tu kan..singa2 tadi akan ke meja setiap orang guru utk mengambil Ang Pau tadi dan mengopek limau...separuh je di buang kulitnya..aku lupa nak tanya kenapa..hehe..meja aku jadi meja first..hehee...diorang cakap, kalo nak ada Luck yang baik, sila la pegang kepala singa tu..hehe =)
Tentatif seterusnya adalah..aktiviti di Dewan SMKTC =).. perarakan semua guru bermula di pintu dewan dan diiringi 3 ekor singa tadi..kih3..

Pic Sebelum masuk dewan..~ bergambar dengan guru2 yang baru posting..ada dua orang lagi...sorang tukang ambik gambar,sorang lagi dah jadi guru disiplin..so,, mereka berdua tidak ada dalam gambar ni..hehehe
Dalam dewan plak..pertunjukan tarian singa dan persembahan2 lain oleh pelajar2 SMKTC di adakan..PArt yang aku paling igt sekali ialah bila semua guru mengambil dua biji limau dan satu bekas kerepek ubi dari Mulut singa..hehe..1st time lam idup aku lor..hehe..

That's all for toDay... Ceronoknyer saye!! Cuti yeay!!~

~HAPPY NEW YEAR AND GONG XI FA CAI!!~





Sunday, January 23, 2011

XPDC Kayak ke Pangkor

Fuh~..Penat...Baru balik dari berkayak...hahaha...statement tak boleh blah... padahal hari2 duk ternak lemak jea..hehehe....

Actually..My SAWO yang pergi berkayak... dis entry dedicated to him...Alhamdulillah... ku panjatkan kesyukuran pada yang Maha ESA..akhirnya sawoku pulang dengan selamat ..dan sepanjang aktiviti itu...aku rasa..semuanya berjalan dengan sempurna.. Walaupun saban waktu aku menunggu panggilan darinya..hati risau..gundah gulana...dan..dia still igt aku walaupun berada di tengah2 lautan..(perasan) ++ ye la kan..mana tak risaunya.... =)

Tetiba kejealousan melanda bila aku tgk pic2 dibwh ni..huwahuwa..nak kayak jugak..nak kayak jugak... tapi kan..aku ni penakut+pemalas nak keluarkan peluh....huwa..huwa..aku rasa la kan.. kalo aku join sama..dia sorang je la yang kayuh kot...aku tengok sambil2 senyum..hahahaha... Ok tak??

Jom kita selami saat2 indah Sawoku ini...dan sememangnya..dia seorang lelaki yang sgt1000x suka dalam aktiviti2 lasak dan mencabar...tepuk tangan utk beliau...clap..clap..clap..hehehe =P dan aku??? sangat1000x xlasak macam beliau..adei~~ hancusss!!~oh!!~ tidak................aku jeles tgk gambar ni..jeles..jeles...tidak!!!...hahahahah... Aku suka tgk gambar ni....hehehe...Nice...congrats my dear~~Nice shoot + nice view..nak pg sini!!nak jugak tak kira..:PIndahnya ciptaan Ilahi kan.... =)
Congrats my dear.........cayok2!!~ All d best~!
** Semua pic di atas aku cilok dr FB Lecturer UPSI (klik SINI).. Mampoih aku kalo dia taw..kuikui..dah le pepandai2 je letak watermark sendiri..maaf ye Tuan..huhuhu...**


Thursday, January 20, 2011

Mencari Ketenangan di Sungai COngkak

Sungai @ Pantai..??? Mana lagi best?? for me, aku lebih suka sungai dari pantai..hehehe..

1st: kalau aku pergi ke pantai, jalan2 tepi pantai je pun..walaupun xmenyelam sana,, kulit aku confirm baik punya hangus..sensitif betul..kalau mandi..lagi laaa.....adeii~

2nd: kalau pergi ke sungai..tenang,damai..dengan pokok2...deruan air yang mengalir tanpa di paksa...sejuk jea...yang pasti..BEST!!..mandi lama2 pun xhangus badan aku..cuma kecut je la..cejuk!!..heheheh


3rd: Kalau kat pantai kan..paling aku tak suka..bila mandi tertelan air yg best tu..pastu bila da ciap mandi plak..melekit..*belengas*, leceh la..dengan pasir lagi...kalau dah siap mandi..kena bersih elok2 dulu,,kaki tu pastikan tak da pasir baru boleh balik naik keta..pastu..kain baju pulak mesti kena cuci pasir2 dulu baru bleh masuk mesin basuh..hahahah...addeiiii~

4th: kalau pergi sungai kan..aku siap berendam lagi tu....makan2 dalam sungai sambil borak2 duk atas batu..hehe..pastu..bila dah rasa nak balik..naik la kemas2 barang..then pakai selipar..masuk kereta terus...balik rumah baru bilas..hahahaha..hebat tak?? nasib baik kusyen keta aku tu tak menyerap air..hehehhe

5th: kalau pergi pantai kan...fuyoooo....bila time angin bertiup tu kan..seksi doe...Malu mak!!! hahahaa....kalau slim xp la jugak..ni macam tong dram..hahahahha

whatever la kan....pantai ke sungai ke..tasik ker..semua aku layan...hehehhe~ janji boley enjoy ngn family + org tersayang + kawan2.... peace no war ~ :)

SO, hari ni kami pergi melencong ke Sungai Congkak... lebey kurang 24KM dr rumah aku...hari2 pergi sekolah nampak signboard SUNGAI CONGKAK jea..teringin jugak la nak pergi..kat kawasan rumah aku ni banyak tempat2 yang menjadi pusat pelancongan..ada sungai gabai, air terjun apa ntah nama...hutan lipur pun ada..hhehehe... yang pasti..harap2 dapat lah aku jejak kaki ke semua tempat itu.............

Aku jumpa port yang menarik sebelum sampai kat kawasan CHongkak Resort...sepanjang sungai ada rumah yang usang ni..hehehe...Shoot kejap!!~berbekal kan seperiuk nasi putih + telur mata direndam kicap..maka, berkelahlah kami bertiga di sana...... :) Bila dah masuk kawasan sungai congkak tu kan..sepanjang jalan penuh ngn kereta...kami pilih tuk masuk dalam kawasan CHongkak Resort.. Cash RM1 only..:P
Ni pintu utama Resort ni...kawasannya agak luas..dan aku tak nampak pun ada resort..mabe kat atas nun jauh di sana lagi kot... :)
Jambatan yang ada dalam kawasan resort ni..hehehe... mula2 aku igt kat jambatan tu boleh jadi pusat penerjunan insan2 yang suka terjun kedalam air..bila dah dekat baru aku perasan...word TIDAK di buang rupa2nya...vandalisme..adei~
Sungai kat sini macam lebey kurang sungai2 yang aku pergi masa kat Tanjong Malim dulu..lebey kurang sungai kat Kalumpang jea.. port ni la yang kami pilih utk parking...makan2 sambil usha2 orang..hahahaha... :)

Nanti kalau korang nak datang sini singgah2 la kat rumah aku yea..aku pun nak join sama...ramai2 lagi best...berkhemah ker..BBQ ker...wooo...siokkkk...~

~SUNGAI CONGKAK'S TRAVEL~


Header + Watermark

Today is Cuti Am day... hehehe...,, Selamat Menyambut THAIPUSAM bg mereka yang menyambutnya.. :)

As usual...perkara pertama yang aku buat bila celik mata... ON LAPTOP.. hehe...melekat kat depan laptop sampai la aku rasa perlu buat kerja lain..hahahaha...dasyat kan...skg ni xpe..bujang lagi..kalo dah beranak pinak..aku harap..perangai macam ni tak wujud lagi laa.... :P

Hari ni tak taw kenapa tetiba datang semangat nak Buat Header Tuk Blog aku ni... dah setahun lebih aku create blog ni but xpernah pun buat header sendiri..hahaha...maka, aku pun layanlah apa saja pic editor yang ada dalam laptop aku ni....

dari jam 6:30 am aku tekun mentelaah laptop aku ni utk create header baru...aku search pic2 yang menarik tertarik debom... basic pic plak aku cilok dr Internet..haha...bukan main lama aku mengadap..kaki pun dah banyak kali kebas.. lenguh dowh... mandi pun tak lagi...tapiiiiiiiiiiiiiiiiii... yang aku geramnya...sepanjang 4 jam aku mengadap.. 1 header je dapat buat.. tu pun macam hampeh...huhuhuhu... gambar nampak xhidup ..nampak kena cut..wawawawa....dah la aku xreti nak edit gmbar... sana sini duk heboh pasal photoshop..aku xpernah tgk pun mcm mana photoshop tu..kesiankan...??????????? huhuhuhuhu...
.
.
.
.
.
ni la hasil ketidak kreatifan tangan ku..kwang3...jgn gelakkan aku yea..hahahaha
tu je la yang termampu aku buat..then bila aku try upload lam blog aku....wargh!!!!!!!!!!!!bertmbah ketensionan aku.....tak muat dowh...terkurang width..terlebih height...wakakakakaka....aku rasa aku da check betul2 size header ni....fuh~ sabor jea la.... apa lagi..aku reject terus... xdapat la aku tukar header ni ha...pakai je yang mana ada la kan.. but aku memang bengang gila.... !@#%$^%*...

Dalam kebengangan yang still bengang lagi... tetiba ada email terjah inbox aku...bila aku buka e-mail :

"Salam dear, ok ni sis dah siapkan watermark seperti yang dik mintak.... if ader nk change color, inform tau and hopefully kamu suka...

love,
nadia ar-rumaisha "

Wahhhhhhhhhh..........tetiba keadaan yang bengang bertukar menjadi gembira...hehehee... sejuk sikit ati aku.... TQ KAK NADIA...watermark ini sangat cantik..pandai akak buat..hurm..nak tunggu aku buat watermark sendiri aku rasa hancur... buat header pun xreti... hahaha...
ni la watermark yang kak nadia buat utk aku...CANTIKKAN??TQ sekali lagi kak...jasamu dikenang..akanku igt dirimu dalam doaku..hehehehehe
kalau nak tahu lebih lanjut tentang KAK NADIA, sila la terjah blog beliau... -> KLIK SINI

**Jom cari ketenangan...off to Sungai Congkak**



Sunday, January 16, 2011

A day at Times Square & Chinese New year in Advance

Nape la hujung minggu yang aku lalui skg ni kejap erk??? pejam celik esok ari Isnin da... lum puas aku menikmati cuti di hujung minggu, dah kena bukak buku RPH da...hehehe..Opsss..Tak baik mengeluh...bukan mengeluh pun ..cuma..nak cakap masa berlalu begitu pantas...:P

Hurm...aku rasa utk permulaan 2011 ni..every weeks aku keluar dr Hulu Langat ni..mengembara ntah kemana2...melilau jea keje..asal cuti jea keluar., asal keluar jea cuti.. hehee...dat's my hobby.. tak suka duk kat rumah dan bercakap dengan dinding..hehehe...kalau ada pets ok jugak..:)

Ari ni kami pergi Times Square lagi...hehehe...bukan shopping pown..juz pg tgk wayang dan melilau kat GF.. Suasana kat GF pun dah berubah..kalau sebelum ni ada pokok krismas yang cantik + cottage2 yang comel..but semalam semuanya dah bertukar jadi warna merah... Chinese New Year kan dah tak lama.. maka berlakulah perubahan warna + rekabentuk hiasan dalaman di dalam Times Square around GF tu..hehe...I like.... :)

Tema kali ni adalah : Chinese New Year Theme ...:) heheePic ni aku snap depan pentas utama... Makanan berpusing2... aku suka tgk chinese food...
Pernah tengok tak cerita Cina masa zaman dulu2..yang ada maharaja ..gundik ++ tu.. aku rasa tempat yang aku masuk ni adalah tempat duduk permaisuri zaman dulu2... pastu benda ni akan di angkat oleh hamba dan di bawa kemana2.. betul tak?? hehehe
A time to remember.... :) Sawoku,, no matter what..Muhang Oku Dika, Digulu, Baino..om sogigisom..Pounsikou for everything ....:)Alamak~ Kantoi.....zzzzzzzzzzzzzzzzzz ??
Cute kan???? adei~
Chak!!! hehehe
back to GSC..inilah cerita yang kami layan..Gulliver Travels..Menarik gak la citer ni..Bermula dengan pengembaraan Gulliver menaiki bot...then terdampar di satu kawasan yang mana orang2 kat situ kecik jea.,.macam Gulliver ni jadi macam gergasi la kat tempat tu..dan...bla..bla..bla... hehehe...Layan 3D best jugak..1st time ambik ticket 3D. :P

Kalau Gulliver pergi travel..aku pun travel jugak...hehehe...walaupun hanya 2 hari pengembaraan aku..tak macam Gulliver...more than 2 days..:) But... i'm rely2 Hepi and appreciate it... Thanx to my Sawo.. You are everything.. That's All

~NinaAz's Travels~