KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Friday, September 26, 2014

Nursing Dress: Hannah Nursing Dress by DamHania

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Aku tak tau sejak bila aku suka pakai dress. Memula asalnya aku ni jenis yang suka pakai jeans. lepas tu tetiba ter'ayu' laa pulakkkk, jadik skirt lover. dan sekarang.. dah 100% fall in love dengan segala bagai mak nenek dress/jubah... Aku rasa, pakai dress/jubah lagi senang. tak perlu pening nak mix and match. main sarung jea. atas bawah sama. kann?? 

Duluuu, segala jenis dress/jubah, aku main hentam beli jea. tak pikir pun tentang masa hadapan. haha. sekarang? bila dah ada anak.. baru rasa menyesal. serius menyesal wehhh!!! dress aku yang tak berapa nak berlambak2 tuuu dah tak boleh pakai dahhh bila nak outing! Gemuk? what?? yes. memang betul sekarang dah gemuk, tapi alhamdulillah lahh. still lagi muat nak pakai dress tu, kahkahkah, kalau seluar memang rabakkk laaa kalau aku pakai. 

Tapi, tapi. tapi. yang masalahnya sekarang. beza dulu dan sekarang. 

DULU aku tak ada anak, 
SEKARANG aku dah ada anak. 

Bila dah ada anak, lagi2 baby (bawah 2 tahun) punca makanannya adalah dari aku. So, pepaham jealahhh kan. SATU pun aku tak pernah beli dress yang berzip/berbutang atau whatever didada (bahagian depan. sila fikir positif yea. kahkahkah), so,, kalau aku pakai SEKARANG, bila anak aku kebulur, takkan aku nak selak dari bawah kottt. yea idok?? nampak benor bohongnya. hehehe. 

SEBAB itu lah aku MENYESAL tak beli dress yang berzip/berbutang didepan atau dengan kata lainnya, NURSING FRIENDLY sejak dahulu lagi. hehee. Nursing dress tak semestinya hanya untuk mak2 yang sedang menyusu taw!!! semuaaa orang boleh pakai hokkey. sebelum kawin, selepas kawin, sebelum beranak, selepas beranak digalakkan sssangaaattttt. hehe 

Trending mak2 sekarang. Asal nampak dress cantik jea, asal nampak blouse cantik jea. soalan pertama mesti akan tanya. NURSING FRIENDLY takkkk???? hehee. setuju??? 

So, uollsss!!! hari ni mak jemah nak share dengan korang satu butik yang power, yang diberi nama DAMHANIA, telah memperkenalkan satu koleksi ekslusif NURSING DRESS yang pertama iaitu HANNAH NURSING DRESS. Khas untuk ibu2 yang mahu bergaya walaupun ketika menyusukan anak. hehe. Harga? off course leaaa harga MAMPU MILIK. hehe.. 


Hannah Nursing Dress mempunyai 8 warna yang menarik: 
Material: Dull Satin 
MAROON, PURPLE BROWN (THICK SATIN) YANG LAIN MADIUM SATIN :) 

Harga: RM129 INCLUDING POSTAGE









BAHAGIAN ZIP DIHADAPA DRESS. KEMAS DAN CANTIK :)

SIZING

BERMINAT??? Apalagi, pm lelaju 0193190117 (aku ler. hehe) Segala pertanyaan akan dilayan dengan baik InsyaALLAH. 

Supaya anda tidak menyesal di masa hadapan, belilah dress yang nursing friendly. ek.ek.ek. Apalagi, orderlah dengan iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. heeeee.  

TQ for reading!! K bai!!~   



Tuesday, September 23, 2014

Makanan Pejal untuk Daffa: Broccoli Puree | Mango Puree | Carrot Puree | White Rice Puree

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Ahad lepas aku ingat nak buat stok bubur untuk daffa. Sekali.... nasi aku hangit daaa.. bukan setakat nasi sudah menjadi bubur, tapi bubur sudah menjadi kopi pahit cap kelapa layar. haha. punya laaa bangang ibu ni. XD 

Walaupun hangit, aku try la jugak test, kasi anak aku makan, haha. sekali, mentah2 kena tolak. Apa? ibu ingat kita ni tong sampah kea, boleh main sumbat jea. kita demand taw!! high taste lagi. wakakakaka. So, buanglah semua bubur tu. dah hangit kan. kejam kot nak paksa anak makan. haha. 

Semalam aku tak bagi pun daffa solid food. Just DF dan bottle feeding (rumah babysitter) jea. hehe. tak sempat wei nak masak untuk dia, kang tak pasal2 hangit lagi. kihkihkih. nak Basuh baju yang berlambak2 tu lagi, sapu rumah lagi. lipat kain bagai. bla.bla. 

So, semalam dalam jam 10 - 11 lebih aku ambik masa jadi supermom yang lembap buat stok makanan untuk anak teruna aku ni makan membesar dengan sihatnya. hehe. Alhamdulillah. berjaya complete walaupun dua tiga empat belas kali jugak lah tergendala akibat anak teruna yang suka mengempeng tuh. apapun, i'm happy mom! :D 


Puri Brokoli + Carrot 

Untuk jimat masa, aku gabungkan terus dua bendalah ni masa steam. Letak asing2 macam ni lepastu stim. 

Bila dah lembut, blend. Blend tu jangan mix pulak. asing2 le blend. hehe. Aku campur sikit dengan air masak masa blend tu. kalo tak pekat kot.



Puri Mangga 

Puri mangga ni senang jea, just basuh buah, buang kulit, potong2 masuk dalam bekas, blend. Lepas blend aku tapis. supaya tak was2, better aku tapis. 

Puri Nasi 

Ada setengah orang dia blend dulu beras tu. Tapi aku bukan blend beras, cuma blend nasi. heee. Basuh beras cecantik, lepastu masak sampai jadi bubur. Lepastu baru blend. senangkan?? 

Inilah hasilnya semalam!!! Dapatlah aku tidur dengan lena sebab tak perlu risau pasal solid food daffa untuk minggu ni. hehe.



Ini pula lepas keluarkan dari icetray, simpan dalam bekas untuk senang nak guna.



Puri labu ada lagi beberapa ketul dalam freezer. Boleh la nak try buat combo puri minggu ni. hehe. Aku pernah tengok dalam instagram, mat salleh buat combo puri brokoli + puri lobak merah + puri labu. Lagi satu puri mangga + puri lobak merah. hehe. So, aku plan nak bagi combo puri macam tu untuk daffa punya dinner minggu ni. hehe. kerlasss dinner anak aku ni. Ahaks! 

TQ for reading!! K bai!  



Monday, September 22, 2014

Kaylena Beaute' Serum & Soap by Leuniey Natasha

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???


KAYLENA BEAUTE VITA-C BOOSTER SERUM 15ml



Acts as an antioxidant,to help produce collagen,to help prevent and reverse damage to the cells in the skin such a sun spotting and acne scarring .It strengthens the skin barrier and thickens the dermis, it can reduce the appearance of skin discoloration . Vitamin C is helpful for brightening and tightening skin. 

DIRECTION -Cleanse skin thoroughly prior to application . Apply over entire face twice daily (avoiding the eye area ). Can be used alone or layerded under your usual mosituriser.

KAYLENA BEAUTE’ SKIN REPAIRING SERUM 15ML As skin matures,it’s gradually depleted of essential nutriens.Additionally years of environmental damage,such as the sun’s aging rays,can cause skin to become dull,parched and less resilient.


KAYLENA BEAUTE’ SKIN REPAIRING SERUM



Skin Repairing Serum features a Nutri-repair complex enriched with Bio-Peptides that help reverse the signs of past damage.With 6X the power of key anti-aging ingredients, skin is re-cushioned From within for more toned,resilient,younger-looking skin. 

DIRECTIONS -Apply every night on freshly cleansed skin before your moisturizer. Place 2-3 droplets into hand and gently smooth over entire face and neck until thoroughly absorbed. 

INGREDIENTS Aqua,Glycerin,Hydrogenated,Jasmine flower extract,Mel/honey,Cetearyl ethylhexanoate,Caffeine,Fish peptides,Hydrolyzed soy protein,Glycol,Hydroxyapatite,Eugenol,Fragrance,Propylparaben.


KAYLENA BEAUTE’ HONEY SOAP 35gm



KAYLENA BEAUTE’ HONEY SOAP,Contains natural antioxidant properties that can destroy biologically destructive chemical agents.Our facial soap can help treat minor acne by attacking the bacteria that cause the outbreaks while moisturizing the skin to aid rejuvenation. To help keeping skin hydrated,fresh,preventing dryness and rejuvenation. 

DIRECTION -Use hands to lather Facial Soap over makeup-free face and throat.Rinse with tepid water. Pat dry.Use twice daily. 

INGREDIENTS -Aqua, glycerin ,sodium strearate ,rose-hip oil extract,honey extract ,goat milk extract , vitamin E,A,C ,sodium chloride.


KAYLENA BEAUTE’ PURE HONEY SOAP 25gm



KAYLENA BEAUTE’ PURE HONEY SOAP,Contains natural antioxidant properties that can destroy biologically destructive chemical agents.Our facial soap can help treat minor acne by attacking the bacteria that cause the outbreaks while moisturizing the skin to aid rejuvenation. To help keeping skin hydrated,fresh,preventing dryness and rejuvenation,brightening. 

DIRECTION -Use hands to lather Facial Soap over makeup-free face and throat.Rinse with tepid water. Pat dry.Use twice daily. 

INGREDIENTS -Aqua, glycerin ,sodium strearate ,100% manuka honey ,rose-hip oil,vitamin E,A,C ,sodium chloride. 


FOR ORDER: 


 

TQ for reading! k bai~!




Burger Sedap Meletop : Lokasi (Lorong Pak Su) GUNUNG, BACHOK KELANTAN

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???

Minggu lepas, adik aku dah mula berjinak2 dalam perniagaan berger membeger. hahaa. Sebelum ni asyik full masa jea di kafe, lepas dah dapat pekerja baru (tukang masak), baru adik aku ada masa untuk mengusahakan satu lagi urusniaga pada masa yang sama. Adei~ gigih betul adik aku kerja kumpul duit. Umur baru 24 tahun kotttt!!! I'm proud of you. :)

This is MINE!! hheehe. BURGER DOUBLE KAWIN SPECIAL CHEESE SOSEJ. pergh.. ko mampu? haha


Balik kampung minggu lepas, hari2 aku makan berger. nasib 6 hari jea duk kat kampung, kalau 5 bulan, fuhhhh. tak dapat aku nak bayangkan. muka pun dah macam berger. Sekali makan bukan burger biasa, tapi WAJIB BURGER DOUBLE KAWIN. PERGH!.. Balik2 KL, sentap! baju kurung pahang aku dah tak muat. Bak kata abang, pakai baju macam barut nangka. hahahahahaha. ok. insaf 2minit. 2 minit jer. lepastu, ADA AKU KESAH? haha

My Son with his Moknik, tokey burger. Daffa tolong moknik libas burger

Ice Blended pun hadoooo..


Korang yang duduk di daerah Bachok tu, mesti cuba burger sedap meletop nih. confirm tak menyesal sesat cari gerai burger, sebab sedapppp uollsss. hhehe 

Gerai burger sedap meletop ni berada di Lorong Pak Su, Gunong. Kalau sesat boleh contact nombor ni : 0129637878

Tq for reading!!! K bai~!



Sunday, September 21, 2014

Makanan Pejal untuk Daffa: Squash Zucchini Puree | Papaya Puree | Roasted Pumpkin Puree | Bubur Nasi

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Esok my son dah masuk 7 bulan!!!! i'm happy mom!!



Sangat seronok bila dapat melihat anak membesar depan mata. Dari mula2 dia keluar, menangis, senyum, berusaha untuk meniarap, merangkak, bercakap dalam loghat yang sorang pun tak paham dan sekarang dah mula berusaha untuk bangun sendiri, huwaaaa... aku rasa time dia dah pandai nak bangun nilah time yang extreme sikit. bukan apa. risau belepinggggg kot belakang. tak pasal2 kesakitan. XD 

Entri ni ekceli aku nak share dengan korang apa yang aku bagi Daffa makan officially semasa umur dia 6 bulan. Minggu pertama, kedua, ketiga aku just bagi dia puri jea. Bila dah balik kampung masa cuti sekolah hari tu, tok ma Daffa dah start bagi bubur nasi daa. Nak kasi 'kerah panah' sikit katanya. kata orang tua2. haha. So, masa umur 6 bulan 23 hari lebih kurang Daffa dah mula berjinak2 dengan bubur nasi. hikhik. happy baby! :) 


SQUASH ZUCCHINI PUREE 

Zucchini ni sejenis sayur. Sayur pertama yang aku bagi Daffa makan adalah bendalah ni. Aku beli dekat Jusco. Ada dua jenis zucchini ni. Satu yang warna hijau. satu yang warna kuning. Masa nak beli tu, aku blur tak tahu nak pilih yang mana. haha. iollss makan timun jea, tetiba pulak kena beli zucchini, poning sekojap. 

Bila aku tanya amoi salesgirl tu, dia cakap yang kuning ni lagi lembut dari yang hijau. So, aku pun rembat jea lah yang kuning. tak pe lah yang mana2 pun, this time kita try yang kuning dulu yea nak. hehe. Zucchini ni bagi aku macam tak de perasaan jea aku makan. erm. macam pahit sikit laa (sebelum kukus - kira dalam keadaan tak masaklah). Tapi bila dah lepas steam, tak de pulak aku try rasa. heheheeeeeeeeeeeeee. 

Cara nak purikan zucchini ni aku guna teknik kukus grill panggang

Memula basuh dulu zucchini tu kasi bersih. Lepastu aku potong bulat2 (aku tak buang kulit), kemudian masukkan dalam kukusan. Kukus sampai rasa2 dah masak dan lembut dari sebelumnya. Bila dah masak dan lembut, aku pakai blender untuk purikannya. Lepas blend, tapis pakai penapis then masukkan dalam icetray, bekukan.



Lepas dah beku, keluarkan dari icetry simpan dalam bekas masukkan dalam freezer balik. Bila nak guna, senang jea, ambik berapa ketul yang kita nak (ikut kehendak baby), cairkan dan sedia untuk dimakan! yeay!. Aku suka guna kaedah icetray ni sebab sangat praktikal dan tak membazir.. So far, Daffa suka makan zucchini ni. Sekali makan dua ketul. Aku campur dengan breastmilk lepas frozen puri cair..


ZUCCHINI MIX AVOCADO. Daffa memang gemar giler makan avocado. demand yea nakkk!


PAPAYA PUREE 

Betik ni paling senang nak buat puri. Basuh betik, potong, buang biji ambik isi kemudian lenyek jea pakai sudu/garfu. Tapis. Lepastu simpan. Senangkan??? heee.




Tapi, Daffa tak suka makan benda alah ni. mabe sebab manis kot. dia tak suka. Tapi aku bagi jugak dia makan. walaupun berkerut2 muka, geleng2 kepala. haha.


BETIK MIX AVOCADO


ROASTED PUMPKIN PUREE

Asalnya, aku teringin sangat nak cari Butternut Squash (sejenis labu panjang) untuk dijadikan puri dan aku nak makan. hehe. Tapi keliling mall aku cari tak jumpa2. Last2 suami aku beli jea labu biasa. bolehhhlaaa~ 

Untuk buat puri labu ni aku guna kaedah bakar. 

Memula, basuh dulu labu. Kalau korang beli labu yang sebiji tu, belah dan buang biji. Aku beli yang tigasuku jea. so, buang biji dan terbalik kan labu atas loyang (kulit tak buang), bakar sampai lembut/masak. Bila dah masak, keluarkan isi labu pakai sudu dan blend untuk dipurikan. Letak air masa blend sebab labu ni dia pekat. Bila dah siap blend bagai, simpan dalam freezer.



Guna kaedah yang sama (icetray)




BUBUR NASI 

First time Daffa makan bubur nasi ni, tok ma dia yang buatkan. hehe. Dia cakap tak kenyang makan puri jeaa. makan nasi lagi kenyang katanya. OK, BAIKLAH. 

Aku tengok mak aku buat bubur nasi senang jea. Kitaorang guna beras wangi. beras yang jenis lembut dan cepat sangat kalo nak jadi bubur. Biasa beras wangi ni kitaorang beli untuk buat NASI AIR. heee. 

First time bagi bubur nasi, mak aku letak carrot. Ambik separuh genggam beras, basuh, bubuh dalam periuk, bubuh air pastu bubuh beberapa keping carrot yang dipotong. Masakkk sampai betul2 masak dan kembang. pastu lecek pakai garfu. ready to eat. 

Next bubur nasi (day 6) aku yang buat. aku letak puri roasted pumpkin. hehe. Ekceli anak aku tak suka puri labu, dah macam2 aku cuba, letak breastmilk tak nak, cairkan pun tak nak. Last2 try bubuh dalam bubur nasi. Alhamdulillah. habis dia makan. Labu banyak khasiat. Ada orang cakap angin, tapi anak aku OK. mabe ngam kot dengan dia. heee


MAK AKU CAKAP, APESAL LUMAT SANGAT BLENDNYA. BLEND BIASA2 JEA. BUDAK NI DAH ADA GIGI, GUSI DAH KERAS, DAH BOLEH KUNYAH SENDIRI DAH. erk??????. hahaa. ibu yang sengal. Tapi nasib baik Daffa telan sampai habis. :D
  
Next time, teruja pula aku nak buat stok ayam taruk dalam bubur nasik. waweeeee. confirm makin SEMANGAT ANAKKU DAFFA EZRA. HEHE. 

**Nota penting: - Pastikan ice tray tertutup. kalau tak de penutup, tutup dengan plastik. untuk menjamin kebersihan dan kualiti ketika disimpan. heee. 

TQ for reading! K bai!



5IN1 Set Kaylena Beaute' by Leuniey Natasha

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???

KAYLENA BEAUTE’ 5 IN 1 SET is specially formulated with extracts ROSE HIP OIL . ROSE HIP OIL has helped millions of people overcome they skin problems .New or old, scars, dents and other blemishes on the skin can be cured instantly by repairing of natural oils .Our specially formulated with essential-fruit extracts and essential oil extracts from natural substances that help repair skin cells from within.



Our product is suitable for; 

-ALL SKIN TYPES 
-ALL TYPES OF SKIN PROBLEMS 
-SUITABLE FOR ALL LEVELS OF AGE (FROM 17 YEARS ABOVE) 

WITHOUT PEELING EFFECTIVE WITHIN 2-3 WEEKS (depending on your skin type & hormones) 

BENEFITS AND ADVANTAGES KAYLENA BEAUTE’ 5 IN 1 SET 

-RESTORE UNEVEN SKIN TONE 
-TREAT ACNE PROBLEM 
-LIGHTENS PIGMENTATION 
-OVERCOMING PROBLEMS OF AGING SKIN 
-HELPS TO HYDRATE YOUR SKIN FROM WITHIN 
-REDUCING IMPACT CRACKS AND MINIMIZE PORE 
-PREVENT SKIN OF UV RADIATION 
-CHEMICAL-FREE AND ETC 

APPROVED BY MINISTRY OF HEALTH MALAYSIA

(Notification number) Kaylena Beaute’ 


NIGHT CREAM – NOT140303836K Kaylena Beaute’



Effectively smoothens your skin while assisting the rejuvenation of skin during night time . The active ingredients help restore skin complexicity and lighten dark spots / skin . Replenish your skin as well as reduce fine lines . Regular usage makes the skin look fairer , younger and more radiant . 
DIRECTION -Apply night cream evenly onto face and neck at night , preferably before bedtime and leave overnight . 

INGREDIENTS -Aqua , Glycerin , Jojoba oil ,Grape seed extract , Aloe vera extract , Olive oil , Vitamin C & E , Cetearyl alcohol , Red orange extract , Propylene glycol , Tocopherol .


DAY CREAM spf30++ - NOT140303829K Kaylena Beaute’



DAY CREAM spf30++ , An emollient-rich cream that provides excellent protection for all skin types . It has broad spectrum blocking capabilities that include UVB , UVA , UVC , and infrared rays . Thus it has maximum protection from skin damage and premature aging . 

DIRECTION -Apply and spread to all over face and neck area that needs protection against UV rays . 

INGREDIENTS -Deionised water , Propylene glycol , Titanium dioxide , Glycerol , Hydrolysed protein , Diazolidinyl urea , Isopropyl palmite , Silanediol salicylate , Hydrolyzed elastin , Sodium lauroyl sarcosinate , Grape seed oil water , Rose hip oil .   


TREATMENT MOISTURISER – NOT140303831K Kaylena Beaute’



TREATMENT MOISTURISER , A unique combination ingredients of natural plants extracts , hydrates and nourishes the skin . Its intense moisturizing properties , restore suppleness and elasticity to delicate skin. 

DIRECTION -Massage a small amount to cleansed and toned facial skin day and night . 

INGREDIENTS -Aqua , Jojoba oil , Green tea oil , Rose hip oil , Pomegranate oil extract , Vitamin E & C , Betaglucan , Isopropyl myristate ,Sodium Pca , Lanolin , Glycerine . 


ACTIVATING TONER – NOT140303832K Kaylena Beaute’



ACTIVATING TONER , A gentle alcohol free lotion , with anti inflammatory Bisabolol Extracts , calms problem skin after cleansing , as well as tightens open pores . Completes the cleansing process ; refreshing , purifying and invigorating your skin. So your face looks refined , whitening and feel refreshed . 

DIRECTION -After cleansing and or exfoliating , pour toner into palms or a 100% cotton pad and lightly sweep over face. 

INGREDIENTS -Deionised water , Witch hazel , Aloe vera extract , Rose oil extract , Rose hip oil extract , Pottassium , Licorice root , Azeloglicina phygoceryl , Glycerin , Sodium Pca , Hyaluronic acid , Sodium ascorbate phosphate . 


2 IN 1 GEL CLEANSER – NOT140303827K



2 IN 1 GEL CLEANSER , This cleanser is speacially enriched with botanical ingredients ,thus providing on increadible effect in the elimination of cellular impurities and excessive sebum secretion.It cleanses thoroughly yet does not leave the skin feeling dry.It also prepares the skin for futher treatment. 

DIRECTION -Wet face and hands with lukewarm water.Work a small amount of gel into a foamy lather and massage onto face with gentle circular motion.Rinse with lukewarm water and pat dry with a soft towel. 

INGREDIENTS -Deionised water, Enzyme extract , Polydecene , Jojoba oil , Sodium ascorbate phosphate , White oil , Vitamin E , Vitamin A , Glycerin , Hyaluronic acid , Phygoceryl , Rose hip oil extract , Chamomile extract , Goat milk extract.


PRODUCED & DISTRIBUTED EXCLUSIVELY BY :


KFLN BEAUTYLINE (KT0335512-M) 


FOR ORDER/MORE INFORMATION:





TQ for reading! K bai~