KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Thursday, February 14, 2013

♥Mini Pavlova Korea Strawberry ♥

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Orang lain dah berkurun buat pavlova, aku hari ni baru ada perasaan nak cuba buat pavlova. Perasaan nak try makan hanya 20% tapi perasaan nak try buat 80%. ♥ 

Tq kak ita dari belog masammanis sebab share resipi pavlova. Aku tiru sebiji2 apa yang kak Ita ajar. 

Cumaaa. Part bakar jea aku nak cepat. After sejam bakar tengok macam tak masak2 lagi, aku naikkan sikit suhu oven. Nah.. hangit sikit. Haha. 

Resepi pavlova dari belog kak Ita. Credit to belog Masam manis 



Resepi Pavlova ni sebenarnya tak de la guna barang banyak sangat. Lebih kurang nak buat kek chiffon jea. Just guna telur putih. Bezanya cuma. Pavlova guna tepung jagung + cuka,. Kek chiffon pulak guna tepung gandum + telur merah + perisa yang kita nak. 

But for me, aku lebih suka buat pavlova dari kek chiffon. Hikhik. Tak taw kenapa. Motip sangaat perasaan aku nie ♥ 

Meh aku show off sikit step by step nak buat benda alah ni. Resepi boleh ambik kat atas. Pic yang aku snap dari belog kak ita. Klik untuk tumbesaran yang memuaskan ok. :) 

Putar telur pada kelajuan yang palinggg maksimum. Putar sampai kental. Masuk gula sikit sikit sampai habis. Bila terbalikkan mangkuk (macam pic yang ke-4), putih telur tu statik jeaa tak gerak2. Itu bermakna anda berjaya mengentalkan putih telur. Hihihi. Tq zie sebab bagi hadiah kawin mangkuk khas untuk buat pastry. ♥


Masukkan tepung jagung+vanilla+cuka yang telah disebatikan kedalam telur tadi. Lepas tu, kacau jea dengan senduk guna kaedah kaupbalik. 

Sediakan loyang. Letak baking paper sedia.


Kalau nak cantik, boleh ukur atau guna acuan untuk mendapatkan pavlova yang sama saiz. Aku main senduk jea. Letak jea atas baking paper. 


Bakar sampai masak. Kak ita dah ajar cara bakar


Pavlova dah masakkkkk. Yahooo. Excited!!! Walaupun sikit hangit. Tapi aku excited. Haha. First time buat kottt. ★♡♥ 


Ni pulak bahan hiasan untuk pavlova. Aku guna whipping cream jenis nie. Dan juga korea strawberry. Feeling korean gittew



Putar whip cream dengan kelajuan maksima sampai kembang.pekat.kental.mantap. jangan over putar. Nanti whip cream tak menjadik. Dengan kata lainn. Whip cream yang dah kental akan jadi cair balik. 



Last. Touch up laaa pavlova anda. 



Lepas mekap baru cantik sikit kannn. Haha



Sedia di NGap!!!♥♥♥ 



Tq for reading. K bai!!!



18 comments:

ayeen muhammad said...

teringin la...uwaaaa

CIK PIA said...

macam senang... tp kena rajin kn.... hehehe... nk jd rajin mcm nina la.. heeeeeeeeee

nea lopah said...

waaa...jeles sgt! kompom lah cik abe syg sgt ni..dapt isteri pandai masak. Pavlova lagi.

FarhanahAdzlan said...

beli kat kedai jee..
nak buat sendiri?hareemm laaa hahaha

wawa syaida said...

waaa macam senang la nak buat...thanks sharing resepi ni :)
tq tq tq :))

Deqla manjew said...

pergghh tgk gmbo yg belom siap tu pun dah terliur tau! haha..

p/s : gathering tu dah pun berlangsung..antara ahli group GSF.. di melaka hujung tahun lps....huhu

MaMa Rey said...

uwahhh..sampai hati bagi tengok hidangan sedap ni..

pandai Nina buat..hias pun pandai..

nik ros said...

terining nak makan. tgk gambar ni terliur pulak

ieda immi said...

alaaaaaaa sedapnyeee
untung hubby nina , isteri pandai buat pavlova ! ;)

ejulz said...

waaaa. nampak sedap.. :)

Jemput join segmen ni kalau belum.. :)

http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

Hanim Irsyad said...

sedap je tgk. naty ley ar try buat. mihmih. tunggu cuti sem la.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

nampak sedap tu...teringin juga nak buat tapi tak terbuat² pun lagi.. :)

sherotpetot said...

wahh comel pavlova dia. saya ada try buat jugak haritu tapi tak menjadik lah pulak. huhu

NinaAz said...

Hihi. Tq semuaaa.

Sherotpetot: try la buat lg. Ikut step kak ita. Hihi♥

Schajar McFlurry said...

Pandainya baking! cantik dan jadi dah pavlova tu...

Mungkin boleh cuba satu hari nnti :)

kecikyaya said...

sedap nyer pavlova ^_^
teringat citer setia hujung nyawa :)
zain ersalina :P

Tinta Lana said...

Sedapnyaaaaa (-_-)

eimah siti said...

jap lg cik siti nak bli berries...pastu nak buat...heheh..thanks for the recipe ^^