KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Thursday, August 5, 2010

Interview e2 Best...:D

Alhamdulillah...
berakhir jugak debaran dup..dap..dup...dap...seminggu ni..ekekek..:D
hari ni adalah hari penentunya..setelah 3 hari bertungkus lumus mengenali menteri2..memahami apa y terkandung dalam PIPP, NKRA dsbgnya...dan juga mendalami ttg isu2 semasa y berlaku skrg..
TQ mr Great..seseorg y byk membantu..beri semangat..bagi idea y bernas..walaupun salah..hahahhaa...xpela kan..kita sama2 belajar..:P

seawal jam 6.40am..dah bertolak ke tempat utk ditemuduga..di SM Teknik PC.. TQ abah sebab sanggup hantar dan tunggu anakandanya nie..hehehe..:D

sesi pertama..jawab soalan insak..agak pening jugak..walaupun soalan bukannya fakta..dan berkait rapat dgn sahsiah diri..tapi..ade jugak soalah y agak mengelirukan...hmm..jawab punya jawab..xsedar dah tinggal 5minit lagi..soalan ada lagi 20 y xjawab..(135soalan dlm masa 30min)..fuh..Tuhan je taw..terketar2...tp alhamdulillah..aku tak pakai M16..sempat la jugak aku berfikir logik jawapannya..

sesi kedua...sesi ditemuduga..
masa ni la time nak ketar lutut..hahaha..
tapi alhamdulillah..
aku calon y ke 6..sebelum interview bermula..
penemuduga keluar dari bilik dan bagitau kami masa temuduga hanya 10mint.. "sesiapa yang rasa nak 1/2 jam tu maaflah yea..tapi kalo rasa nak jugak..bagitau saya awal2"..kami apalagi..gelak terkekek..kihkih..10 mint tu pun dah cukup..kalau 5mint pun ok..hehe

masa turn aku utk ditemuduga...
macam biasa..tatatertib utk ditemuduga mesti dipentingkan..heheh
bila dah duduk atas kerusi..
lain macam je rasa..
aku rasa seronok..
tersenyum3..
nak gelak pun ada..
tak tau kenapa..hahhaha..
antara soalan3 y ditanya..:

1) umur berapa?
2) apa itu guru??
3) bagitau penglibatan sukan sepanjang ni..
4) berikan tiga sebab kenapa nak jadi cikgu..
5) Berikan nama cikgu y dikagumi dan cara dia mengajar mcm mana..
6) Sebutkan apa e2 NKRA dan terangkan pasal sekolah berprestasi tinggi..
7) isu kenaikan harga barang..apa pendapat??
8) kenapa kerajaan menaikkan harga barang..
9) menteri perdagangan sape??

hehhe...byk soalan woo..tapi best penemuduga ni..xd stress2
aku pun laju je jawab..biasa kalo presentation tergagap2..
hehe..
alhamdulillah..segala2nya berjalan dgn lancar..
cuma soalan y ke 9 tu la aku fail..hahahah
..Maaf Tuan, sy kurang pasti sape menteri perdagangan..kah4..kesian kat aku ni..
aku pun ckp y aku tau menteri keewangan, pelajaran, ment dalam negeri..hehhe..
hmm..
xsangka plak isu harga barang naik y diusulkan..

apa pun..syukur..semuanya dah lepas..kepala pun dah ringan..
hehehhe...
mudah-mudahan..
dapat ditempatkan dimana2 sekolah..
mana2 pun xkesah..
yang penting..
dapat mendidik anak bangsa..
heheehe...


babai...

3 comments:

Anonymous said...

apa yg kau buat skg telah menyakitkan ramai org..bahkan org tua kpd org yg kau sayang dan cinta...im glad sbb kau dapat hidup tanpa risau pandangan orang lain..mungkin bagi awak cinta adalah segala-galanya..!!!jangan sesekali marah kepada mereka yang benci dengan awak, sbb suma ni tidak akan berlaku jika hal ni tak timbul..i just hope that berdoa lah senantiasa ikut agama masing2...dan jangan sesekali memutuskan hubungan seorang anak kepada orang tuanya...!!!dosa itu adalah lagi berat berkali ganda..jalinkan hubungan yang baik dulu ngan parent orang yang kau sayang dulu..time tu kalau orang tua dah setuju, mesti semua akan tutup mulut..!!!End~~Jesus Bless u..

NinaAz said...

hehehe...TQ anonymous....:)

NinaAz said...

saya tak pernah benci sape2...saya sayang family orang yang saya sayang skrg.....yea ke semua org akan tutup mulut..?? hehe...syukurla mcm tu..I-Allah..saya akan buat y terbaik..step by step...