KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Wednesday, January 1, 2014

Pengalaman POS motor dengan MASkargo (Sibu-Kuala Lumpur)

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Semalam jenuh duk pikir macam manalah husby nak pergi kerja nanti. Motor (Si Merah) tak sampai2 lagi. Aku sekolah petang, dia pulak sekolah pagi. kalau sama sesi tu lain hal. no problem. 

Punyala pening duk pikir benda yang remeh cam tu. padahal teksi bas belambak kann. Naik teksi jealah. settle. tak payah pikir2. hikhik.

Tapi, nak dijadikan cerita rezeki, tup tup dapat call dari MASKargo yang si merah dah sampai. Aku ingat tahun baru MASkargo tak kerja, rupa2nya kerja jugak diaorang yea. Alhamdulillahh. tak payah nak pening2 lagi. hehe 

Jauh bebenar journey si merah ni sebelum sampai betul2 dalam pagar rumah kami. 

Yea laa.. Bermula dari Song, dah kena naik Bot Ekspress.. Naik bot ikat tepi jea. Naik bot saja dah kena upah RM30.


Bila dah sampai sibu, baru pening sikit. banyak step yang kena buat. 

1) Bawak motor + Geran original + photostat IC + roadtax + RM30 ke Marvellous (belakang bank Islam sibu) - untuk pendaftaran dan pengurusan dokumen penghantaran/kastam 

2) Bawak motor ke MASkargo Sibu - Hantar borang dari Marvellous 

3) Buang minyak petrol sampai habis, pastikan korang bawak sendiri wayar hos (untuk sedut minyak - kalau tak nak pakai ejen) - suami aku buat sendiri jea, pakai ejen mahal wooi dalam RM250 ++ kottt. Lepas korang sedut habis minyak tu, start motor sampai motor tu tak hidup/mati 

4) Buang bateri - ni pun buat sendiri jea. Bateri tak boleh bawak naik kargo 

5) Cabut plat number belakang + side mirror - letak dalam raga motor baik2 

6) Kalau motor korang ada leaking 4T, tu pun kena buang jugak. Kalau tak leaking, boleh la kautim dengan pekerja sana 

7) Declare dengan pegawai kastam (sign semua benda yang berkaitan - bayar RM463

8) Kalau korang nak balut motor, range harga dalam RM50 - better korang balut laa, si merah kena bungkus elok2 pun pecah jugak coverset nya. calar balar jugak.. apatah lagi kalau tak kena bungkus langsung :(


Kesiann Merah. calar balar :(

9) Dalam masa 3-4 hari (bergantung kepada keadaan), InsyaAllah motor korang akan sampai. hehe. Macam suami aku, 6 hari baru sampai motor. sebab masa dia pos motor hari tu, banyak sangat motor yang tengah dalam proses pengeposan. :)

Alhamdulillah, selamat sampai :) 
Esok si merah akan berkhidmat untuk tuannya. 
Please be nice to us yaaa... :) 

Yeah! Selamat malam uolls. Esok dah mula kerja. setelah sebulan lebih berehat bersama KITKAT. hikhik  

TQ for reading! k bai~       




42 comments:

S. Faezah said...

sygnye tercalar..sob3

superVEE said...

Aikk.. Org sarawak kah ini? Mohon pencerahan.. Hihi.

NinaAz said...

superVEE: suami orang sabah. kerja sarawak. skg baru dpt pindah balik KL. heheheheheheh

Dzureen Darwis said...

aduh banyak juga prosesnya

Khai♥Rin : anies said...

Moto bleh la nk balut...kalu kete? Hehehe

Roha said...

banyak juga ye nina proses pemindahan si merah ni..semoga berjasa pda tuannya hehe :D

nabila azmi said...

cntik motornye...

p/s. tumpng tnye umur blh x..nk bhs nina e ke..ke akak an2.hehehe...

take care ...

ummuaidan said...

mahal jugak kosnya kan..tambah sket lg dah bole beli 2nd dah kab...yg buruk la..hehe

ros_reeza said...

Ros pun ada pengalaman jugak pos motor.. tapi dari JB ke Kedah.. dah balut bagai dah.. tapi bila sampai, memang akan tercalar jugak.. hihi.. side mirror memang kena cabut siap-siap.. kang bila sampai ada yang tak de cermin kang..

lieyalatif said...

eh bagus entry ni...dapat bagi pencerahan untuk org yg nak tau sgt2 pasal pos motor nie...akak pun penah gak pos motor adik dari johor ke perak...pakai pos laju biase jek.....biase la dik, calar2 tu mmg ade....

QasehnyaRania said...

alhamdulillah sampai tpat pada masanya kan.
selamat bertugas buat nina dan suami.

seriau je nengok moto kena ikut ghope gitew je naik boat.. alahai.. sian dia. dpt seat sipi sipi je. hihi

Chekgu Azrine said...

alamak..sayangnya tercalar tuh
happy new year sis..
cikgu jugak ek

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi
sory x sempat nak komen banyak bz day

Nanie said...

Cam comel je motor tu naik bot! hehe

QV said...

cerewet gak prosedurnya yer . sayang gak bila calar balar tu .

ZakiRasli Blogz said...

Wah, smart motor. Oh, baru tahu macam ni cara utk pos motor ke luar semenanjung. Entry yg terbaik!! :)

Cho Zila said...

dah sampaipun.. syukurkan.. susah gak kalau takderkan...
gituler keadaannyerkan kalau nak uruskan sesuatu bendakan ... banyak prosedurnya...

Tihara said...

alhamdulillah, si merah selamat sampai setelah melalui liku2 yang penuh ranjau..heheh

Sally Samsaiman said...

jauh perjalanannya haaa~ hehehe...alhamdulillah selamat jugak sampai :)

wanariahamiza said...

Salam ziarah tahun baru. Moga sentiasa menjadi lebih baik pada hari esok... esok... dan esok... :)

Banyak juga kerjanya nak post motor ya. :)

Chic Na said...

siannya kena ikat tepi jer.. kekeke.. sayang lak tu tercalar.. takpela janji sampai dgn selamat kan..

❤Kamsiah❤ said...

byk step kena buat...mahal pulak tu...

akak biasa pos guna Pos ja utk hantar motor kat anak di Pahang..dari kedah ke pahang lbh kurang rm200 lbh..

Umi Qi said...

Syukurrrr....wpun ada calar sikit tp selamat sampai pada tuannya...syukurrr sgt2 Umi Qi tgk...

Nafira usof said...

banyak jugak step2 nye yer.
kalo buat penghantaran cam tuh mesti akan jugak calar sana sini kan. tak pe lah.. janji selamat sampai..:)

izan mama mia said...

owh byk gak proses nak bawa moto tu terbang yer...banyak gak gn RM

Kesuma Angsana said...

Maaf lama x jenguk, kesihatan x mengizinkan. Singgah jgk ari ni !

tirahzairi said...

untungla si merah dpt jalan2...hihi

QasehnyaRania said...

morning nina..mcm mana sesi persekolahan..harap semuanya berjalan lancar ye.. selamat beristirehat :-)

Amanina Mads said...

byk benda juga nk kena settle ya.. byar pun mahal dr sana ke semenanjung. si merah nk kena sapu cat lain le. hehe

NinaAz said...

Morning ciksu... tq ♥

adrianna syaz said...

Uih..bleh pos2 moto ni..ingat pos surat je.hehe

Nory Zoulkefle said...

wahhh banyak jugak kena labur duit ek, tapi kena calar jugakk...adusss nasib baik balut, kalau tak balut mesti lagi teruk calar balar dia kan...

Anonymous said...

tanya sket. total duit guna nak pos si merah tu brapa ek? *ingin tau*

chen3 said...

463+30+25

Anonymous said...

Nk tnye. Maskargo freight benda kecik cm handbag x? Incase ade org nk smpi same day as purchase

aku_malu89 said...

Marvellous tu apa. Agen ke

aku_malu89 said...

Marvellous tu apa.agen ke

Fadh Bakery Delight said...

Sy pun ngah survey nk bwk motor blik ke kl ni..dari Kapit..bca pasal Song,memg jiran je la kte..hihi..poslaju bole ke hntr motor eh dri Sibu? Memg nk kena ikat tepi jgk motor ni..

Stanley Sani said...

Process sama gak dari KL ke Sarawak kan

Stanley Sani said...

Process sama gak dari KL ke Sarawak kan

Stanley Sani said...

Process sama gak dari KL ke Sarawak kan

Izan said...

Bateri motor kalau pos dengan pesawat kargo x perlu bukak. Tp pesawat kargo hanya dari bandar besar seperti kuching dan KK. Kalau dari sibu biasanya naik pesawat penumpang dan hanya motor 150cc ke bawah. Sebab tu banyak langkah keselamatan..