KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Monday, January 25, 2016

Resepi Simple Spiral Carbonara by Chef Aniza

Assalamualaikum... 

Minggu lepas adik aku wassap. nak suh aku order HERBALIFE untuk dia. 

Time tu aku tengah suap spageti carbonara kat anak. carbonara beli je wei. kawan juai. aku beli. siap beli DUA BEKAS lagi. satu bekas makan terus. lagi satu bekas simpan dalam peti, makan esok. haaha 

Terus kena sound dengan adik. 

Woi. ko masak jelah sendiri carbonara tu. senang je weh. pakai SUSU je

Pakai susu je???? macam menarik. bagi resepi kat aku. kalau senang aku buat. kalau renyih? KIRIM SALAM jelah 

Ada je aku gugel2 resepi carbonara. Tapi tak terbukak hati nak cuba buat sendiri. haha. 

TAK TERBUKAK HATI KE? DASAR PEMALAS? hah. jawab2 

Semalam gigih la aku test resepi carbonara yang adik aku bagi tu. memang simple giler weh. nampak macam comot je rupanya spiral carbonara aku tuh. 

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. rasa diaaa. memang PERGHH!!! setaraf hotel 50 bintang beb. hahaha. #pujidirisendiri. 

Laki aku yang jenis tak reti makan benda2 macam ni punnn licin makan weh. haha. 

bila aku tanya sedap ke idok? 

ermmm. bolehla.... 

tu jelah jawapan dia. susah bebenor nak cakap sedap kan? haha 

meh aku share resepi dengan korang eh. kalau rajin, cubalah!!! hehe. Bahan2 pun tak banyak. memang simple2 je aku buat 


SPIRAL CARBONARA by Chef Aniza 




Bahan-bahan: 





1. Pasta - aku pakai spiral. senang nak suap anak. kalau spagetti renyih sket (rebus, tos siap2)
2. Butter 
3. Bawang putih
4. Whipping cream / Heavy cream - Aku pakai COOKING CREAM 
5. Susu Full Krim 
6. Parmesan Cheese - aku beli yang dah siap diparut 
7. Lauk pauk / seafood - aku bubuh sosej blackpepper jer 
8. Mushroom 
9. Blackpepper 
10. Garam *tak bubuh pun tak pe kot. sebab rasa cheese macam dah masin* 

Tambahan: ***Aku bubuh mixed herbs + oregano (sebab dah sedia ada kat rumah. saja gatal2 bubuh)*** 

Cara-cara: 


Bahan2 kat atas tu tak de sukatan. main campak je. bajet hebat sangat. haha 

1. Cincang2 bawang putih, tumis bersama butter 
2. Masukkan cooking cream satu kotak kecil tuh, pastu terus masukkan susu full krim 
3. Masukkan sosej & mushroom 
4. masukkan blackpepper sesedap rasa - aku buh banyak sikit kot sebab suka blackpepper 
5. Masak krim tadi sampai menggelegak. 
6. Masukkan parmesan cheese sesedap hati. kalau rasa tak cukup tambah lagi 
7. Rasa dulu kuah tu masin ke idok. kalau tak masin, bubuh le garam. kalau nak MORE creamy, leh le keringkan sikit kot. haha. tak pun bubuh cheese lebih sikit. 
8. Siap! sedia dimakan


Yahooooo. berjaya buat carbonara. hahaha.
 
Satu mangkuk ni Daffa boleh habiskan. aummmm

My son :)

Habissssssssssssssss!!!! yummy!!! :)

Ok. tu jelah nak update. haah. meroyan satu dunia leh buat carbonara kann. hahaha. 

bak kata laki aku. 

ELEHHHHH. BARU SEKALI MASAK DAH BISING SETAHUN. 

pffffftttt

TQ for reading!!  



Sunday, January 17, 2016

Kami jual COKLAT BERYLS

Assalamualaikum...



INSTAGRAM: DENINAAZ_COKLAT 


FOR ORDER: 

017.2729923 / 019.3190117
  

TQ for reading!! kbai~ 



Saturday, January 16, 2016

Pembekal Coklat Beryl's

Assalamualaikum... 

Disebabkan aku TERLALU -LALU-LALU suka dengan kelazatan dan juga kesedapan coklat beryls. kini, aku adalah pembekal coklat beryls. miahahaha 

Dulu aku beli dan makan untuk diri sendiri je. sekali hadap memang tak reti2 nak berenti. asyik nak menguuuunyaaahhhhhhh je kerja dia. parah jugak kalau macam tu selalu. kalau bukan obesiti, mau diabetis gamaknya. 

Pikir punya pikir, APAKATA aku pulak yang jual coklat beryls ni kan??? dari duk makan sedap sorang2, syok jugak kalo share coklat sedap ni dengan orang lain. hihihi 

7 JENIS COKLAT BERYLS in d house!!!!! 


Antara coklat beryls yang kami adalah ialah: 


ALMOND MILK CHOC  

ALMOND BITTERSWEET CHOC 
RAISIN MILK CHOC 
ASSORTED MILK CHOC (RAISIN + HAZELNUT) 
ALMOND SESAMEE WHITE CHOC 
ALMOND TIRAMISU WHITE CHOC 
ALMOND TIRAMISU MILK CHOC 

kesemua coklat ini kami buat dalam minimum packaging 500g. so uols bole beli minimun 500g untuk satu jenis. Kalau nak beli harga borong pulak minimun 5kg coklat.


first batch

2nd batch

3rd batch

4th batch

5th batch



FOR ORDER: 
017.2729923 / 019.3190117

TQ for reading! kbai       


Wednesday, January 6, 2016

Guilin (6H5M): Reed Flute Cave (Day 4)

Assalamualaikum... 

Awal pagi dah get ready untuk balik semula ke Guilin city centre (dari Yangshuo). Check out hotel, terus cari motor tut tut untuk ke stesen bas. 

Oh ya. lupa nak cakap. kami ke Yangshuo just bawak 1 beg galas je, beg troli yang besar gabak 20kg tu kami tinggal kat hotel. Guilin Oasis hotel. hotel yang kami check in masa mula2 kami sampai. Bagus betul hotel tu, servis tinggal beg pun boleh. FREE pulak tu. 

Sampai je Guilin, terus serang Indian restoran. rindu nak makan nasi kat situ. haha.


Kali ni kami cuba Daging Sweet Sour. Auwwww. 
nampak takk dia punya portion laukkk tu banyak tak hengat kan. 
Sweet sour ni memang betul sedap. kuah dia tu. pergh. 
tak jumpa kat Malaysia wei. haha
  
Lepas siap makan, check in Hotel. Hotel yang kami duduk kali ni, belakang bangunan Guilin Oasis je. dua malam kami duduk sini. Hotel ni agak murah, RM40 jea untuk satu malam. Bilik air Ok, katil pun size queen. Cuma, kalau korang yang jenis nak luas2 sikit tak recommended le hotel ni. dia punya keluasan tu so-so jea. hehehe. Lagi satu, hotel ni tak de lif. naik tangga. Kami time tu dapat tingkat 4, so. ko naik la tangga tu sampai atas. haha. boleh laa senaman sehatkan jantung.




Aktiviti hari ke-4. Kami berhuhuhu di dalam Gua. Dah lama duk google survey pasal gua ni. Teruja betul nak kesana sebab nampak macam cantik berwarna warni. 


Untuk ke Reed Flute Cave, kami naik bas dari Hotel. Bas kat sana memang sentiasa ada. tak payah nak tunggu lama-lama. Tiket bas 1 Yuan sahaja. murah kan. So, dua orang 2 Yuan la kan. Dalam bas tu kami betul2 duduk depan. gayanya macam co-pilot pulak. bukan apa, takut nanti tak sampai kat gua tu, tak pun takut balik semula ke hotel. haha. 

Ingat nombor 3, ingat Reed flute cave. sebab bas untuk kesana adalah Bas nombor 3. pasal nombor pulak jangan risau, nombor bas tu tak tulis dalam bahasa cina, dia tulis 3. haha.


Dalam bas. 

Sepanjang aku duk dalam bas, aku duk perati je driver tu. tetiba rasa macam musykil. Dalam bas ni tak de loceng2 bagai, selalu dulu2 aku naik bas kat kampung, nak berenti mana-mana kena tekan loceng kan. bas ni tak pulak gitu. tak de loceng pun. pastu mcm setiap bus stop bas akan berenti. 

Lagi satu, masa orang duk pulun berebut naik bas, driver bas tu rilex je, tak de pulak dia tengok2 orang bayar ke tak naik bas. Aku pulak yang jadi tukang perati orang bayar ke tak. haha. yang aku perasan, mcm orang berumur @ warga emas, dia tayang kad kat driver, dia tak de masukkan pun duit dalam tabung. Aku assume, warga emas FREE naik bas. haha. Selain bubuh duit dalam tabung, ada jugak yang guna kad. ala2 TOUCH n GO gitu. 

Lagi satu, yang aku perasan, semua orang masukkan 1 Yuan dalam tabung tu. jarak sejengkal pun 1 Yuan, jarak jauh pun 1 Yuan. macam tak de beza kannnn. aku konklusi sendiri, nak pergi mana-mana naik bas 1 Yuan je. dekat ke jauh ke hanya 1 Yuan. haha. Bagus betul kalau betul macam tu. Support penggunaan kemudahan awam. memang 'MUDAH' untuk orang awam kalau cenggini gaya dia. No wonder ler pengangkutan awam diaorang penuhhh dan berduyun2 orang guna *especially, BAS*. 

Kaunter tiket Reed Flute Cave!!


Satu tiket dewasa: 120 Yuan. Agak $$ disitu. 
Tapi alang-alang dah sampai Guilin, test masuk jelah. hehe

Untuk masuk lam gua. diaorang akan guide pengunjung, so dalam satu group lebih kurang 40 orang akan masuk. group by group. Apa yang tak best, staff yang guide group tu speaking dalam bahasa mandarin pulak dahhh. sepatah haram tak paham. hanya mampu menghayati sendiri keindahan batu kapur yang berwarni warni didalam tu.


Natural Limestone cave with multicoloured lighting over 180 million years old







Bergambar depan pintu keluar gua, hah. macam ni pun boleh

Bila pakai kamera henpon cap ayam, nak selpie dalam gua pun macam nak kena kecam. Muka sinar nur cahaya pun boleh jadi kelam suram. arghh. stress betul aku dengan henpon ni. Redho jelah. dalam gelap tak payah nak posing2 sangat. haha.

OTW jalan kaki ke bus stand, Daffa a.k.a Berus Lee di serbu peminat pulak dahhhh. terpaksa la kami melayan. Haih. pemalu jugak anak aku ni rupanya. tersimpul2 tak keruan dah Daffa.






Sampai Guilin City Centre, singgah makan dulu sebelum balik hotel. Dinner awal konon2. haha


Memula aku tengok ikan tu, aku ingat ikan pedas macam mak aku buat. 
Sekali bila try. erk. tekak tak berapa boleh terima. Ikan tu macam tak best. kuah dia pulak rasa macam pelik sikit. 
Laki aku macam biasalah, dia asal boleh. asal kenyang. semua licin.
Oke. ada satu lagi entri aku nak UP. selagi rajin, selagi tu lah aku hadap. haha. 

TQ for reading! K bai~!   


Tuesday, January 5, 2016

Guilin (6H5M): Yangshuo (Day 3)

Assalamualaikum... 

Sehari sebelum ke Yangshuo, kami ada tanya orang hotel tu macam mana nak kesana. 

Ada 3 cara (setahu aku lah) 

1. Naik Cruise (The Li River Cruise dari Guilin ke Yangshuo: 4 - 5 jam) - of course mahal cekik darah. 'Cruise' kottt. haha. Rate harga dalam 400 ++ Yuan. Kalau naik bendalah ni. Daffa boleh join sekali





2. Bamboo Raft - yang ni kalau tak silap aku, murah la sikit dari cruise. rakit je kot. buat dengan buluh. tradisional punya cara.





TAPI SAYANG, budak bawah umur 7 tahun tidak dibenarkan menaiki rakit disini. Atas faktor keselamatan, kerajaan tidak benarkan. huwaaaa. minitik air mata darah sekalipun, Daffa memang tak boleh naik. sobs.sobs. Dah le kami booking hotel kat sana semata2 nak naik rakit nih. Yangshuo cantikkkk kot. Pemandangan menyusuri Li River ke Yulong River sangattt cantik. *aku tengok dalam google*. huhu. tak dapat le kami nak menghayati keindahan alam kat sana 

3. Naik bas (2 jam) - so, inilah pilihan kami. Naik bas ke Yangshuo. Nak tak nak, kena pergi jugak kesana. sebab hotel dah booking. redha jelah. 

Dari hotel, kami jalan kaki ke stesen bas. seingat aku, dalam 10-15 minit kot berjalan. Stesen bas diaorang biasa2 je. tak secanggih stesen bas di Terminal Bersepadu Selatan. hahaha.


Stesen Bas Guilin City Centre
 
Dalam bas


Orang-orang kat sana memang suka cari makan. dimana-mana saja ada je trik diaorang. kat stesen bas pun hado. Masa kitaorang tengah tengok2 bas mana yang nak naik, datang la makcik ni. kami tak cakap banyak. terus cakap YANGSHUO. hah. apa lagi. dia pun suruh la kami ikut dia ke bas. tak pasal-pasal dapat duit ke dia kan. rajin betul orang kat sana. sanggup tuuu nunggu tepi jalan cari peluang. Tiket bas ke sana kami kena 50 Yuan (dua orang) masa pergi. Masa balik pulak *direct naik bas- tak de orang tunjuk2* kami dapat harga 40 Yuan untuk dua orang. Hah. nampak tak. 10 yuan le makcik tu dapat komisen haritu. hehe. good job makcik. 

Sampai di stesen bas Yangshuo. lagi teruk keadaan dia dari stesen bas guilin. kikiki. Tapi suasana kat situ memang sangat mendamaikan. aku suka sangat view bukit gunung kat sana. perfect!! 

Kami terus naik motor ke hotel. malas nak pusing2 cari. Tunjuk kertas alamat hotel ke driver motor tu, terus dia bawak kami kesana. nak bercakap memang tak le. Sorry le. memang tak paham bahasa lain selain bahasa ibunda diaorang.


Bergambar dengan driver moto

Hotel yang kami duduk: Bamboo House Hotel, Yangshuo. 
Recommended. Murah je. 
Tak sampai Rm70 kot kalau tak silap. lupa

Kat Yangshuo ni terkenal dengan Mee Tarik *halal food*. So, lepas check in. segigihnya kami mencari di mana kah restoran mee tarik itu. dekat sejam jugak kot cari. Rupa2nya kedai tutup. hhahaah. Balik la ke hotel dengan kecewa. dah le lapar giler.


Map sekitar Yangshuo
 
Day 4: Bergambar di Yangshuo sebelum balik


Tetiba pulak ada pakcik *lingkungan 50-an* ikut kami sambil tunjuk2 pamplet bamboo raft. Kami paham, dia nak suh kami ikut dia naik rakit. kira macam bayar jelah kat dia. Mula-mula dia letak harga 140 Yuan. last2 120 Yuan. Bagai anjing dengan monyet bercakap, kami tunjuk la Daffa kat pakcik tu, nak cakap daffa mana boleh naik rakit, kecik lagi. Tapi dia angguk, bla.bla.bla. yang aku paham, dia cakap yang Daffa boleh naik. Aihh. yeke boleh naik ??? confuse kejap. 

Nak sedapkan hati pakcik tu, kami ikut je lahh. mula-mula dia nak jalan kaki jea. mak aihhh. jauh kot. aku dah tak larat, plus lapar lagi. Last2 dia suh kami naik teksi. 15 Yuan kena bayar. hahaha. adei la pakcik oi. 

Sampai kat tempat bamboo raft tu, pakcik tu settlekan semua dan dia dapat lesen memandu rakit. haha. kemain dia tunjuk kat kami lesen besar. 

Satu rakit besar tu hanya kami bertiga je. pakcik tu yang 'drive'. kiki. Kemain seronok ni kami dapat jugakk naik rakit mengelilingi sungai Yangshuo akhirnya.


Seronok dapat naik rakit. haha

SEKALI.................................... prittttt prittttttttt. 

Tu diaaaa. dua tiga orang polis ngejor. hahahah. hah pakcik. aku kato dohhh Daffa tak boleh naik. pakcik ni yang tak paham2 bahasa. pung pang pung pang pakcik tu kena bebel dengan sang polis. kikikiki. nasib tak herdik kat kami. ohhh polis. kami tak bersalah. hahaha


pasrah. tak dapat naik

Pasrah jealah. Nasib baik dapat balik duit. Tapi dapat refund 100 Yuan jealah. Lagi 20 Yuan asalnya pakcik tu nak ganti, tapi kami tolak. Kesian dia. Rupanya2, segigih2 dia cari makan, ikut kami jalan jauh2. rupa2nya, 20 Yuan je dia dapat?. huhu. nak menitik air mata aku. 

Kami balik semula ke hotel, lepak2 solat bagai, terus keluar cari makan. sebab abang dah jumpa restoran lain untuk kami. Alhamdulillah. dapat jugak isi perut. kiki.


Halal Food Restaurant :)

Lepas makan, jalan-jalan kat area pekan Yangshuo. Aku lagi suka kedai-kedai dan suasana malam di sekitar Yangshuo berbanding dengan Guilin City Centre. Rasa tak puas jalan2 kat sini. sebab 1 malam je kami disini. Yangshuo best! this is serius!!






Sampai hotel, mengampai. doi. cas bateri. Esok pagi awal2 kami nak balik Guilin, sebab semua aktiviti-aktiviti kat Yangshuo tak dapat nak buat, Daffa terlalu muda. haha 

Tq for reading! K bai    


Sunday, January 3, 2016

TAK PERLU MENCUKUR LAGI!!! : Nano Removal Cream

Assalamualaikum...

PRODUK BARU... TAK PERLU MENCUKUR LAGI!!!!!!



NANO REMOVAL CREAM



NANO REMOVAL CREAM
PERTAMA DI MALAYSIA
- 5 minit botak licin

===========
cara guna :-
sapu pada bahagian bulu , tunggu seketika (5minit ) , lap dgn wet tisu dan bilas
tak perlu cabut , tak perlu wax . tak perlu cukur
kelebihan
; semudah ABC , tak perlu cabut , tak perlu wax . tak perlu cukur
;- mencabut hingga ke akar
:- tidak menghitam kan ketiak / celah peha /miss v malah memutihkan
;- mengurangkan kehitaman ketiak / celahan peha / miss v
;- apabila di sapu akan keluar daki2 degil ( lihat pada tisu )
;- kesan serta merta
;- bulu lebih lmbt tumbuh ( 2mggu-3mggu )
;- kurangkan bau badan ( jika di gunakan di kawasan ketiak )
;- tidak memedihkan , tidak menyakitkan
;- kelulusan kkm ( NOT151200270K )

======
- boleh di gunakan semua peringkat umur ( asalkan ada bulu )
- selamat untuk ibu mengandung + menyusu
- di gunakan di kawasan bulu sahaja ( miss v , celah peha , punggung , kaki , peha ,misai , kening )

===
sgt sesuai combo dgn nano
sbb bila pakai nano tpi masih cukur bulu akan buat ketiak dan miss v hitam semula
tp bila guna nano lightener cream + nano removal cream
kompem ketiak dan miss tak hitam da


=====================

READY STOK 12 /1/2016 : HARGA RM50 sahaja 
019.3190117


Tq for reading!! k bai~