KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Wednesday, November 26, 2014

Ayam bermandikan Sos Tiram

Assalamualaikum.. 


Bab menu untuk memasak. memang aku buntu. Pusing sana, pusing sini.. menu yang sama jea hari-hari. Hari ni telur mata cicah sos tiram, esok pulak ikan bilis masak mentah. Lusa sup ayam. tulat ayam tomyam. tulin ikan rebus air asam. tuptuptup?? hah. pusing balik telur mata cicah sos tiram. hahahhaa. cenggitulah jawabnya bila CHEF NinaAz berperang didapur. 

Bila tanya si suami.. "Nak masak apa ek?".. macam biasalah jawapan orang laki.. "masak jea apa-apa".. Apa-apa tu apa bang??? *maaf, soalan anda tidak dilayan*. Last2 aku jugak yang *tangan dibahu*. 

Pernah sekali tu, aku tersilap masak daaa. Plan Nak buat benda lain, tapi yang jadinya benda lain. kehkehkeh. Asalnya aku plan nak buat ayam masak kicap yang kering tu, tapi sebab laki aku tak suka dan anti kicap (manis katanya), so aku ganti la kicap dengan sos tiram. 

Pungpangpungpangpung masak. Siaplahh ayam masak sos tiram aku. Sekali bila try, pergh.pergh. Masin crazy kot!!! Bukan terlebih garam,yang sepatutnya tak perlu pun letak garam. Lupa yang sos tiram tu dah sedia masin. wakakakaka. 

Last-last aku tukar plan, masuk air dalam ayam masin tuuu... kehkeh. kalau suami aku tahu ni maw sakan aku kena perli. "google laaa. google laaa". tu jea ayat dia. Motif sangat. Mentang2 aku selalu google bila nak masak. huh. 

Bila dah hidang kat suami. sekali zaasszzz jea dah lesap ayam masak sos tiram tak jadi aku tuhh... Aku pun tak sempat nak try uollss!!! Bila ditanya, "sedap kea bang??". "ermm. bolehhhlaaaaa". aku dah tahu dah jawapannya. Susah bebenor bab-bab puji memuji ni. Tapi tengok ke gaya, nampak macam sedap jea ayam tak jadi aku tuuu.. licin. setitik pun tak tinggal. bahahaha. this is kembang lubang hidungggggg!! 

Minggu lepas aku buat lagi ayam masak sos tiram tak jadi tu. kiki. kenkonon perasan sedap sendiri, pakai menu tu jea laa, janji husband suka. yea idokkk. Tapi kali ni dah tukar nama. Ayam Bermandikan Sos Tiram. haha. Baru umpphhh sikit bunyinya kannn.. 

Entri ni sebenarnya aku nak kongsikan resepi ayam ni jea. melebar pulak ceritanya. haha. Bermotifkan halia dan sos tiram kesukaan suami, makan terbitlah menu ayam bermandikan sos tiram ini. ceewaaahhh. gitu.

AYAM BERMANDIKAN SOS TIRAM


Cara nak masak: 

1) Tumis bawang putih + bawang merah + halia (halia banyak) + cili sehingga naik bau *kuantiti aku tak pasti. ikut suka hati - semua tu mayang kecuali cili* 
2) Masukkan sos tiram (lebih) + sos cili (sikit) - tumis sekejap (10saat) 
3) Masukkan air. perahan lemon. Garam secukup rasa 
4) Bila dah rasa puas hati sedap, tuang kuah tadi dalam ayam yang telah digoreng (ayam + kunyit + garam - goreng) 
5) Siap untuk dihidang  

Gitulahhh kekdahnya yea puan-puan dan tuan-tuan. Kalau terasa nak cuba tuu, cubalah.. Kalau terasa nak bukukan resepi aku nii, boleh jeaa.. royalti jangan dilupa yea.. haha. perasan lebih la pulak. *paannnggggg*     

TQ for reading! K bai~   



#SayaJual: Jubah Neena (Nursing friendly)

Assalamualaikum..

Ingin kelihatan lebih menawan dengan jubah yang elegant?


Jubah terbaru Damhania ini akan menyerlahkan keayuan anda.




* Material High Quality Heavy Dull Satin
* Umbrella cut
* Material yang sejuk, sedap dipakai
* Labuh maksimum 56"
* Terdapat dalam 3 size : S, M dan L
* Nursing friendly
* Jahitan kemas
* Harga termasuk kos penghantaran ke seluruh Malaysia
* Jika tidak berpuas hati dengan quality item yang dipesan, kami sertakan jaminan wang dikembalikan 100% dalam tempoh 7 hari dari terima barang


Harga RM149 termasuk postage ke seluruh Malaysia

size : S,M dan L. Rujuk pada ukuran.

warna available : purple, blue, army green, mustard, brownish red








ukuran S: bahu 14" dada 36" armhole 16" lengan 22" labuh 56"
ukuran M: bahu 15" dada 38" armhole 17" lengan 22" labuh 56"
ukuran L: bahu 16" dada 40" armhole 18" lengan 22" labuh 56"
 



Untuk order atau sebarang pertanyaan sila PM "Neena" di 0193190117
  

TQ for reading! K bai~ 

Sunday, November 23, 2014

Fenomena Ayam Uncle Jack

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today?? 


Kalau korang jenis penggemar ayam goreng rangup macam aku ni, mohon cuba ayam Uncle Jack ni. sedap. sedap bagi aku lah. Kira ngam dengan tekak. Bau pun . pergh. memikat. hehe. 

Aku tak perasan pulak bila masa Ayam Uncle Jack ni ada dalam Giant Cheras Utama nih. Tahu-tahu, bila satu Giant tu bau ayam semerbak harum menggoda jiwa raga mengalahkan KFC sampai tak tenang aku beli barang dalam Giant. Memula aku ingat ayam goreng dalam Giant, rupa-rupanya Ayam Uncle Jack (UJ) yang semerbak masuk dalam Giant.. Setakat hari ni, dah tiga kali aku makan ayam UJ nih.. pergh. pergh. pergh. 

First try terus terbeliak biji mata, tanda kesedapan tidak terkata. hehe. Nyesal beli seketul jea. saje cuba-cuba takut tak sedap. Karipap dia pun best jugak weh. Besar. Makan sebiji terus jadi abang sado. haha. 

Selalunya kami beli set : ayam dua ketul, nasi, air. (total rm5) - murah kan?? Nasi dia best! sedap. makan kosong gitu jea pun dah terangkat hidung. pergh.pergh..






Ayam dia crunchy dan pedas!!!! my taste ok! :)

Ada sesapa yang dah cuba Fried Chicken Uncle Jack??? Amacam?? berapa bintang uolss bagi?? Aku bagi 10***.. daahhaaa... Setuju? 

OK.. sambung tengok Malaysia lawan Myanmar. see ya~


Selamat mencuba!!! 


TQ for reading! K bai~!      





DanishNina: DUA tahun

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today?? 


Usia perkahwinan yang baru saja menganjak ke angka 2. Alhamdulillah. Aku bersyukur kepadaMu Ya Allah yang telah memanjangkan jodoh ku bersama suamiku hingga ke saat ini... Kekalkanlah nikmatMu ini keatas kami dan jadikanlah kami berdua suami isteri di dunia dan diakhirat. Amin.amin.amin.. 

Jodoh itu di tangan Tuhan. Siapa kita untuk menidakkannya?

1 Muharram 1434H - 1 Muharram 1436H 
14 November 2012 - 14 November 2014

Awal-awal aku kenal suami aku, sampailah hari kami nak kawin, macam-macam kerenah dan kata-kata cacian dan kata-kata sindiran mahupun pendapat-pendapat yang negatif yang aku terima. Tapi, benda-benda macam tu ibarat air yang lalu dalam telinga aku. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. *tapi kalau taik telinga penuh, keluar ikut telinga kiri le jawabnya. kikiki*. Benda yang buruk aku ketepikan, yang baik aku sematkan. Walaupun ada yang cakap aku ni bebal tak fikir apa yang orang cakap.. bagi aku, Buat apa kita nak fikir yang bukan-bukan kan? Cinta itu buta. *tetiba* 

"Ko ni dah kena buatan ni. Sampai duk tergila-gilakan dia".. eh? tak delah aku sampai gila kot. haha *jawab dalam hati* 

"Eiii. ko tak geli kea?? macam-macam dia makan tuh dulu tu".. eh? dia yang makan, yang ko nak geli tu apahal?. kihkih *jawab dalam hati* 

"Ko tu perempuan, dia tu lelaki. tak kan perempuan nak bimbing lelaki".. kenapa? salah ke? *jawab dalam hati* 

"Ko jangann...nanti tak pasal-pasal dia yang 'heret' ko nanti".. Ya Allah. kata-kata itu doa. Sampai hati ko doakan aku macam tu??? 

"Dia convert sebab nak kawin dengan ko ek?". Suami aku convert mei 2010, Kami kawin November 2012. Convert bukan sebab aku. Convert sebab dia insan TERPILIH> full stop  

erm..macam-macam lagilah tanggapan orang terhadap kami. penat nat melayan. huhu 

Memang, bukan mudah menjadi isteri kepada suami yang 'baru'. sedangkan aku sendiri pun masih lagi dalam proses belajar, belajar untuk menjadi insan yang lebih baik. Tetapi, tak menjadi satu masalah yang besar bagi aku untuk menerima seorang muallaf  dalam hidup aku.. 

yang memBEZAkan antara AKU dan DIA... Aku, dilahirkan dalam keluarga yang ISLAM, Dia, mencari apa itu ISLAM............................. 

Alhamdulillah. sepanjang dua tahun kami bersama, abang banyak mengajar aku erti kehidupan. erti kesusahan, erti pergaulan. berapa banyak erti daaa~ hehe 

Kadang-kadang, aku yang malu sendiri bila abang tanya bab-bab agama, aku tak dapat nak jawab.. last-last dia yang kasi ceramah aku. saja nak test aku tahu ke idok. kikiki.  

Kadang-kadang juga, bila aku terbaca kisah-kisah seorang suami yang susah nak puasa, susah nak bangun subuh, susah nak solat Jumaat,, susah itu, susah ini.. aku rasa macam sedih pulak. Sedih tanda aku bersyukur.. bersyukur dikurniakan seorang suami yang MUDAH diajar, SENANG dibimbing, MAHU belajar.. Alhamdulillah.. walaupun suami aku seorang muallaf, semua benda tu dia tak abaikan.... malah, selalu mengingatkan aku dari kelalaian.. aku pula yang selalu lalai. Ya Allah. Ampunkanlah dosa hambaMU ini.. 

Bukan aku nak Show off dekat korang yang suami aku ni macam ni, macam ni.. Tapi itulah hakikat yang aku nampak "yang memBEZAkan antara AKU dan DIA... Aku, dilahirkan dalam keluarga yang ISLAM, Dia, mencari apa itu ISLAM.............................

Isteri.. berdirinya disisi suami. Jatuh bangun suami, Buruk Baik suami, Sebusuk-busuknya suami.. Isteri TETAP disisi suami... 

Ya Allah, sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan perkahwinan kami sebagai ibadah kepadaMU dan bukti ketaatan kami kepada sunnah RasulMU.... Amin..amin..amin.. 

Untuk suami tercinta... Selamat Ulang Tahun ke-2 Perkahwinan... 

Suamiku.. bimbinglah aku kejalan yang diredhai.. bimbinglah aku sehingga aku menjadi muslimah yang solehah..taat kepada perintah dan suruhanNya.... dan InshaAllah.. aku juga akan cuba sedaya upaya membimbingmu sehingga dirimu menjadi muslim yang soleh, taat kepada perintah dan suruhanNya... InshaAllah. Allahuakbar...


Simple celebrate for ibu & daddy.. 
Yummy cheese cake & Our little Caliph... Harta dunia akhirat kami. Harta yang tak ternilai harganya :).  

TQ for reading! K bai!~ 





Sunday, November 16, 2014

Makanan Pejal untuk Daffa: Pasta

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today?? 


Sejak teruja dengan kecomelan baby pasta stars by Heinz, tak senang duduk aku dibuatnya. Kekiri salah kekanan pun salah. Ketaq-ketaq tang tuu jugak aku nak bagi anak aku makan pasta stars tuh. Haha. gedik betul mak dia nih. Biasalah, anak sorang memang macam-macam nak cuba kan., macam-macam nak bagi makan dan 'rajin' masak untuk anak. anak sorang lah katanya. kata dia lah. Tapi kata aku. its depends on us.. Mudah-mudahan ank kedua, ketiga dan untuk anak bongsu aku sekalipun, aku masih lagi 'rajin' seadanya. kihkihkih.. 

Giant adalah grocery yang paling dekat dengan rumah aku. Cenonet jea pun. Barang pun banyak yang tak ada dari ada. Kadang-kadang sampai buntu aku nak cari barang dalam giant tu. Buntu tu pun berlaku selepas aku excited nak masak untuk anak aku... Dulu masa fenomena butternut squash, cari dalam Giant, tak ada. Beet root pun tak ada. Zucchini pun tak ada. Avocado jarang-jarang ada. haha. kemain makanan anak aku kan. yea. aku memang beria.. 

Korang yang duduk area kajang/cheras. Korang perasan tak ada Mall baru lepas toll batu 9? Cheras Central shopping mall. Dalam tu ada Jaya Grocer uolls! Baru aku tahu ada jaya grocer dalam tuh. adoii... 

Yealah.. sebelum ni kalau barang basah, sayur bagai beli dekat giant jea. Paling tidak kedai abang sado misai tebal belakang jalan tu jea aku cari. Jaya grocer, cold storage bagai tu jakun la maks. Mana pernah kaki aku ni jejak kat situ. Macam tak sesuai pulak orang kampung macam aku ni beli belah kat sana. haha. gitu. Tapi sebab daffa punya makanan punya hal, gigih jugaklah aku mencari. Ada orang cakap, barang kat situ mahal, tapi aku tengok., biasa2 jea. harga lebih kurang sama. haa. pampers lagi murah dari Giant taw! kikiki 

So semalam aku nekad ke Jaya Grocer semata-mata nak bagi anak aku makan pasta minggu ni. kikiki. Menu kami laki bini hari2 sama pun rileks jea, hari ni sup ayam, esok ayam tomyam. lusa sup ayam, tulat ayam tomyam. nasib la bangg oiii.. kikiki. Tapi kalau menu untuk anak, aku yang cepat bosan kalau bagi yang sama jea hari2. padahal, anak aku telan jea mende apa pun., mak dia jea yang over terlebih. 

Jaya Grocer - Bagi aku, satu tempat yang menarik untuk dikunjungi. Sayur dan buah yang aku nak semua ada. Cuma yang agak terkilan, baby pasta heinz jea yang tak ada. OOS kot. sedih.sedih...


Aku jumpa beet root dalam jaya grocer. Dah lama cari nak bagi daffa makan. dan aku pun nak cuba makan jugak. tak pernah makan pun benarnya. haha. Beet root ni banyak khasiat taw. Korang boleh google pasal beet root. 


So hari ni aku nak share dengan korang menu pasta yang telah berjaya daffa habiskan. Suka kemain anak aku. Well, first time lah katakan. Asyik nasi jeaa. daffa bosan la buuu!. ceh. 

Cous-cous (san remo brand) with yogurt and banana 




Masak cous2 ni senang jea. Aku just rendam dalam air panas menggelegak jea. Agak-agak dah kembang dan lembut baru aku toskan. Senang giler kan?. So lepas ni agak2 malas tahap chipmunk tuu aku redah cari cous-cous sajalah. 

Yogurt yang aku beli ni brand Farm Fresh. Aku ambik yang jenis Natural punya. Melalui review-review yang aku baca, natural yogurt dari farm fresh is better for your baby. So, lepas dah toskan, masukkan cous-cous dalam mangkuk, gaul dengan olive oil, potong pisang fresh sesuka hati, masukkan yogurt dan sedia untuk dimakan :)



Satu mangkuk ni licin habissss!! Daffa like it! nyum2. 'DAP' kata dia

Semi Cicoria (riscossa brand) with cheese, fried salmon, broccoli and potato 




Semi Cicoria ni amoi beranak dua dalam mall yang rekemenkan. Sedang syok2 aku cari barang, pergi rak depan, pusing rak belakang cari pasta baby heinz (padahal dah tahu oos).. tetiba tanpa sengaja aku terlanggar anak amoi cun tuh. langgar dengan hipseater daffa kot. siap meng'auw' lagi dia. adei. sakit bokalih... 

Lepas say sorry, aku pura-pura tengok dan pegang pasta kutmiut bentuk a b c brand apa ntah aku lupa., dah namanya pura-pura kan. debor sebab langgar anak orang punya pasal. Tetiba amoi tu tunjuk semi cicoria ni kat aku. 

Amoi: Pasta ini bagus oo. Saya kasi anak saya makan dari dia baby sampai sekarang. (anak dia ada dua. umur dalam 2-4 tahun kot. aku teka jelah) 

Aku: oooo. 

Amoi: Itu pasta *sambil tunjuk yang aku pegang* tak bagus woo. Ini aah, dia ada a b c (mungkin sampai z) bila u rebus ah, ini a sudah masak, ini yang lain ada belum. dia tidak sama masak oo 

Aku: ooo. itu macam kaa. baguslah. ambik yang ni jelah. TQ aaarr amoi. *terus aku blah*. 

hah. gitulah cerita pasta semi cicoria nih. nak jugak up story kann.. haha. BTW, sedap jugak pasta ni. *tetiba* 

Cara nak masak dia macam korang rebus spageti jer. Rebus sampai masak dan toskan (letak olive oil masa rebus). Lepastu aku gaul dengan puri brokoli dan puri kentang (ready stok, frozen - panaskan dulu baru masuk dalam pasta). Parut keju. Tabur Salmon (yang digoreng dengan olive oil). Blend kasar. Ready to eat!. 

Untuk Keju, aku beli brand BEQA. Antara review yang aku jumpa, Beqa ni antara keju yang paling rendah kandungan sodiumnya (keperluan sodium untuk baby kurang dari 400gm. ek?) dan keju BEQA ni jugak antara yang paling sesuai untuk baby. :)  


Sebelum blend. Sedap ok. sedap

Ready to eat. Blend kasar . Ini pun anak aku suka. hurm. like mother like son. Apapunnn makan. janji masuk mulut. Agagaga~

Ok. Puas hati aku bila dapat bagi anak aku makan pasta. Tapi masih tak puas hati lagi sebab bukan Baby pasta heinz. Warghhh. meroyan kejap. 

Ok uolls. Iklan jap. Honey Soap by Kaylena Beauty dah ready stock. femes sangat sabun ni, cepat giler habis. Ada yang nak cuba? pm kita ek. 0193190117


                     

TQ for reading! K bai!~         





Sunday, November 9, 2014

Stroller Review: Quinny Buzz 3 & Babyzen Yoyo 6+

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today?? 


Memilih dan membeli stroller adalah satu masalah besar bagi aku. Dalam banyak-banyak keperluan baby, strollerlah benda yang paling susah bagi aku untuk buat keputusan yang mana satu idaman hati dan betul-betul keperluan untuk anak aku. Sebab tu aku tak beli stroller sebelum baby aku keluar, sebab aku blur dan pening duk survey pasal stroller nih. Bagi aku, secara peribadi dan sudut pandangan aku sendiri, Stroller adalah satu Keperluan yang perlu aku ada dan ianya bukan satu Kehendak yang hendak aku ada. haha. paham? Pemilihan stoller pulak bergantung kepada setiap pilihan individu itu sendiri, bukan sebab atas dasar pilihan orang lain. teeehee~ 

Alhamdulillah, sepanjang usia anak aku 8bulan ni, STROLLER dan BABYWEARING (Hipseater) memang 100% kami guna. 100% guna tu bukannya bermaksud 24jam aku guna, maksud aku, setiap kali keluar memang kami akan guna salah satu daripadanya, even stoller mahupun babywearing. Pernah sekali tu masa pergi EXPO dekat MIDValley, masa masuk dalam expo kami guna babywearing, bila dah keluar dari EXPO dan nak jalan2 melilau dalam MID, kami tukar guna stroller. hehehhe. Gitulah kami. :P. 

So, berbaloilah jugak investment kami untuk stroller dan babywearing ni sebab dua2 ni memainkan peranan yang tersendiri dan sangat22222!!!! berguna untuk kami. kikikiki. ada tanda seru kau! hint disitu. 

Cakap pasal survey stroller, Bagi aku, stroller itu mestilah: 

1) Ringan 
2) Senang nak fold & unfold 
3) Bewarna terang supaya dari jauh sudah kelihatan. kikiki. 
4) Senang nak tolak. Bila tolak tak rasa berat. 
5) Seat yang selesa untuk anak aku duduk dan seat itu mestilah boleh recline. Fully recline pun bagus jugak 
6) Forward and rear facing. 

Lain yang disurvey, lain yang dilistkan (features & benefits), lain yang aku beli. huwaaaa... *sengal*. 


Daffa first car

QUINNY BUZZ 3

Stroller ni aku beli di Fabulous Mom Cheras Outlet. Hari pertama sampai KL lepas habis pantang kat Kelantan, hari tu jugaklah kami laki bini pergi cari stroller. Kesahnya sebab esoknya aku dan abang kena hadir kursus di UCSI. So, anak time tu adik laki aku yang rela hati nak jadi Mr. Mama. Sebab tu lah kami terus cari stroller supaya senang adik aku nak handle daffa masa kami tengah kursus. 

Nasib tak berapa nak baik, pilihan stroller kat FM tak banyak, yang aku nak tak ada. Nak tak nak, Buzz 3 ni lah yang berkenan dihati. Tanpa pikir panjang 20 jam, jadilah Quinny Buzz 3 ni daffa punya 1st car.


Daffa second Car (Lepas PreLove Quinny, terus grab yang ni)


Babyzen Yoyo 6+!! Stoller idaman ibu Daffa! Daffa pulak tak kesah jea memana. Muka pun nak tak nak macam kena paksa jea. ibu dia jea yang meroyan lebih. kakaka.

Babyzen ni aku beli online dengan babycakcak (instagram shop). So, stroller ni aku dapat by pos, alhamdulillah selamat sampai dan tak ada cacat cela. Kalau korang nak beli babyzen, aku rekemenkan instagram shop ni lah yea. BABYCAKCAK :) Aku dapat beli Babyzen ni pun lepas ada orang beli PreLove Buzz tu, kalau takk, memang tak lah suami aku nak kasi beli. hihiihi. 

Kelebihan & Kelemahan : Quinny Buzz 3 & Babyzen Yoyo 6+ 

1) Saiz & Berat: 

Buzz: Kalau korang tengok secara real, buzz ni memang agaklah besar. tayarnya pun besar. So, kalau dah besar ni, pepaham sendiri lah kan. tempat-tempat yang sempit atau ruang yang tak berapa nak luas tak boleh lah buzz ni nak lalu. tersekat dek tayarnya. kikiki. Dari segi berat, pergh. off course buzz win!. Buzz berat lebih kurang 11kg! Time tolak rileks jea best, tapi time nak mengangkat? hehe 

Babyzen: Saiz babyzen ni memanglah kecik, tapi senang nak menyelit. Kecik-kecik jangan disangka senang kena buli tahu. kecik-kecik cili padi berapi ni tawww. hehe. Dari segi berat pulak.. babyzen lebih kurang 6kg jer! sangat2 ringan. bukti ringan? korang tengok gambar dibawah. Kalau korang nak buat Buzz cenggini, memang patah tulang rusuk ah kot. :P  

 



Bukti ringan. Sebelah pegang daffa, sebelah sangkut stroller. Pun boleh!

2) Fold & Unfold: 


Buzz: Buzz ni guna sistem hidraulik. Untuk unfold (bukak) buzz, sangat2 senang, sekali tolak kunci dia jea terus terbukak. Tapi yang tak senangnya, bila nak lipat buzz ni. Seat + frame kena asingkan baru boleh lipat. So, kita kena cabut seat dulu, baru dapat foldkan buzz. Dari segi compact pulak, bagi aku, buzz still gedabak bila nak masuk dalam bonet keta. huwaaaa. 


Ini baru dia punya frame. Belum masuk seat lagi ni. Gambar ehsan google. Klik pada gambar untuk ke webnya.

Babyzen: Sangat-sangat senang untuk lipat dan bukak babyzen ni. Guna satu tangan pun boleh. Kalau buzz, memang tak dapat lah, mesti dua-dua belah tangan. Dari segi compact, babyzen sangat2lahhh compact! jimat ruang 100 kali ganda dari buzz. huahuahua. Kat link ni korang boleh tengok betapa senangnya nak lipat dan bukak babyzen yoyo!!  VIDEO fold & unfold



  
4) Seat (padded & reclining) 


Buzz: Dari segi seat, Buzz memang terbaikkk jika nak dibandingkan dengan babyzen. Seatnya fully padded. Sangat2 comfort untuk baby. 



Buzz memang sesuai untuk newborn sebab seatnya boleh recline melintang habis. Baby kan suka tido, so kalau seat boleh recline sampai melintang memang sesuai untuk keselesaan baby.   


Sebelah kanan: Fully recline. Thumbs up!

Babyzen: Seat babyzen bagi aku so far sangat ok. Tapi kalau nak dibandingkan dengan Buzz, buzz lah yang menang. ngeee~ Walaupun tak fully padded, seat babyzen agak lembut dan comfort. Babyzen ni hanya boleh recline sampai 140 degree jea, tak sampai habis melintangnya. Sebab itulah babyzen yoyo ni ada dua jenis, satu yang newborn, satu lagi yang 6+ . Tapi aku pernah tengok ada jea yang baby2 guna yoyo 6+ punya, diaorang letak alas yang lembut tu, pekenama dia aku lupa daa. boleh check ig shop, banyak jual. teehe~


My baby lena jea dalam babyzen ni walaupun tak fully recline. :)

5) Reversible Handle (forward & rear facing): 

Buzz: Kalau bab forward & rear facing ni, Buzz tak ada masalah. Baby pandang depan jalan pun boleh, baby pandang ibu pun boleh. good!! Cuma yang masalah bagi aku, time nak tukar facing tu. Seat buzz kena tarik keluar dari frame dulu, lepastu pasang balik ikut yang kita nak facing depan ke belakang. Heee. Kalau adjust handlebar lagi senang kot aku rasa :D 

Babyzen: Babyzen yoyo 6+ hanya boleh pandang jalan jea (tak boleh pandang ibu). heee, Tapi bagi aku tak ada masalah kot, sebab kanopi babyzen ada jendela lutsinar (peek-a-boo), so aku masih lagi boleh intai-intai baby duk buat apa. 

6) Kanopi

Buzz: Kanopi Buzz ni memanglah besar, tapi malangnya, masa aku letak anak aku dalam buzz, dan tarik dia punya kanopi, muka anak aku tak terlindung langsung dari sinar lampu/matahari. Adeh. besar sajjjo bak kata ore kelate. 

Babyzen: Kanopi babyzen memang thorrbaikk!! Baby betul-betul terlindung dengan kanopi babyzen! muahh ciked!


See! cover sepenuhnya my baby face! :)


7) Roda/Tayar: 

Buzz: Tayar buzz ada 3. Dua yang besar gabak di belakang, satu didepan. memang nampak stylo sangat tayar buzz. Tapi, tayar belakang tu just tayar semata jea, yang betul2 memainkan peranan, satu tayar didepan tu sahaja.. So, kadang2 susah aku nak handle pergerakan buzz ni. Tayar buzz ni dia pakai angin, bukan jenis tayar plastik. So kalau rasa berat, tu tanda tak cukup angin, kalau rasa melantun tu, tu tandanya terlebih angin. kikiki. Pergerakan tayar buzz ni memang smooth, dan memang sesuai untuk jalan tar, pasir apatah lagi yang berjubin. 

Babyzen: Babyzen ada 4 tayar. Dua tayar didepan memainkan peranan. So bagi aku, babyzen lagi senang nak handle dia punya pergerakan. senang nak Drift bak kata omputih. Tayar babyzen jugak sesuai untuk jalan tar, pasir, berjubin. semua aku dah try. pergerakan smooth. LULUS! 

8) Ruang barang/ bakul bawah stroller: 

Buzz: Sempit. Nak letak beg diapers pun tak ngam :( 

Babyzen: Luas. Boleh masuk beg, boleh muat barang-barang shopping lagi. Walaupun tak seluas bonet kereta, tapi bagi aku dah cukup luas as a stroller. kikiki. 

9) Kukuh 

Kedua-dua stroller kukuh dan stabil. Walaupun babyzen yoyo kecik dan ringan.,, ciri-ciri kekukuhan dan kestabilan masih lagi ditangga yang teratas. ngeee~ Memula aku ingat stroller ringan ni mudah melayang, tapi aku silap. Ringan jangan disangka tiada buaya. eh? 

10) Travel 

So, aku nak korang buat conclusion korang yang tersendiri. Yang mana satu pilihan korang untuk dibuat travel? yoyo atau Buzz? tepuk dada tanya selera *tetiba*


BABYZEN YOYO, MY CHOICE! - I pay for my happiness. 






That's all. Kepuasan membeli & memilih itu SUBJEKTIF. SO.. Selamat memilih UOLSS!! hehe                     

TQ for reading! K bai~    



Saturday, November 8, 2014

Pisang Goreng Cheese Coklat

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today?? 


Sejak hakak-hakak cantik bukak gerai pisang goreng cheese cokelat depan taman rumah aku ni, macam gaya tiap-tiap hari suami aku hangkut bawak balik rumah pisang cheese ni. hadoi. penat perut nak proses makanan-makanan berat ni taw.. ececece 

Fenomena pisang goreng cheese cokelat ni sebenarnya dah lama dahh. Cuma aku jea yang baru rasa. Kalau tak silap aku, AHAD lepas. ahaa. ahad lepaslahh first time aku makan bendalah ni. erm. memang sedap oiiiii.. memang sedap!! patutlaaahhh ramai yang duk tergila2kan pisang goreng cheese nih. sodap rupanya!! Suami aku yang jenis tak suka benda2 goreng macam ni pun kata sedap.



Sebelum ni aku dah perasan dah gerai hakak goreng pisang ni, cuma bukan tiap-tiap hari dia bukak. Tapi sekarangggg! pukul 12 tengah hari dah terpacak payung gerai dia! sampai lah ke petang. permintaan tinggi kott. cayalah hakak! majulah bisness untuk ekonomi rumah tangga. kikiki. 

Minggu ni saja dah 3 kali aku makan pisang cheese ni. hihihi. Sekali beli RM5 (satu polistrin). sekali hadap tak sempat nak jeling anak duk buat apa terus lesap pisang tu masuk dalam perut. siap berebut lagi dengan laki. hah. sapa suruh beli 5 hengget? lain kali beli la 5 belas hinggit! teeeheee~! 

Kalau korang berada di sekitar Alam Damai, @ Balakong, boleh la cuba goreng pisang cheese cokelat ni. Gerai hakak tu sederet dengan Sekolah Kebangsaan Desa Baiduri, Cheras

Selamat Mencuba!~ 

TQ for reading! K bai~ 





Wednesday, November 5, 2014

Restoran Korea : Gangnam Station Shah Alam

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today?? 

Annyeonghaseyo!! 


Kalau bukan sebab adik aku punya teringin nak makan kalah orang pregnant 5bulan, memang idokkk ler teman nak makan makanan korea running man bagai ni. kikikikiki.. 

Hantu korea? hah! ini tok sah nak kata paa laa. Memang sah! sah hantu korea. Kalau aku balik kampung, maw aku baling TV tu, *bunyi macam ganas*.. Pasai pa?? Pasai dari pagi sampai ke malam, tok leh nak kata paa. duk tayanggg ja cerita korea depa tuh. Meluat!! 

Dari mama aku, adiq ipaq aku, adik-beradik aku.. semuaa lah. terpengaruh dengan cerita korea. Running man tu tok sah duk kata ah. Gelak sakan bergegar satu rumah, naik heran aku. pasai pa gelak? Lawak kaaa?.. eh. aku ni dah kenapa.. cakap macam che ta pulak ni? hurm. ni mesti kes fenomena anak che ta. loghat pun nak sakan loghat macam che ta. ok fine. 

Masa adik aku datang KL hari tu, terkedek-kedek la aku bawak dia datang Shah Alam semata-mata gangnam station ni. Aku ni dikira kakak yang prihatin la kan? *matakeatas*. Gigih dia gugel mencari restoran korea yang HALAL dan pemiliknya MELAYU. gigih sebab dia dah lama terliur tengok artis-artis korea duk makan dalam cerita-cerita korea yang dia tengok 24jam tuh. Siap hafal tu nama-nama makanan korea. bulgogi la, kakaki lah *ada ker*. ntah. aku pun tak tahu. 

Gangnam Station Restoran ni adalah salah satu restoran Korea yang Halal yang dimiliki oleh En. Samsuddin. Kalau korang masuk dalam restoran ni, ada gambar besar pemilik restoran ni bersama isteri beliau. Nak cari restoran ni senang jea, korang boleh set waze Gangnam Station, Confirm jumpa punya - Laman Seri Business Park, seksyen 13 Shah Alam (kawasan rumah orang kaya-kaya, macam nak terkeluar biji mata aku tengok rumah-rumah diaorang. pergh.pergh). 

Ini pintu masuk Gangnam Station. Restorannya sederhana kecik jea, tak adalah besar sangat, tapi mak ai. Restoran belum bukak lagi dah ramai orang duk nunggu, termasuklah kami. Terawal sampai pula hari tu. kikiki

Ibu, BULGOGI ke BUDU yang lagi sedappp???

Bab-bab menu, Daffa yang settlekan. hehe. Eh. tak delah.. adik aku semua yang order. Nasib baik ada gambar makanan, at least bolehla aku tunjuk-tunjuk yang mana berkenan dimata.., kalau nama menu jea memang jakun lah aku.




Ini makan diaaaa!!~


side dishes - yang slice2 purple tu rasa dia macam jambu batu kena jeruk, tepi dia tu kimchi. dalam side dish ni pun ada bagi sup. tapi sedap lagi sup yang aku buat kot. harharhar

Bibimbap - NOT MY TEKAK TASTE. ngeeeee~

Tteokbokki rice cake - INI SEDAP! kena dengan selera aku. pedas2. nyum3. 

BBQ chicken ni hakak bagi 10 * - sedappppppp sangat!

pencuci mulut


Tetiba pulak aku tersuka dan terpengaruh dengan makanan korea ni. Rasa macam nak makan lagi di Gangnam Station ni. Teringin nak cuba BULGOGI pula. nampak macam sedap jea, nampak macam mengiurkan jea... hihihi.. Lagipun, aku tengok dalam restoran tu ada slogan: BULGOGI ADALAH KEPAKARAN KAMI. wow. so mesti cuba lepas ni.  

So far, bagi aku.. kalau sesapa nak cuba makanan korea ni, boleh ler ke gangnam station. Highly reccomended. SEDAP!!! Ayam tu sedap ok. sedap giler. hehehe. nasi kek tu pun sedap! uolss must try!! 


SELAMAT MENCUBA!   

TQ for reading! K bai~     




Monday, November 3, 2014

High Tea (Retro Theme) - Lucky Daddy :)

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today?? 


Beriya sungguh sawo aku nih dengan dia punya tema Hi-tea sekolah dia. Retro Theme katanya. Dengan rambut ala Afronya (rambut pelesu sekadar nak rilex santai seiring dan sejalan dengan tema, tiada niat lain pun - terima kasih buat yang mengingatkan kekhilafan diri ini. hehe), dengan baju petak2 tuck in tangan lipatnya, dengan suspender putih ala-ala wak doyoknya, seluar slack, kasut hitam bagai.. haha. Susah aku nak tengok suami nak ikut tema macam ni.. 

Selalunya.. "ala..pakai jea apa-apa".. "ala... mana-mana jea".. "ala... ikut tema buat apa?".. Haaa, cenggitu laa diaa. :D. Nasib baik semua tu senang nak dapat kat AEON Balakong (kat dalam tu ada satu kedai ala-ala Wak Doyok + 70'an punya style), kalau tak, jenuh nak memenuhi kehendak dia. 

Daffa pun tak nak ketinggalan... Nak jugak bergaya ala-ala 70-an. kikiki.

OOTD Daffa: BowTie Rompers by Trudy & Teddy
Testing rambut ala-ala afro paknya.

OOTD Daddy: Suspender & Kemeja petak-petak by R20 

OOTD Ibu.. nak jugak berootd. kwang3: Sequin Tutu Dress by Calaqisya 
Sequin Shawl by Zawara.

High Tea ni diaorang buat di Sri Pacific Hotel KL (tepi PWTC). Kira makan untuk lunch laa. Tapi lunch yang jenis betul-betul berat punya lunch. wakakakaka.. Ini kali kedua aku join program sekolah abang. Seronok dengan keramahan diaorang. Memang betul-betul peramah dan happy go lucky jea semua orang. 

Tak sangka laa pulak hari tu adalah hari bertuah suami aku. kikiki. Rezeki anak laaa ni kot! haha


Kerusi yang kami posing ni memang membawa tuah kepada kami. bahahaha~ 

Baru dua tiga hari lepas duk merungut pasal perfume dia dah habis, nak kena beli baru. Tup-tup dapat pulak FREE PARFUME!! CK lagi uolss. Teeeheee~


LUCKY CHAIR!!! Terima kasih Mantan Hem SMKSBU untuk tajaan lucky chair ini. :

Lucky draw pulak abang dapat Pan Non Stick. ngehngehngeh. Macam nak suruh bini dia rajin-rajinkan lagi berasap di dapur jea nie.. *larikkkkk* dan paling tak sangka, BEST DRESS for MEN pun suami aku dapat. bahahaha. nak tergelak pula rasa. :D


Baby Daffa pun dapat gift jugak. hikhikhik. Daddy first baby at SMKSBU

Ok. Iklan 2 saat. Kalau korang tercari-cari hi-Tea buffet yang superduper awesome, boleh la datang ke Sri Pacific. Highly reccomended. Hakak bagi 9/10 bintang!!!! Kenapa bukan 10/10?? Sebab aku tak sempat nak rasa semua!! Banyak sangatttttttttttttt... Meletop perut mak jemah!!


US! Daddy, Daffa, Ibu. Daffa dah lena dah time ni. Penat. Ramai yang duk hangkut baby daffa. Peminat ramai lah kononnya. haha
      

Majlis yang cukup santai dah happening! Ahamdulillah, perut kenyang suka hati. Jumpa lagi tahun hadapan SMKSBU. ngeee. Itu pun kalau abang masih disana. Dengar-dengar abang dah kena pindah sekolah. IYA KA?? AWAT CEQ TAk TAW nih????!!!!  

TQ for reading! K bai~