KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Wednesday, February 21, 2018

Jalan-jalan Ipoh: The Haven Resort Hotel, Ipoh

Assalamualaikum.. 

Memula tahu pasal Haven resort ni bila tengok blogger femes Irine Nadia post dalam IG beliau beberapa tahun yang lalu. Lepas tu adik-adik pula cakap Jehan ada datang sini. nice view.., cantik la itu la ini lahh. hehe. Teringin pulak nak menyinggah sekejap kan.. 

Sekali... 

adik-adik plan nak melawat Tambun Lost World.. pergh. terus iols ajak bermalam kat haven resort ni. hahaaha. nak pergi sensorang idokle. reramai gini meriah sikit. fulus pun boleh la ting tong!. kihkihkih. 

Kami di Perak 3 hari 2 malam. Satu malam di Swiss Garden Damai Laut. Satu malam lagi di Haven resort. Haven resort dengan Tambun Lost World dekat sangat! berjiran je. sebelah menyebelah hehe. 

Ya Ampun.... bila check in Haven resort ni. terus berangan sampai ke planet pluto.. Berangan dapat rumah lengkap, simple! menarik dan minimalis macam ni. sooo best!! haha. mulalah rasa berdosa. Bersyukurlah apa yang kita ada. gitu. 

Kami dapat suite lakeview.. memang nice gile!! waktu malam lagilahh cantik. hehe. Pool pun menarik. Siap ada jacuzzi dan pool untuk air panas. Ala-ala poring gitu. Anak-anak toksah cakap la... Yabedabeduuuu... :)

Pool yang indah seindah mata memandang (^_^)

Tasik dan view yang kehijauan. tenang dan mendamaikan. ewah ewah

dapat kitchen besar gini pun dah cukup rajin untuk tido didapur. ehhh. hahah. 
Daffa sedang kalut check line

Ruang tamu yang simple dan menarik

Nana malu...


View pool secara keseluruhan

Breakfast time. teringat-ingat dia punya kue tiow ladna versi Ipoh. deyyyy


Sorang jadi momok, sorang tukang lari takut kena kejar. seronok kemain

Dinasour depan tasik



Tambun Lost World 

Masuk tambun ni memula plan nak berjalan dulu tengok-tengok binatang. dry place. lepastu baru lah bebudak ni nak terjun kolam. Sekali, bila dah settle tawaf, semua dah surrender. letih. penat. tak nak mandi. nak makan pastu balik mandi kolam kat Haven resort. hahaha. itulah. Sapa suruh stamina tak ada. kahkahkah. Masing-masing lemak berlebihan. kahkahkah

Memula dedi snap pic dengan anak-anak. Nana dah tak sabar nak terjun kolam. jeling-jeling kat kolam. terus tak nak tengok kamera

Lepastu ibu pulak mengada nak join masuk pic sekali. Nana still tak lepas pandang kolam. hahaha

Geram jee tengok burung merak ni. Jinak sangat

wefie beramai-ramai. :)


Bagi makan Zirafah. teruja!!



Daffa ajak dedi naik gajah besar :)

Daffa sendiri request nak naik Kuda. FOC. satu round saja. 
Bila dah siap satu round, muka appa macam tak puas hati kejap sangat. hahahah

Last destinasi. 
Isi perut. 
Time ni kemain daffa pujuk dedi kasi dia mandi kolam. Tak nak kawan dengan dedi la, nak jual henpon dedi laa. Macam-macam lahh ugutan dia. 
hamboi kecik2 dah pandai. 
Ibu kena bagi lebih tazkirah ni kat daffa. 

mee kari dia ni sedap gila!!! 
Mula-mula order dua je. lepastu pegi tambah lagi tiga. lepastu tambah lagi satu. 
lepastu cepat2 balik resort. kalau tak maw tambah lagi 10. hahaha

Suka lettew!!! 
orang lain makan, dia rela berlapar nak main air. pastu malam mula la sakit perut. kahkahkah

hehehe. Cancel tak kawan dengan dedi. terusss berbaik :)

Birthday Celebration Daffa Ezra 4 years - Restoran Kampung Ipoh 

Restoran ni pun dekat je dengan resort. dalam 2 km je. Gigih iols mengugel tempat makan kat area sini. Bila dah jumpa restoran ni terus call booked untuk makan malam. So far, tak adalah wow sangat. Alhamdulillah kenyang. gitu. 

Kek Daffa malam tu mak do yang belanja. hehe. Kek Baskin Robbin lagi tu. Tapi appa malu pulak malam tu. Malu plus letih mengantuk nak tido. semua ada. Kitaorang nyanyi lagu birthday pun macam tak ada perasaan. hehe.

Kek birthday daffa tahun ni. Mak sedara daffa belanja





Nana jugaklahhh yang tak malu. hahaha. tak sabar nak telan kek

Cuti-cuti Perak yang happening. Alhamdulillahh semuanya berjalan dengan baik. 

Nak tahu lebih lanjut pasal Haven resort. boleh Klik SINI 

Next cuti.. kemana kita niey???? 

TQ for reading! K bai~  


Saturday, February 3, 2018

Seoul, Korea (Part 5): Namdaemun market & Masjid Itaewon

Assalamualaikum 

Baru nak bercerita pasal last day kami berjalan di Korea dua tahun lepas. harharhar. sejenis THROWBACK  juga la ni yea. 

Gitula... nak menaip ni kadang kena ambik mood jugak. Mood tu datang dan pergi. kadang dalam masa sehari dia datang.. kadang dalam masa dua tahun pun dia boleh datang. kikiki.. 

Hari ke-5 kami di Korea, hanya dua tempat kami sempat pergi. Biasalah, kalau dah namanya pergi market, mestilah syok dengan window shopping. Walaupun bukan nak membeli sangat, cuci2 mata pun dah rasa bahagia. hihihi. 

Tempat pertama: NAMDAEMUN MARKET. 

Kami kesana dengan subway je. Bertolak dari Namsan Guest House (KLIK SINI), ambik subway line 4 ke Hoehyeon station

Sampai je station, benda pertama kami cari, tempat nak beli kerongsang banyak2. hehe. Arwah ma yang beria nak cari kerongsang. Nak buat souvenier katanya, nak bagi kawan. hehe. Mengikut kata google, kerongsang banyak di jual di dalam bangunan elengdang. Gigihlaa kami cari bangunan ni sampai jumpa. tak susah pun nak cari, tapi tak jugak senang nak jumpa. harharhar



Bila masuk dalam bangunan ni, fuhhh. memang rambang mata. macam-macam ada. So untuk tak terus tenggelam dek nafsu yang menggoda, kami terus ke 2nd floor lorong 209. Fokus pilih kerongsang area sini je. hehe

 
Pening mata tengok kerongsang banyak banyak


Terjumpa kawan dari Malaysia :)


Settle borong kerongsang, barulah kami bersiar-siar kat market ni. window shopping. menikmati keindahan suasana di Namdaemun market. hehehe














Arwah ma beli buah tangan untuk anak-anak. kikiki


Masuk dalam kedai ni memang teruja gile. baju seluar untuk budak-budak memang menawan hati. macam-macam fesyen ada. hehe. 

Next.. Jalan jalan ke subway station

Next, kami ke Itaewon. Nak melawat masjid Itaewon dan jalan-jalan cari makan. 

Dari Namdaemun market (dari Hoehyeon station), kami ambik Subway line 4 untuk ke Samgakji, kemudian tukar subway line 6 untuk terus ke Itaewon.




Keluar je dari stesen, mintak bantuan google map dulu. dengan harapan dapat menuju ke jalan yang benar dengan tepat. hehehe Itaewon ni jalan dia berbukit2.


Bukak map dulu :)

Dari stesen nak ke Masjid Itaewon agak jauh juga. dengan jalannya yang macam hiking bukit broga.. memang merecik!! Risau dekat arwah ma je haritu. Takut dia tak larat. Tapi Alhamdulillah laaa... ma berjaya sampai ke Masjid. (^_^)








Cari makan first!. 

Kat sini kedai2 makan Halal bersepah. So tak perlu nak risau. Pilih je kedai mana yang berkenan dihati. Dengan bantuan encik google, kami pilih RESTORAN EID :)








Samgye-Tang- Ginseng Chicken Soup. Kena dengan selera tekak. sedap :)

BULGOGI - KOREAN BEEF BBQ. 
Nasi dia nampak je seciput, tapi bila makan memang kenyang. tak de perasaan nak menambah nasi. perut full hehe



Lepas makan baru singgah masjid buat apa yang patut....







Pemandangan dari kawasan atas masjid Itaewon

OTW ke Guest House. Appa yang keletihan

Singgah beli susu pisang dulu. hehe


Malam terakhir di Myeongdong. 

Kami keluar lagi jalan-jalan ambik angin malam di myeongdong street. Kat sini memang tak pernah boring melilau. Kalau bawak seguni duit pun boleh settle. hahaha. Macam-macam benda ada. Ikut nafsu serakah ni memang semua benda nak. Tapi nasib baik la.. poket sedia kempis. kahkahkah. 


Dari Namsam Guest House


Dedi: Appa nak buah apa?
Appa: Seterobeyi

buah boy :)

Arwah ma memilih shawl lagi nak kasi orang hehe


Daffa jakun tak pernah makan. Ibu pulak yang seronok tengok bendalah ni...

Daffa yang tak de perasaan bila tengok askrim panjang sedepa...

Cuba untuk nampak sopan...

Jagung sebatang RM15 kalau tak silap. Terbeliak biji mata


Myeongdong ni seronok jalan malam-malam. Paling seronok bila stay area myeongdong ni. bila-bila masa je boleh pergi. 

Ok. settle part 5 yang dah dua tahun jadi draft dalam blog ni. now publish!!!  

TQ for reading!! K bai~