KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Tuesday, August 27, 2013

First Trimester of pregnancy

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???

Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat bilamana diri ini diberi peluang untuk merasai saat-saat manis sepanjang kehamilan anak pertama ini. Suka duka sepanjang tempoh awal kehamilan, bercakap sorang-sorang, ketawa sorang-sorang, nangis sorang-sorang, semua tu akan menjadi kenangan terindah di depan hari nanti. hikhik. betul tak?. 

Wahai anak! bila dah besar nanti, sila baca diari kehamilan yang ibu/mama/mami/umi mu taip dalam blog ni yea! hahaha. 

Sepanjang tempoh trimester pertama, Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan aku. Aku tak ada alahan sangat. Muntah, pening, loya, mual pun tak. cuma kadang2 tu ada rasa loya sikit2. hikhikhik. Kadang-kadang aku confius sendiri. Betul kea yang aku ni mengandung? kenapa aku macam tak de simptom2 macam ibu hamil yang lain?. 

Sepanjang ramadhan pun, Allah permudahkan urusan aku. Alhamdulillah. Cuma, yang aku perasan, semasa berbuka, aku suka makan berselang selikan dengan air asam. haha. Lagi satu, masa bulan ramadhan, angin banyak sangat dalam badan. sampai rasa pedih ulu hati. orang kata sebab perut kosong, so, memang rasa tak selesa kalau angin tu datang menghantui diri. hukhuk. 

Biasanya, aku jenis yang hanya tidur malam. lepas subuh confirm mata segar bugar, macam-macam aktiviti yang aku buat sebelum aku pergi kerja tengah hari tu. Tapi, 9 minggu pertama kehamilan, tilam empuklah menjadi rakan karib aku. Ya Allah.... tahap kemalasan aku memang tahap yang paling maksimum. Aku suka tidur! yeah! suka sangat. hahaha. Pukul 10 pagi baru aku bangun kau!. Sungguh aku rasa hidup aku tak terurus time tu. Rumah pun tunggang langgang. dengan kain bajunya yang malas nak basuh. nak pegang penyapu pun tak de perasaan. apatah lagi nak mengemop lantai. hahaha. Bayangkan? sebulan aku tak basuh baju. Abanglah yang tolong aku buat semua tu. basuh baju, sapu rumah, basuh rumah, kemas rumah. tu pun masa abang balik seminggu nak raya. huhhuhu. 

Aku ingat lagi muka terkejut abang bila bukak pintu rumah. Aku dah cakap sedia dengan abang. siap minta maaf lagi sebab abang balik kali ni rumah bersepah. Cadar aku tak tukar. kain baju bertaburan. macam-macam lagilah. Abang cakap tak pe, tak pe. nanti abang buat semua tu, katanya. Tapi, bila abang masuk jea dalam rumah. Aku tengok muka terkejut abang. "Ya Allah!!! abang ingat sikit jea bersepah. ini memang terukkk sangat ni sepahnya, ini rumah kea apa ni.." haha. Kami sama-sama gelak. haa kann. maaf yea bang. :( 

Semasa trimester pertama juga, Allah bagi sedikit ujian untuk aku. 6 kali aku spotting bleeding. Ya Allah, hanya Tuhan jea yang tahu perasaan aku time tu. Walaupun darah tu keluar light-light jea, kadang-kadang brown sikit-sikit, dan pernah sekali betul2 merah setitik dua.., hati mana yang nak tenang kan. Bila aku google untuk dapatkan maklumat, lagilah menggeletar badan aku. so, better aku tak payah baca cerita negatif orang lain. Baik aku positifkan minda aku, walaupun kadang-kadang aku tak mampu. hehe. 

Kali pertama keluar light spotting bleeding masa usia kandungan 5 minggu. Aku terus ke klinik sebab nerves kan. Tapi, doktor cakap itu normal. Normal implantation katanya. So, dia suruh aku balik. Kalau keluar lagi dan lagi teruk, dia suruh aku datang balik klinik. Lega sikit bila dengar penjelasan doktor.  

Masa kandungan 6 minggu pula, dua kali keluar brown spotting bleeding. waktu petang dan tengah-tengah malam. Masa tu aku tak tahu nak buat apa. macam nak nangis pun ada. aku sedih sangat-sangat time tu. nak pergi klinik, malam-malam buta klinik mana yang buka. lagipun aku takut nak keluar rumah malam-malam. Aku hanya mampu berserah, dan tunggu jea pagi esok. 

Esok tu, pagi-pagi aku terus ke klinik alam damai. Bila aku bagitau masalah dan tunjuk gambar bleeding tu kat doktor, doktor terus scan perut aku.
Nampak kantung semakin membesar dari yang sebelum ni

Aku tanya doktor, normal kea kalau ada bleeding? Doktor cakap, sepatutnya time pregnant tak ada bleeding yang keluar. Aku terus risau. Doktor bagi aku ubat untuk hentikan darah a.k.a kuatkan rahim. DUPHASTON namanya, dan Doktor refer aku pergi HUKM untuk buat detail check up kat sana. 

Sampai jea HUKM, aku terus kea emergency O&G room. Bila aku tunjuk surat refer dari doktor dekat nurse tu, dia terus mintak nak tengok gambar scan baby tadi. Konfius aku tengok muka nurse tu. tak semena dia cakap. " macam kosong jea kantung ni". Aku terus. hah? blurrr.. macam nak tumbuk jea muka dia. hahahaha. sampai hati dia cakap macam tu depan aku taw! dan2 jea rasa mata aku macam nak berair. aku terus cover. dia tanya lagi. "Ada nampak tak kantung ni bergerak2 tadi?". aku cakap entah. tak tahu. dia tanya lagi. "Sepatutnya, kalau dah 6 minggu, janin dah boleh nampak tau". aku diam jea. malas nak layan. terus completekan borang pendaftaran aku. padahal dalam hati. Allah jea tahu. 

Semasa di ruang menunggu, sebelum nama aku dipanggil. aku tak putus-putus berdoa agar kandungan aku sihat dan selamat. aku menangis kau. hilang rock kejap. haha. Bila dah masuk jumpa doktor, aku cerita apa masalah aku. lepas tu doktor cakap nak buat scan. Aku ingat scan biasa kat perut tu. sekaliiiiiii. scan kat bawah woooo. hohoho. malu mak jemah! nasib baik doktor perempuan. tapi serius. aku malu giler kot. Dia cakap nak tengok rahim dan check ada darah lagi kea tak. Sakit wooo scan kot bawah. alat tu dah la besar. macam besi kot. ntah. aku tak tengok pun. huwaaa. 

Alhamdulillah. doktor cakap rahim aku OK. darah pun tak de. bagus dan baik katanya. hurm. 

Next, doc scan perut aku.
Time ni aku nampak kantung berayun dari hujung (sebelah kanan)

aku nampak kantung macam tadi. aku tanya doc, nampak tak janin anak saya? doc cakap kecik lagi ni, tak nampak sangat. tapi, doc tunjuk dekat aku yang kantung tu bergerak dari hujung. berayun-ayun. doktor cakap itu denyutan jantung dia. Alhamdulillah. kandungan sihat, dan denyutan jantung dah nampak. syukur sangat-sangat. 

Masa kandungan 7 minggu. light spotting bleeding keluar lagi. Aku buat rileks jea. positifkan minda dan hati. Tapi keesokan harinya. betul-betul waktu aku nak berbuka puasa, spotting bleeding yang betul2 merah punya. setitik dua keluar. Ya Allah. hidup aku terus huru-hara. Malam tu jugak aku pergi klinik pakar wanita, tunggu punya tunggu rupanya2 klinik tu tak bukak. dan2 menangis teresak-esak dalam kereta. tak malu sungguh. hahaha. lepastu aku pergi klinik alam damai, tapi malam tu doktor lelaki, dia tak buat check up pregnancy. next aku pergi klinik mediviron, jugak tak buat check up pregnancy. last sekali aku pergi klinik kita dekat Bandar Tun Hussein Onn. 

Bila doktor scan dan tengok kandungan aku. first time aku nampak janin aku. Ya Allah. sungguh terharu. akhirnya. si anak menampakkan dirinya.
Janin dah mula nampak! kecikkkk sangatttt... 15mm

Doktor tunjuk denyutan jantung yang berkelip-kelip. laju sungguh jantung baby berdegup yea. Alhamdulillah, doktor cakap kandungan aku baik, jantung pun berdegup dengan baik. Bila aku tanya doktor kenapa ada bleeding. Doktor cakap itu normal. Orang pregnant ni macam-macam hal. Aku tanya doktor berkaitan dengan suntikan untuk kuatkan rahim. Doktor cakap dekat klinik dia tak ada suntikan tu. doktor cakap lagi. Tak ada apa yang perlu dirisaukan. selagi baby itu kuat, baby akan membesar dengan baik. huhu. terharu. Aku pegang kata-kata doktor tu. setiap hari aku cakap anak mama ni kuat! yea! mesti kuat! :) 

Masa kandungan 8 minggu. light spotting bleeding keluar lagi. dan aku hanya mampu berdoa dan terus berdoa agar kandungan aku selamat dan anak aku kuat! Alhamdulillah. sampai sekarang aku dah tak bleeding lagi. syukur padaMu Tuhan :) 

Check up 9 minggu.
Alhamdulillah. semakin membesar anakku. Masa ni ukuran 2.33cm. Kalau diikutkan tarikh due date pada scan tu, 28 feb 2014. Tapi doc letak tarikh 3 Mac 2014 :)

Aku sangat teruja bila first time tengok kaki baby menendang! hohohoho. aktif yeaa walaupun kecik lagi. comel sungguh! rugi abang tak de. kalau tak boleh tengok sama. hihihi. Aku tanya doktor Suriati yang sangat soft spoken. sebab dia memang doktor pakar di Hospital Pantai dan ada klinik sendiri di Alam Damai, "Doktor, normal kea kalau orang macam saya, selalu keluar spotting bleeding, doktor pernah jumpa tak orang macam saya?". Doktor tu jawab dengan lembutnya. "Jangan risau, normal jea tu. ramai juga yang macam tu. awak jangan risau yea. yang penting heartbeat baby ok". Aku tersenyum puas. ececece :) 

Check up 3 bulan.
Baby tengah tidur. CRL baby tika ni 5.17cm. How sweet you are. my heart. my soul. my love. ever :)

Alhamdulillah. baby semakin membesar dalam perutku. hehe. First time abang ada sama time check up. Abang sangat2 teruja. Abang cakap, bila dia tengok heartbeat baby yang laju tu, rasa macam jantung dia pulak yang berdegup laju macam tu. hehe. Tapi sayang, baby tak tunjuk kehebatan dia menendang time abang ada, baby tengah tidur. hehehe. 

Alhamdulillah. Sekarang ni kandungan dah nak masuk 14 minggu. terasa cepat masa berlalu. hehe. semakin hari semakin aku tak sabar dan teruja nak tunggu perut memboyot kedepan. hahaha. gitu. 

Abang pulak buat surprise semalam. Actually, kalau diikutkan. 5 November baru abang balik KL semula. lebih kurang 3 bulan jugak la kot kami tak jumpa. Tanjat gegirl taw bila abang wassap yang dia dah beli tiket flight untuk balik. hohoho. Bulan 9 abang balik, bulan 10 abang balik, bulan 11 pun abang balik. Dia cakap, perasaan dia nak balik jea selalu. rindu nak cakap dengan baby katanya. hukhuk. iolss is sedih ok. ingat rindu dekat mak baby. (T_T). 

Next month ada lagi permohonan pertukaran ke semenanjung. Doakan, semoga ada rezeki kami untuk hidup sebumbung. Normal macam pasangan yang lain. hikhik. Amin!

Baby bump 3 months. hahaha. Abang terconfius. selalu aku kena usik. ini baby bump kea lunok (lemak) ni katanya. Sabau jea lah abang oiii. haha

Kami berdua di hari raya. hikhik. Dah 10 syawal dah pun time ni. 1 syawal tak de gambar pun. mogok baju raya abang tak siap. huh!


"Ya Allah, peliharalah anakku selama dia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah kedalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu."

Terima kasih buat semua yang mendoakan kebaikan untuk kami. 

TQ for reading! k bai!                    



Friday, August 23, 2013

Kek Coklat Lembap yang SEDAP versi kukus sempena Syawal 1434H

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Salam Syawal buat semua rakan-rakan blogger, dan semua yang mengenali daku. hikhik. Lambat betul keretapi aku jalan kan. orang lain dah sakan update pasal raya, aku agak keterlambatan. tak pe, tak pe. raya sebulan kannnn. :) 

First entri aku dalam bulan syawal ni, aku nak share dengan korang satu resepi kek coklat lembap yang sangat2 sedap bagi aku. Ya ampun.. memang sedap sangat. bukan nak puji sedap sebab aku yang buat, tapi sedap sebab resepi yang lazat. eh? haha. 

kalau korang nak tahu, aku jenis yang tak suka makan kalau aku sendiri yang masak, tapi akibat kesedapan resepi kek ini, asal masak jea kek, terus aku potong makan. hoho. patutlah badan aku kian mengembang. terlebih makan kek rupanya. :( 

Mana aku dapat resepi ni? 

Alkisahnya. aku beraya ke rumah mak cik aku. Adalaaa dia hidang kek coklat ni. Aku try la sepotong, lepas sepotong, sepotong lagi aku try. dan lagi sepotong, seterusnya sepotong. Last2, sebelum balik aku mintak nak salin resepi, nak buat kat rumah sebab sedap sangat. hahaha. Mak cik aku pun bagilaa resepi. baik hati kan mak cik aku? resepi kek ni dia ambik dari adik ipar suami dia yang ada dekat Melaka. oo. kira maknanya, resepi ni dari Melaka la kan? kea dia ambik dari google kat tenet jugak eh? entah la. haha  

Aku terus taip cara nak buat eh. tak payah nak separate bahan-bahan dan cara membuatnya, sebab mak cik aku terus bagi resepi cenggini. OH YA! satu lagi. kek ni tak perlu putar dengan mesin pemutar tu, korang just guna SENDUK KAYU jea. ok? senduk kayu yea. jangan pula senduk besi. aku pun tak tahu kenapa. yang aku tahu, mak cik aku cakap dia dah cuba guna pemutar kek tu, tapi kek tak jadi sesedap guna senduk kayu. paham? ngeeee~

So, lets cekidout. resepi yang simple, tapi. fuh. tak nak cakap banyak. 

KEK COKLAT LEMBAP versi KUKUS 

1. Kacau 3 cawan gula dan 4 biji telur sehingga sebati - aku kacau sampai putih. 
2. Masukkan 2 cawan minyak dan kacau - aku guna minyak jagung/mazola. 
3. Masukkan satu sudu teh soda bikarbonat dan esen vanila, kacau lagi. 
4. Masukkan 2 cawan setengah tepung gandum dan satu cawan setengah serbuk koko (ayak dulu) dan kacau sebati. 
5. Masukkan satu tin susu cair dan kacau sebati. 
6. Masukkan setengah cawan air panas menggelegak yang dicampur dengan setengah sudu teh garam - kacau sebati. 
7. Masukkan dalam acuan. kukus selama lebih kurang satu jam setengah :) 

Senangkan? 

Raya hari tu sempat jugaklah aku buat 4 adunan. semua cakap sedap. kembanglubanghidung 4cm. hahahaha. Ma aku punyalah suka kek ni, sampai sahur dan berbuka pun makan kek coklat taw! moden sangat. haha

Rupa kek sebelum di hias

Rupa kek selepas di hias. sapu whipp cream jea. tu pun comot. haha

Pic malam syawal-6. BBQ Party. Model Kek coklat dan puding triffle. heheh~


Selamat mencuba! 

Tq for reading! k bai