KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Monday, February 24, 2014

Berakhir sudah 9bulan penantian kami

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Haloooo haaaa. Hihihi. 

Alhamdulillah. Nina dah selamat bersalin. Terima kasih buat rakan2 blogger yang mendoakan kebaikan buat kami berdua. Hanya Allah saja yang akan membalasnya. Tak lupa buat yang bertanya. Terima kasih kerana sudi bertanya khabar. Hihi. 


*Rindu nak berblogwalking uollsssss....*

Permata hati yang dinanti2. My baby boy. Selamat dilahirkan pada 22hb feb 2014 tepat jam 5.05petang secara normal. Berat 3.09kg



Tak sabar nak share dengan uolls pengalaman manis semasa bersalin. Hihi. Manis laaa sangatkan. Ahaks. 

Terima kasih ya Allah kerana memberikan aku peluang untuk merasai kesakitan itu. Berhempas pulas  dan bertarung nyawa untuk melahirkan anak ini. 

Pengalaman yang paling hebat dalam hidup aku. 

Subhanallah. Alhamdulillahhh.  Allahhuakbar 

Oklah. Bye uolls. Doakan saya berjaya untuk fully bf baby saya pulak yea. Ihiks. 

♥♥♥Enjoy my breastfeeding journey. Aummmmm ♥♥♥  

Tq for reading. K bai!!   




Wednesday, February 19, 2014

Wordless Wednesday: Keep Calm Y(^_^)Y

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???




KEEP CALM 
CAUSE BABY IS COMING... 
SOON 
#my baby inside 
#38 weeks 3 days (9 bulan ++) 
#12 days to go 
#Due Date: 03 Mac 2014
#Doakan kami, semoga diberi kemudahan dalam segala urusan :)





Tuesday, February 11, 2014

Kaylena Beaute': READY STOCK!!! Jom order sekarang

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???

Produk baru sampai petang semalam. 
Jom cuba try test Kaylena Beaute' 
0193190117 
FB: NinaAz




Persiapan Sambut Baby (Part 7) - Diapering & Nursering

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Ok.Ok. Ni last entri aku pasal persiapan2 nih. Mesti korang dah naik muak dan jemu tahap minimum kan. hahaha. Asyik pasal baby jeaaaa yang naik kat Dashboard korang kann. hikhikhik. Sabor jealah. Nie lah kekdahnya kalau dah nak jadi ibu2 bapak2 nie. 

Kalau sebelum asyik review pasal kahwinnnn jea tak habis2. kali ni biarlah aku menggelupur sorang2 review pasal benda alah ni pulak. hikhik. Tapi kan, aku happy sangat bila dapat share dengan korang. 

Contoh: Sebelum ni aku share pasal kahwin, barang hantaran, baju pengantin dan segala bagai,.. memang entri2 tu lah yang banyak jumpakan aku dengan blogger2 lain. Ada tu siap tinggalkan komen yang membuatkan aku terharu lagi taw. Padahal aku tak de buat apa pun. Aku just SHARE apa yang aku lalui jea. 

Yes! aku akui.. Hits keyword yang paling top yang masuk dalam belog aku ni majoriti pasal perkahwinan. hehe. walhal dah setahun lebih berlalu aku post entri tu.. Aku harap benda alah tu berguna zaman berzaman untuk santapan bakal2 raja sehari nanti. :) *perasan pada diri sendiri

Last entri pasal persiapan sambut baby ni, aku nak share dengan korang checklist untuk newborn berkaitan dengan diapering & nursering. Seperti yang aku cakap tadi, aku just SHARE apa yang aku lalui, tak de niat apa punn. Dengan harapan, entri ni berguna buat pedoman bakal2 ibu suatu hari nanti. kot2 laa depan2 hari nanti cucu aku akan jadi bakal ibu, google2 dalam tenet, tup2 jumpa belog nenek dia. haaaa. tak ke gempak tuuu. wakakakaa :D 

Okeh, lets' cekidout yooo~! 


CHANGING & DIAPERING:

- Napkin 
- Lampin pakai buang/lampin kain moden
-Pelapik lampin (kalau guna lampin kain moden)
- Safety pin 
- Tisu basah
- Alas/pelapik untuk menukar lampin
- Beg lampin (Untuk travel)

1) Napkin

Oleh kerana napkin ni kegunaan turun temurun dari zaman tok kadok lagi, aku pun masukkanlah jugak dalam list barang baby. Risau takut mama aku bising nape tak beli kain lampin. nape tak beli kain lampin. kannn.. better aku beli siap2 sebelum kena tanya. hikhik. 

Pada mulanya aku ingat malas nak beli napkin ni, sebab aku tahu sejauh mana tahap kemalasan aku. Aku tak berapa nak yakin yang aku akan guna napkin ni sebagai lampin untuk anak aku. Sehari dua mabe aku rajin lagi kot untuk tukar basuh sental gonyoh bagai.. hikhik. erm, sebulan dua??

Pureen Baby Napkin - 10 Helai Beli di Fabulous Mom

Kalau ada bibik no hal. Boleh lea anak aku bernapkin hari2. jimat duit tak payah beli mamy poko. hahaha.

Aku rasa napkin ni nanti akan berguna untuk bedung baby jea kott. Ngeee~
   

2) Lampin pakai buang/Lampin kain moden

Masa expo baby dekat midvalley tahun lepas, aku tengok ramai sangat orang bersusun2 dekat booth mamy poko. Teruja tengok diaorang borong pampers banyak2.

Aku sebenarnya tak tahu nak bagi anak aku pakai pampers brand apa. Mamy poko kea diapers kea, petpet keaa. Sebab tak de pengalaman kan. Tapi, aku adalah terbaca beberapa review yang diaorag cakap brand mamy poko best. Best macam mana tu aku tak pasti. hehe. Naluri keibuanku jugak lebih memberat ke arah mamy poko. cececehh.


So, buat masa sekarang ni, stok pampers anak aku nanti aku dah sediakan: 

2 pek pampers newborn size (sebab orang cakap size newborn jangan beli banyak, baby cepat membesar, lagi satu kita tak tahu lagi kapasiti bontot baby besar mana, kot2 kuar2 sempat pakai seminggu jea newborn size. hikhik)
4 pek pampers saiz S (satu kotak)


Pasal lampin kain moden ni pulak (cloth diapers), aku baru jea tahu tentang kewujudan benda alah nie. Aku rasa dia punya cara lebih kurang napkin jea kot. kena basuh dan jemur.

Tapi apa yang menarik tentang cloth diapers ni, 


1) lagi mudah kerja mencuci (dalam dia boleh dilapik dengan nappy liner, - buang jea nappy liner tu kalau dah kena guna, tak payah bersemangat sental macam pakai napkin) 

2) kulit baby yang sensitive dengan lampin pakai buang lebih terjamin dengan lampin kain moden ni, dan yang paling menarik bagi aku... keunikan cloth diapers yang..... 

3) Bermacam2 bentuk rupa, warna dan corak. serius comel! hikhik 


Untuk rujukan berkaitan dengan penggunaan cloth diapers ni aku banyak cari info dalam web ClothdiapersMalaysia.

Yang aku dapat info dari mak2 yang berpengalaman, diaorang suka guna cloth diapers brand Autumnz.

Brand Autumnz tu korang boleh beli di OnebabyWorld. Kalau nak beli borong, dalam 10 pieces, korang boleh beli dekat QQ babyShop. Murah2 jea.

Buat masa sekarang ni, aku buat stok sekeping jea. SEKEPING JEA?? hahaha. Nak beli banyak2 kang tak terpakai pulak. Kita try test laa dulu yea!! Sebab comel punya pasal la nihhhh~

Mango Tree Minky Snap Diaper with 2 inserts (Microfiber inserts) *Wishing Bears* 
Beli di Fabulousmom
       

3)Pelapik lampin (nappy liner) 

Pureen Standard Nappy Liners (100's) Beli di FabulousMom 

Kalau korang nak guna cloth diapers, boleh la guna benda alah ni. Lain fungsi aku tak pasti. hehe. Aku beli sekotak jea, sebab cloth diapers pun aku beli sekeping jea. hahahaa!


4) Tisu basah

Wet Tissue ni aku beli brand Pureen, dua pek yang biasa dan dua pek yang antibacterial (yang ni sebab kena promote dekat promoter tuh) - beli masa expo baby di MidValley. Brand Fabulous Mom tu aku dapat free. Diaorang bagi gift. TQ fabulous mom!


Tisu basah ni sebenarnya kena buat stok banyak taw. sebab hari2 kita akan guna benda alah ni. Tak pe lah, nanti baby dah keluar nanti baru cari lagi. hikhik


5) Alas/pelapik untuk menukar lampin

Brand Pureen Beli di Fabulous Mom Cheras Outlet

Penting masa nak tukar lampin baby. Kalau tak guna benda alah ni, basah lee tilam baby nanti :)


6) Safety pin

Beli dua pack jea. Tak perlu banyak2 kottt. yang Japlo tu aku beli dekat Fabulous mom. yang Luvable tu beli time expo baby di MidValley

Safety pin ni untuk kegunaan apa ntah aku tak pasti. Biasa aku tengok kalo mak2 yang beranak kecik ni mesti ada benda alah ni. hiiiii. Aku rasa untuk pakai dekat lampin bayi kotttt. Pakai kat tudung mak baby pun boleh! rare apa~ (^_^)


7) Beg lampin 

Setakat hari ni, aku tak berminat lagi nak beli beg lampin ni. hihihi. Aku rasa nak pakai jea beg galas yang mana ada. sumbat jea semua barang dalam tu. settle! hakhak. *tunggu hadiah dari sesapa yang baik hati jea lahh~ hahaha*
   

NURSERING (Kelengkapan tidur bayi):

- Baby Cot
- Set tilam (kekabu) & Comforter 
- Kelambu bayi (foldable mosquito net)
- Selimut (blanket baby)
- Travel Mattress Set 

1) Baby Cot 

Nenek baby cakap nak sponsor baby cot ni. *Kembanglubanghidungibuduapuluhsaat*. Tapi aku rasa benda alah ni tak penting sangat pown!. Tak de pun tak pe. ngeee~


2) Set tilam (kekabu) & Comforter/Quilt 

Untuk set tilam baby ni, agak jenuh jugaklah nak mensurvey2. Bukan apa, biasalah, aku ni nak cari yang murah2 saja,, nak yang murah, berkualiti dan sedap mata memandang... huhu. 

Kat bawah ni ada aku listkan, onlinestore yang jual set tilam yang aku suka tengok & stalk


Nak cari kat kedai offline malas, duduk kat rumah google jealah cari yang jual online. So, dalam banyak2 onlinestore yang aku stalk tu, akhirnya yang terkenan di hati ialah dari Amirah Collectiions

This is belong to my baby. Baby E is coomingggg.. :) 
TQ Amirah Collectiions. iollss suka sangat!! 
Handmade! 3 minggu order baru siap. menggelupur mak baby tak sabar nak nunggu. haha



Suka sangat tengok hasil kerja dia. sangat kemas. pandai dia mix and match corak sarung tilam + bantal. Actually kita boleh request main fabric yang jenis macam mana yang kita nak, lepastu nanti pandai2 laa dia mix and match dengan corak yang sesuai dengan main fabric yang kita pilih tue. gerenti menawan. Set tilam dia ni terus datang sekali dengan comforter/mini quilt

So, dari sarung tilam sampaiiillaaa comforter sepesen jea dia punya fabric. sangat comel ok!. Lagi satu, menggelupur aku tengok dia punya standard quilt (33x43inci). seyes cantik2 gilesss!!!! siap boleh request lagiii nak besar mana, kalau nak muat mak baby + bapak baby + nenek baby punn boleh!. 

Tapi buat masa sekarang ni aku rasa macam over la pulak nak sapu semua ($$ nan hadooo.. pfffttt~). 

Antara koleksi2 yang ada dalam Amirah Collectiions:

Set tilam kekabu + mini quilt yang awesome!!! 

Ni laa standard quilt yang aku cakap tuuu. korang tak menggelupur NAK kea tengok benda alah ni?. comel oitoittttt

Harap2 ada la rezeki nanti dapat buat koleksi quilt dari Amirah Collectiions. tak pun.. korang bagi laaa kat kami as a gift, BOLEH?? Alaaa.. bukannya selaluuu kann.. hakhak 

Oh ya! sis Amirah ni buat parttime jea taw. Tilam tu dia buat sendiri, pattern yang korang nak dia jahit sendiri. So, memang makan masa yang agak lama. Lama pun lebih kurang dalam 3 minggu jea. Kalau korang nak cepat2, means hari ni order esok nak, memang tak dapat ah. hehe. Tapi 3 minggu nunggu sangat2 berbaloi taw! :)          


3) Kelambu bayi 

Kelambu ni macam biasa lahh. macam tak perfect pulak kalau tak de kelambu. Biasalah, untuk elak kucing yang berkeliaran dan nyamuk2 yang berterbangan. elok lah kiranya mak2/bakal mak2 ada kelambu ni sebagai koleksi nursery untuk baby :)

Baby Love - Foldable Mosquito with safety pin 
Beli di Fabulous Mom Cheras Outlet


4) Selimut (blanket baby)

Bumblee Bee - 3 pcs receiving blanket blue/track. Beli di Fabulous Mom Cheras Outlet. Beli time sale. Jimat 10 hengget.
Pureen Blanket tu beli time baby expo di MidValley :)

Selimut baby ni aku rasa cukup kot 4 helai. Tak payah beli banyak2. Kang nanti baby selalu berada dalam pelukan kita kann.. sejuk2 peluk jeaaa, tak pun gulung jea dalam napkin. 
Agagagaga.

Tak sabar nak gomol baby :) 


5) Travel Mattress Set


Rezeki baby ni. Dapat hadiah in advance dari Tok sedara baby. hikhik. Masa baby 6 bulan dalam perut lagi dah dapat set travel ni. TQ auntie!! 

Alhamdulillah... persiapan kelengkapan baby semua almost done! 95% complete. Lagi 5% tu tunggu baby keluar dulu baru kita pikir nak cari apa. :) Kerja yang aku perlu buat sekarang ni mempacking segala bagai barang2 baby ni, masuk storage box cecantik, bubuh dalam plastik beg kemas2, get ready untuk muat masuk dalam kereta untuk TRAVEL balik KELANTAN. mesti pengsan nenek baby tengok barang baby yang banyak ni. hahaha. 

Anak ibu kat dalam perut ni sekarang dah 37 weeks 2 days (9 bulan dah oitoit). 

Semalam aku ada rasa sedikit regangan kat bahagian abdomen bawah nih (ahaks! 18sx tet!) mungkin yang orang duk kata BRAXTON HICKS tu kot. Ada jugak orang cakap, kita akan rasa regangan abdomen bawah untuk persediaan bersalin nanti. erk, entahlah. aku tak de pengalaman. Heee~ 

Tapi yang aku rasa semalam sikit jea, sekali datang jea. Pastu aku pengsan lelap terus tak sedar apa2. Hehehe. 

Hurmm. Kalau hari ni, atau esok atau lusa benda alah tu makin terasa.. Mabe hujung minggu ni aku akan travel balik Kelantan kot. Kalau masih sihat walafiat dan 'regangan' tu dah stop dan life aku still lagi enjoy as usual,... InsyaALLAH Jumaat next week baru aku Travel balik Kelantan. Ngam2 masuk 38 weeks 5 days.

Apapun. uolls tolong doakan aku selamat segalanya yea. hehehehe... 

*much love* ~ NinaAZ    

TQ for reading... K bai!~ 


Monday, February 10, 2014

Persiapan Sambut Baby (Part 6) - Cuci & Sterilize (Botol Susu & BreastPump Accessories)

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Asalnya, niat nak mendobi botol2 baby ni nak buat time cuti tahun baru cina minggu lepas. Tapi sebab keluar dating sambut besday boy punya pasal, so semalam baru dapat settlekan part2 mendobi botol2 baby nih. Lega maks. lega. Risau gak kot2 tak sempat nak settle mana yang patut. 

Ekceli, botol2 ni boleh jea basuh kemudian, means masa dalam pantang keaa, masa nak guna keaa.. Tapi bila fikir punya fikir, better siapkan awal2. Senang. Nak guna jea nanti terus bukak storage box, ambik dan pakai. Aku ingat, nak jugakk minta tolong adik2 kat kampung cuci2 botol ni time aku tengah pantang, tapi tu la, tak berapa nak harap pulak. 

Biasalah, first time basuh haruslah ibu baby yang basuh... basuh dengan peeenuhhhh kasih sayanggg... dan mesti nak perfect, terbaik.. kalau boleh satu kuman pun tak boleh hinggap kat botol2 ni. Basuh dengan air tapis uolls! tapi last2 bilas dengan air paip jugak. jenuh nak nunggu air tapis yang slow macam siput sedut. hahahah.

Memula, aku kira botol ni macam sikit jea. lebih kurang dalam 30 lebih jea botol yang ada termasuk feeding botol dan storage botol. Pastu bila kawan2 lain cakap dah banyak, rasa macam lega sikit. Orang yang tamak haloba macam aku ni memang semua benda nampak sikit. huhuhu. Tapi kalau diikutkan, separuh jea botol yang aku beli, lagi separuh tu fabulous mom yang bagi as a gift. hehe. Baik hati sangat fabulous mom ni taw!!!

Botol susu dan Breastpump Accessories


Pasal breastpump (BP) accessories tu kan, kalau korang baru nak guna BP first time macam aku ni, better baca buku panduan tu betul2. jangan main basuh jea semua alat2 dia, kang rosak kang nangis tak berlagu. Macam aku punya breastpump (bakal pengguna Ameda tegar), ada 3 benda yang tak boleh basuh. Kalau terkena air, katanya proses pengepamam tak akan sempurna dan mabe akan rosak. Wallahuallam. So, Ini dia 3 benda tuh.

TUBING, ADAPTOR CAP, TUBING ADAPTOR


Ada orang cakap, first time basuh botol tak payah pakai sabun kea hapa, rendam dalam air suam jea, pastu siap. Tapi, aku yang kata. Aku nak basuh pakai sabun. lepastu rendam dalam air biasa. sental2 pakai berus sikit, pastu bilas. hehehe. Memula gigih jugak aku tapis air untuk rendam botol2 ni. Last2 aku bukak jea air piap tadah. haaa. lagi cepat kerja aku. hihii. Paip penapis air kecik sangat. tak larat aku nak nunggu. 

Aku basuh botol ni pakai liquid cleanser dari Pureen. Aku beli yang no flavour. Memula teringin nak ambik yang flavour oren, tapi macam tak yakin pulak dengan yang ada flavour2 ni, so aku ambik jea la yang no flavour. Last2 rasa nyesal pulak. Sebab time buihkan air tu macam tak de perasaan, berkali2 aku cium tak de bau apapun. yea lah. no flavour kann. mana ada bau. sobs.sobs. 



Cara nak basuh senang jea, Masukkan liquid cleanser dalam air, kepuk2 sikit kasi buih lepastu rendam kejap botol2 ni haa. lepastu gosok2 manja pakai pemberus botol. Jangan semua benda gosok pakai berus tu, macam puting dan aksesori breastpump yang lembut aku gosok pakai jari jea. 

Ni botol2 baby yang sedang direndam. hehe. Satu dalam baldi, satu dalam besen. :)



Lepas settle berus sental bagai, bilaslah berkali2 sampai korang puas hati. Lepastu keringkan kejap dalam penyejat. Aku sejat kejap jea, tak de la sampai betul2 kering. Sebab aku terus sterilize.



Aku sterilize guna Electric Steam Sterilizer Jingle Jungle. Excited giler aku guna benda alah ni. jakun kejap. hahaha. Siap lompat2 lagi bila tengok botol2 baby berwap. kah3. 

Cara nak guna senang jea rupanya. Sebab dia dah tulis siap2 step2 yang perlu kita buat. Ikut jea 100%.



1. Sukat air 90ml dan masukkan terus dalam bekas sterilizer tu- aku pakai botol yang ada aras penanda 90ml (pakai air tapis yea uolls, no no no air paip).

2. Susun botol pada rak bawah 

3. Susun botol/puting/cab/dsbg pada rak atas. 

4. Tutup dengan penudung dia. lepas tu terus tekan butang on (lampu menyala warna merah tu haa) 

5. Benda alah ni otomatik. So, senang nak handle. 8 minit jea terus stop sendiri. lepas dah stop, tunggu 3 minit baru bukak tudung putih tu yea.

Eksaited mak baby tengok botol kena wap2. kihkihkih
  

**PENTING**: Lepas dah settle sterilize, Once bila dah angkat penutup putih tu, botol2 yang ada dalam sterilizer tu kena kuarkan, kalau tak bukak tak pe, 6 jam duduk dalam tu pun tak pe *salesgirl tu yang bagitaw*

So, lepas 3 minit, aku terus keluarkan botol (guna penyepit tawwww!! dijamin selamat dan bebas dari kuman, jangan lupa sental tangan pakai dettol dulu) dan keringkan atas drying rack yang cinonet kecik ni, tak padan dengan botol yang berguni2. Hahaha.



Sebab botol ada lebih 30 botol, So, aku ulang step yang sama (5 kali ulang) sampai semua settle

Lepas dah kering semua (pastikan betul2 kering, nak cepat kering, aku pakai kipas no. 3 haha), lap2 manja pakai tuala yang bersih, lepastu pasang balik botol2 tu dan simpan dalam STORAGE BOX. Tutup kemas2. hehehe.



Sedar tak sedar, dah sampai part 6 dah segala bagai persiapan baby ni. Kalau boleh seme benda nak cerita dalam belog nih. Bukan apa, senang nanti anak aku nak baca balik apa yang maks dia ni buat time dia dalam perut. hehehe. kenangan kata orang. tak gittew? 

InsyaAllah, ada lagi satu part yang last untuk persiapan baby ni. lepas tu tunggu laa pulak entri berkaitan dalam labour room. haha. Oklah uolls. 


Happy working semua. 
A lots of love. 
*NinaAz the beauty of LIFE!!!!*  

TQ for reading! K bai~        


Wednesday, February 5, 2014

Wordless Wednesday: STRONG

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???

"STRONG" - A beautiful word for women 




Tuesday, February 4, 2014

Selamat Hari Lahir SAWOKU - 04 Februari 2014 :)

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Cuti 6 hari, 5 hari duk terperap dalam rumah. sehari keluar jenjalan jumpa matahari. 

Kejelesan melanda bila tengok blogger2 yang lain sakan bergumbira bersama2 keluarga dan sanak sedara. Kite duk bertapa kat sini jea. tak balik kampung pun. sobs.sobs. 

Sempena hari lahir sawoku yang ke-27 hari ni *suamiku suda tua*, semalam aku request kat abang yang aku nak makan sedap2 hari ni. Lepastu request nak makan kek. request sekali dengan pakej belanja lagi. Hikhikhik. Patutnya besday boy yang request kan. ni terbalik pulak. macam aku pulak yang jadi besday girl. :P 

Macam biasa, tempat lepak kami Aeon Cheras Selatan *Jusco Balakong* jea. Lepas tawaf satu Aeon tu, barulah kitaorang cari port untuk makan2. Bab2 makan, aku yang handle. Suami aku layan jea apa yang aku nak makan. hehe. Memula aku rasa nak makan McD, lepastu rasa nak makan kat Secret Recipe, pastu masuk KFC, tetiba rasa nak try pizza yang baru tuh.., last2 bertapa dalam Kenny Rogers. haha. Pusing kepala suami aku... Ekceli, kalo boleh, semua benda aku nak sumbat dalam perut ni ha. hahahaha 

Sejak kawin ni, kitaorang jarang sangat outing makan kat luar... Makan kat rumah jea. Sebab aku ni masak sedap sangat *jeling2*, sebab tu suami aku suka makan apa yang aku masak *walaupun telur mata kuba jea*. hehe. Tapi sebab hari ni hari special dari hari yang lain..., kiranya harini kitaorang 'makan besar' lah kononnya. Ada setengah orang, hari special sakan masak sedap2 kan, tapi aku, request makan sedap kat luar. Apakah? hikhik

Besday boy!!!! My SAWO kasananganku sogigisom :)


....GIANT..... 
Monolong dalaman : "Macam tak cukup jea nih, macam tak kenyang jea nih"


Kek yang comel untuk besday boy! secomel senyumanmu. eh?

Kek ni jea yang mampu. hahaha... Dua orang makan pun tak habis *sigh* 
Maaf yea bang, tak sempat nak bubuh lilin, kot2 abang nak tiup phiuwwwphiuwww




AisKrim penyejuk perut. hehe. Langgar pantang. Tak pe, pasni time pantang kita pantang betul2 :P


Kek besday boy tak perlu potong2 pakai pisau, pakai sudu besi jea. pastu terus ngap. :) 
*maaf, Photographer tersenget time ambik gambar ni*


Wink2!!!! Happy besday sawoku!!! hehehe. best tak dapat makan kek yang dibelanja oleh diri sendiri? mihmihmih.... 

Alhamdulillah. hari ni dah genap umur abang 27 tahun. dah makin tua dah... Walaupun abang makin tua, tapi still maintain muda dimata ini. ceeewahh.. 

Semoga, setiap perjalanan hidup abang diberkati selalu... diberi kesihatan yang baik olehNYA, kebahagiaan dan keselamatan dunia akhirat, juga rezeki yang halal dan cukup untuk kita sekeluarga... Amin..

Terima kasih kerana menjadi sawo yang baik selama ini. Susah senang kita tetap bersama *lap air mata*.. sobss.sobbss... Pasni dah nak jadi daddy dahhh. Jangan nakal2 lagi. Harap2 anak abang nanti tak buas macam abang la yea. AHAKS! 


Pounsikou for everything! I LAP U foreverlah!!!!!     


TQ for reading!  K bai~     



Checklist Beg Hospital: Ibu dan Baby :)

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Sambil packing barang2 untuk dibawak ke hospital, sambil dupdapdupdap. haih! haih! Excited tu memang excited, tapi dupdapdupdap tu tetap terasa menusuk jiwa. ececece. hihihi. 

Bag hospital ni, ada setengah orang, seawal kandungan 7 bulan dah start packing masuk dalam kereta siap. Tapi aku ni, masuk 36 weeks baru mood mempacking bag hospital tu datang. 

Tapi seeloknya, prepare awal2 lagi bagus kan. Tak de lah kalut tak tentu pasal. Nak harapkan suami. Hurm. entah apa yang dimasukkannya nanti tak tahu lea. Kot2 dah nak terberanak, bag hospital tak dak. pastu suruh suami pulak settlekan, aku rasa memang tak complete ah barangnya. hakhak. pepaham jea la orang laki cam mana kann :0 sorry bang! :P 

Ini dia bag hospital Ibu dan baby. hehehe. Kitaorang main bag galas jea. stylo what! *padahal beg khas untuk ke hospital nan hadooo, guna jea apa yang hadoo. sobss.sobss* hikhik.



Meh aku share pekebenda ada dalam bag nih.   


Keperluan Bayi :




1) Baju dan seluar baby 

Aku bawak 4 pasang jea kot.

sepasang baju lobang2 yang jenis panjang. 
sepasang lobang2 yang jenis pendek, 
sepasang baju nak keluar wad, 
sepasang lagi baju tidur, ala2 jumpsuit gittew.
  

2) Sarung tangan dan kaki dan topi

Melalui pengalaman tengok baby2 yang baru lahir, kuku baby panjang sedepa kan. so, untuk pastikan kulit muka baby flawless sentiasa tanpa kena dicakar kuku sendiri, better bawak lebih sikit mitten ngn booties nie. lebih2 pun, aku bawak 2 pasang jea. sebab memang beli tak banyak pun. hihi. 

Topi baby pulak bawak satu jea, untuk tutup kepala baby time nak bawak balik. Time dalam wad nanti aku dah bawak blanket yang jenis bertopi terus :)


3) Blanket 

Selain nak selimutkan baby, benda ni berguna jugak sebagai pembedung baby. kan?kan? 
So, untuk blanket ni aku packing dua helai jea. Kalau tak cukup nanti, boleh la gulung baby dengan kain lampin. 
  

4) Kain Lampin 

Aku bawak 3 helai. Prepare kot2 nak guna untuk bedung baby kea. Lap2 apa yang patut kea


5) Barut 

Pasal barut ni, ada orang cakap tak guna time kat wad, ada orang cakap guna. entahle. Aku pun tak pasti. Tapi aku bawak jea. bawak pun tak de lah banyak. 3 helai jugak.


6) Lampin pakai buang newborn 

Memula aku ingat nak angkut jea satu pek mamy poko newborn tu. Tapi bila aku tengok ada 48 keping dalam tu, aku rasa macam nak berkampung kat hospital la pulak kalau angkut semua. So, aku keluarkan jea la 10 keping untuk bawak ke hospital nanti. Agak2 cukup kea tak ea 10 keping??? 
  

7) Toiletries (travel pack) 

Ada orang cakap, baby tak mandi lagi awal2 kelahiran nanti. dalam dua tiga hari baru boleh mandikan baby. yea ke? Tapi aku bawak jea la toiletries. Bawak sebotol jea. Botol yang paling kecik, yang boleh guna dari atas sampai bawah. heeee


8) Wet tissue 

Bawak 1 pek jea. cukup la kot. Penting untuk lap2 buntut baby yang comel tu. hikhik

  
9) Minyak telon 

Prepare sedia kot2 berguna nanti


10) Sapu tangan kecik 

Bawak dua helai. Aku ada terbaca yang sapu tangan kecik ni berguna untuk lap2 mulut baby yang kiut tu selepas menyusu. :)


11) Towel 

Bawak sehelai jea. Kot2 nak guna buat lap2 badan baby nanti. kalau tak mandi kang, masam pulak anak ibu. at least lap2 macam tu jea lah kan. :)  



Keperluan ibu : 



1) Kad pengenalan 

IC ni hari2 bawak kehulukehilir kot. Tapi aku nak jugak pointkan dalam checklist nih. hehe 


2) Buku Merah 

Benda wajib. Wajib ada dalam beg 24jam. penting kot! 


3) Guarantee Letter (GL) 

Penting ni.... jangan lupa bawak. Tapi kalau uolls bersalin kat swasta, benda alah ni tak berguna pun. hikhik


4) Kain batik 

Aku bawak dua helai jea. cukup tak???


5) Kain tuala 

Bawak sehelai pun dah cukup.


6) Toiletries 

Aku bawak satu botol kecik jea, hotel size punya. Guna jea dari atas sampai bawah. Masa aku jaga arwah abah aku kat spital dulu, kalau mandi kat sana tak bersungguh sangat pun. mandi ala kadar jea. Inikan pula kita sendiri yang sakit. lagila berkadar2 mandinya. yang penting, GOSOK GIGI. yea idok? hehe. 


7) Nursing Bra 

4 helai cukup kot kan?. Nursing bra ni penting untuk memudahkan urusan menyusu baby nanti.


8) Nursing Pad 

Aku bawak yang disposable jea, senang nak handle. lepas pakai terus buang. bawak dalam 10 keping. 


9) Disposable panties

Al sedia al maklum. lepas beranak darah banyak keluar orang cakap. So, nak senang. Pakai jea panties pakai buang. senang nak handle nanti. Aku bawak 2 pack. Satu pack yang jenis cotton ada 5 helai dalam tu (beli kat watson rm9.9), satu pack lagi yang jenis polypropylene ada 7 helai dalam tu (beli kat watson jugak rm7.9). Kat guardian ada jual rasanya. hehe


10) Maternity pad 

Hari tu ada orang rekemenkan aku pad Avail yang night punya. besar sikit. Diaorang cakap pad avail boleh serap darah dengan baik, pastu lagi satu pad avail kan spesies herba2 gitu. So, luka2 lepas bersalin IAllah senang nak baik katanya. Aku sebelum ni dah pernah pakai pad avail. memang best. So, untuk maternity pad ni aku bawak dua pack pad avail yang night use (night use sebab besar dari yang day use - 1 pack ada 10 keping)


11) Stoking 

Bawak dua pasang. Stoking dan ibu bersalin memang tak dapat dipisahkan.


12) Cardigan/Sweater/Pakaian/Tudung 

Aku bawak cardigan. bawak sehelai. Senang nak sarung2, sejuk kea apa kea. Pakaian + tudung pulak pepandai la bajet diri sendiri nanti. Aku main sumbat jea. Tapi berpada2, cukup2 muat jea. hehe


13) Al-Quran kecik 

Untuk bacaan diri sendiri


14) Minyak/air selusuh 

Kalau ada buat, boleh bawak. kalau tak de buat tak payah bawak. Tapi orang cakap bila dah masuk labour room doktor tak bagi minum air selusuh. entahle. aku tak de pengalaman. Any idea?


15) Beg plastik 

Motif, letak baju kotor dan apa2 yang sewaktu dengannya


16) Handphone + charger 

Penting!!!

  
17) Makanan (yang ni minta suami yang handle, pepandai la dia nanti. tak muat beg, taruk jea dalam plastik 'rokrak/gelenya") 

(Shake herbalife+teamix + botol air herbalife 2L untuk energy booster!! :P) - makanan lain seperti biskut kea apa kea.. tengoklah mood makan cam ne nanti. kot2 tak lalu makan bila dah warded. hihihi. Tapi, mana taw kan, tetiba nak makan roti cicah tuna kea, burger bakar keaa.. aku ni bukan boleh percaya sangat. So nanti, mintak suami jealah yang belikan. kan.kan. :) 


Ada setengah orang tu, tiap2 barang diaorang packing siap2 dalam plastik. asingkan. untuk baju, packing baju, untuk tuala packing tuala dan apa2 yang lain, pastu baru masuk dalam bag. cayalah. sangat sistematik. Aku main masuk jea. selagi muat selagi tu aku sumbat. huhuhu. 

Aku rasa tu jealah kot benda2 yang penting untuk bawak ke hospital nanti. Ada apa2 tambahan tak korang rasa? cer bagi idea sikit. especially ibu2 yang dah ada pengalaman. TQ taw. 

sharing is caring *love*  


Oh ya! hehe. tadi aku pergi check up 36 weeks. Alhamdulillah ibu dan baby dua2 sihat. Next week baby dah cukup 9 bulan. Doktor suruh aku pastikan hospital mana yang terdekat supaya tak menggelabah kot2 tetiba baby nak keluar kan. sobs.sobs. 

Doc cakap paling dekat dengan aku sekarang ni Hospital Serdang & HUKM. Erm. kena survey2 jalan dalam google maps la pasni sebab tak biasa dengan hospital serdang, kalau HUKM tu kenal sangat.... Tapi harap2 baby tunggula ibu sampai KELANTAN dulu. Di mana bumi dipijak, disitu langit dijunjung. Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri. *pepatah yang tiada kaitan*. 

Apapun, Doa2 yang terbaik buat kami yea. yang penting, SELAMAT :) 

"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim, bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin" - Ya Allah, Permudahkanlah jangan dipersulitkan dan Kau akhirkanlah dengan kebaikan. Amin~ 


TQ for reading! k bai~