KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, February 28, 2016

Daffa Ezra turns 2

Assalamualaikum... 

Isnin lepas adalah birthday Daffa. Dah genap dua tahun dah anak aku ni ha. rasa baru je masuk labour room beranak ke dia. tup2 da besar panjang. haha. 

Daffa pun dah berjaya wean off dengan sendirinya. 'abang' sangat tawww. bagi can kat baby katanya. "INI BABY NYER - *ini baby punya - alasan dia tak nak bf*". dah sebulan lebih 100% fm. ahaks. hadap jelah yea nak. yang penting anak ibu sehat walafiat. :) 

So, last weekend kami sambut birthday daffa yang ke-2 tahun. awal sehari. Awal2 lagi aku dah plan dalam kepala nak buat parti simple2 yang kalau boleh ada game untuk kanak2. dah namanya birthday budak2 kan, rasa macam tak seronok pulak kalau tak buat sesuatu yang menarik untuk kanak2 bersuka ria. hahah. padahal aku yang nak main game sekali kan. mak budak yang tak sedar2 dah tua . ginilah. ~~~ 

Bila aku google, berkenan pulak dengan birthday party di KFC. pakej2 yang disediakan pun menarik. dengan maskot chickynya,... terdetik dalam hati, tentu budak2 suka dengan maskot ni. tapi aku lupa satu perkara daaaa.. lupa yang si daffa ni takut seram dengan maskot. lalalaa~ 

Bulan Januari terus aku PM facebook KFC team party. sangat2 fast respon diaorang ni. Aku bagi 10*. Dah la fast respon, kalo aku blur dan tak paham dengan jawapan yang di beri. diaorang on the spot call aku. pergh. rasa mcm hebat sangat KFC ni. Tahniah kfc team. uols memang awesome!! 

Memula, aku memang plan nak buat kat KFC terdekat je iaitu KFC Alam Damai. so seminggu sebelum tu, terhegeh2 la pergi bayar deposit nak confirm booking kat situ, bila nak pilih pakej, management team kat situ cakap pakej yang aku nak tak dapat buat kat situ sebab masalah tempat. Memula aku redha dalam pasrah je, pastu balik rumah kenkonon PM balik facebook kfc team mengadu domba, sekali, diaorang call aku bagi cadangan buat kat KFC Aeon Mahkota Cheras. hati pun berbunga gembira semula. hahaha 

Tema birthday kali ni RAINBOW PARTY THEME. Aku asalnya berkenan dengan kartun2 didi and friends. Daffa pun memang suka sangat2 dengan didi and friends. tapi last2 aku dicide rainbow jelah!. kenapa rainbow?? sebab tema kfc party team kali ni CHICKY & FRIENDS RAINBOW BIRHTDAY PARTY. hehehe  


Step by step birthday party @ KFC: 


1. PM facebook KFC PARTY TEAM. nanti dia akan minta nama dan nombor telefon. hq akan call anda. kalo nak call terus pun boleh. direct: 1-300-88-6633. aku tunggu diaorang call. jimat kredit. hahaha 
2. Bila dah call, boleh booked TARIKH & PILIH RESTORAN KFC yang terdekat dengan anda 
3. Dua minggu sebelum majlis, boleh pergi KFC tersebut untuk PILIH PAKEJ dan bayar deposit. untuk pakej A-C boleh bagi deposit dalam rm200 keatas. kalau pakej D, deposit Rm700.


1 barrel = 21 ketul ayam
 
party pack: GOODIES BAG untuk kanak2 rebina


4. KFC party team akan call lagi untuk confirmkan balik pasal tarikh, ayam original ke spicy, penambahan order terus ke apa ke dan sebagainya. 
5. Hari kejadian: kalau nak tambah side order or apa2 je boleh request dengan team kfc. macam kami haritu, kami tambah air mineral *tiada dalam pakej* dan tambah lagi fries,nugget, coleslaw dan potato. hehe. Ayam memang berlambak2. tengok ayam pun rasa kenyang. haha.  

Birthday cake: 

Sama macam tahun lepas. taun ni kami order kek dengan baker yang sama. aku betul2 jatuh cinta dengan baker ni. Hasil kerja yang sangat halus dan teliti. hehe. Kek bukan takat cantik dimata untuk dipandang, tapi sedap ditekak. aku suka kek coklat dia yang sangat moist. tak kering. masa potong pun lembut2 je kek. hehe






Self pickup: Bandar Tun Hussein Onn 
Tema kek: Baby dragon + rainbow themed 
Instagram: spreadthefrost 


Dessert: 

Kalau ikutkan, memang tak leh nak bawak dessert2 bagai macam ni. hanya Birthday cake sahaja dibenarkan *Outside food not allowed*. Tapi sebab aku ni jenis degil manja2 gitu, aku order le jugak sikit2 dessert2 ni. hahaha. So, time tetamu sampai kat meja, lepas ambik makanan semua kami pun bagila can diaorang ambik dessert2 ni. hire sendiri.





BABY PAVLOVA + KRIM PUFF + CUPCAKES yang bagi aku cukup marbelos ni semua aku order last minit dengan the chemist baker. Jumpa dalam instagram. 

Self pickup: BANDAR TUN HUSSEIN ONN. 
Intagram: thechemistbaker 


Table cake & background *simple deco*: 


Simple deco untuk table cake dan jugak background ni aku hire Glowing party house. Sehari sebelum majlis aku walk in kat kedai diaorang di jalan reko kajang. memang puas hati masuk kedai diaorang. glowing party sangat!! macam2 ada. aku just ambik 20 helium ballon warna pelangi & alphabet DAFFA untuk deco background. 

Meja pulak memandangkan meja kfc kosong gitu je, aku pilih alas meja putih + flaglines warna warni. kerusi birthday boy letak helium belon birthday boy seketul. hehe. 10 helium ballon lagi letak atas meja tetamu yang hadir.





Facebook: Glowing Party House 

Majlis mula jam 12 tengah hari. KFC bagi kami masa lebih kurang 2jam untuk event. makan+game+potong kek. Aturcara majlis tu semua kfc party team yang atur. :)




IBU-DAFFA-DADDY 
Sebelum tetamu hadir :)

Majlis dimulakan dengan menjemput tetamu yang hadir makan dulu. isi perut sampai kenyang. hahaha. Sambil makan, sambil budak2 main games. ada 25 games prizes untuk kanak2 rebina. so macam2 game lah diaorang buat. berebut kerusi lah, cari barang la itu la inilah. hehe.




 

Simple face painting pun ada jugak. aku sebenarnya teringin gak nak conteng muka, tapi segan kat budak la pulak. haha. over sangat kann nak berebut ngan budak. haha.








Dalam pukul 1.30 macam tu, maskot chicky & friend keluar. hahhh. time ni memang haru. besday boy langsung tak nak angkat muka. berpeluk je dengan daddy dia. "appa kot, appa kot" katanya. kesian anak aku. takut. adei. 

Acara last - potong kek, Doa + nyanyi ramai2 happy birthday & Allah selamatkan kamu. potong kek bersama chicky!!. hehe. Daffa Potong kek? memang tak laahhh. nak angkat muka pun tak nak. takut sangat dengan chicky. wawawawa. (>_<) mak daffa jugak yang kena potong kek.









Dapat birthday gift dari chicky. hehe.



Party pack untuk kanak2-kanak dari KFC - dalam party pack ni ada Birthday mask, birthday hat, notepad & activity sheet


  

Alhamdulillah. majlis berjalan dengan baik. Terima kasih yang tak terhingga buat semua yang hadir. TQ TQ TQ. 


Buat anak ibu, Daffa Ezra
semua ibu akan doakan yang terbaik untuk anaknya. dunia dan akhirat. hehe. 
Selamat menjadi ABANG yea daffa. 
Coming soon :)
 
Buat korang yang nak sambut birthday parti kat KFC, highly reccomended!! for me. 10* aku bagi. hehee. selamat berparti uols!! :)


TQ for reading!! K bai~