KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Friday, July 29, 2016

Coklat beryl's borong

Assalamualaikum...

Kami pembekal 9 jenis coklat beryls. Jualan borong serendah rm200 sahaja untuk 5kg coklat. Boleh mix coklat - 0193190117












Friday, May 20, 2016

Coklat beryls untuk Hantaran/doorgift

Assalamualaikum... 

Heart Shape Choc. Sangat sesuai untuk dijadikan sebagai doorgift majlis perkahwinan, aqiqah, hantaran pertunagan dan sebagainya.




Belian borong minimun 5 kg. 
1kg = plus minus 120 biji.






Exclusive heart shape choc by beryls. coklat berkualiti tinggi :)





Pembekal coklat beryls: AGENT SELURUH NEGERI DIPERLUKAN

Assalamualaikum... 

PROJEK DUIT RAYA bersama COKLAT BERYLS!!!




Modal serendah RM200 sahaja


  







Saturday, March 12, 2016

Scan baby 3D/4D + Detail Scan dalam 2D - Poliklinik An-Nur Bandar Mahkota Cheras

Assalamualaikum... 

Sabtu lepas saje booking untuk scan baby. Awal bebenor nak buat 4d kan? haha. mak excited ginilah rupa dia. Baby dalam perut asyik kuis2 tendang2 jea. makin hari makin tak sabar pulak nak tengok aksi baby dalam perut. tu yang overexcited pi scan tu. hehe 

Macam Daffa dua tahun lepas, dalam 25 weeks baru kami buat 4d scan. Adik Daffa kali ni awal 2 weeks. ngam2 nak masuk 23 weeks. hehe. 

Macam dulu jugak, aku just booking online dalam web 3D 4D Scan Malaysia. Appoinment di Poliklinik An-Nur Bandar Mahkota Cheras. gigih bebenor nak hadap pergi klinik yang jauh kan. padahal dekat rumah aku ada je Klinik Nurul. Hehe. Klinik Nurul pun agak femes gak sekarang. selalu lalu dia punya iklan dalam wall fb aku. Murah pun murah kat Klinik Nurul tu. kalau tak silap utk 3d4d rm70 kat situ. heee. Tapi sebab aku nak buat detail scan 2D, so aku direct appoinment dengan 3d4d scan Malaysia. tak pasti pulak klinik nurul tu dapat buat tak details scan kat situ. lupa nak tanya. hihi 

Untuk pakej dalam 3d4d scan malaysia ni korang boleh tengok SINI yea. 

Detail scan ni pulak ada week2 tertentu untuk scan. Dari 18 weeks - 24 weeks sahaja. Melalui apa yang sonographer tu cakap, kalau dah lebih dari 24 weeks boleh je nak buat detail scan (partial), tapi agak susah sebab baby dah padat dalam perut. hehe. nanti result yang akan dapat tak berapa nak accurate. Berbeza masa baby kurang dari 24 weeks (full detail scan). baby masih lagi boleh bergerak sana sini , golek sana sini, so senang untuk mengesan dan memeriksa perkembangan bayi. gitu. 

Scan kali ni miss Ada yang buat. Tercari2 jugak nama miss jezzlyn sebab scan daffa dulu buat dengan dia, Rupa2nya miss jezzlyn tengah dalam sesi pantang 29 february onwards. hehe. patutlah nama dia tak de :) Entri time scan daffa dulu bersama miss jezzlyn.


hai. dulu saya adik. sekarang saya bakal abang. harharhar

Lama jugak buat scan ni. sejam lebih kot. sampai dah boring2 dah si Daffa. kejap je dia tengok baby dekat skrin tu. selebihnya nak mengusik barang2 yang ada dalam Klinik. hahaha. tak reti2 penat. berlari sana. berlari sini. dah namanya budak kan :) 

First time buat detail scan ni. Rasa sangat2 teruja. Alhamdulillah. diberi peluang sekali lagi untuk merasa nikmat menjadi seorang ibu yang 9 bulan membawa kemana sahaja anak didalam perut ni. hehehe. Bila dapat melihat perkembangan bayi dalam kandungan, dan dapat melihat satu persatu perkembangan bayi dari sudut organ dalaman, kaki dan tangan, muka, jantina, tulang belakang dan otak.. subhanallah..Maha suci Allah..sebaik-baik pencipta. Indahnya ciptaanMu. Semoga anak ibu sentiasa sihat dan membesar dengan baik hendaknya. InshaAllah :) 

Baby kali ni sangat2 berbeza dengan abang dia. Kalau daffa dulu asyik show off jea muka dia, adik daffa ni pemalu sungguh. asyik letak tangan je kat muka. malu laaa ibu tengok kite. gitu lah kekdahnya. haha. sampaikan aku kena buat senaman dalam bilik doktor, nak bagi dia gerak2 sikit. kalau boleh dengan kaki2 nak tutup muka tu, mana taknya, dia punya kaki tu terangkat nak sampai ke muka. haha. adoi. comel sungguh baby ni :)


My baby inside: 23 weeks. 
Mulut tu mulut daddy + abang daffa sangat taw!!! 
hahaha

Thanks a lot Miss Ada. Melayan kerenah aku yang banyak bertanya ni. soalan sama pun diulang2. nasib miss Ada tak pening. hehe. Tq juga atas kesabaran melayan kerenah baby yang pemalu ni. hehehe. 

Oke uols. Doakan kami anak beranak diberi kesihatan yang baik yea. (^_^)

   


Aminnnn. aminnnn.. ya rabbal alamin..

TQ for reading. K bai~!



Friday, March 4, 2016

Guilin (6H5M): Elephant Trunk Hill & Twin Pagodas (Day 5)

Assalamualaikum... 

LAST part cerita kat Guilin. hehe. 

Lama bebenor nak update entri last yea :). Hari ni baru nak settlekan entri travel taun lepas. bercinta nak menaip. 

Hari ke lima kami di Guilin adalah hari yang terakhir untuk kami jalan2 sekitar bandar Guilin. esoknya tu awal2 pagi dah kena check out hotel. so memang tak de masa lah nak jalan2 lagi. Habiskan masa dalam airport je lah jawabnya :) 

Kitaorang keluar breakfast merangkap lunch terus sebelum mulakan perjalanan. mula2 ingat nak isi perut dengan roti je, tapi bila fikir kami just nak jalan kaki merayap je, elok lah kiranya makan nasi terus. energy untuk berjalan.


Sayur yang sangat FRESH. SEDAP LAZAT. 
Belah kiri tu daging telur kot kalau tak silap. Sedap sangat!!! serius~

Aktiviti hari last, kami ke Elephant Trunk Hill (landmark & tourist attraction in Guilin). Elephant trunk hill ni jugak merupakan simbol kepada bandar Guilin. So, kalau datang Guilin wajib singgah Elephant trunk hill. 

Dari restoran kami jalan kaki je ke sana. sebab tak jauh sangat pun. tak jauh dan tak dekat. Kira macam mampu lagi lah nak berjalan. hehe. Berjalan sambil melilau kiri dan kanan.




Tiket untuk masuk ke Elephant trunk hill ni kalau tak silap dalam 70 Yuan sahaja. lagi murah dari masuk gua batu kapur. ratus2 yuan. haha. Aku rasa masuk ke sini lagi berbaloi kot :0


Simbolik! GAJAH :)



Inilah Elephant trunk hill!! bentuknya seakan2 seekor gajah yang tengah minum air :)

Aktiviti yang ditunggu2, mendaki bukit gajah (>_<). Nampak macam senang kan nak panjat tangga ni. Tapi! hanya kaki je yang tahu betapa penatnyaaaaaa nak naik sampai puncak. nasib baik tak krem. dah la suhu sejuk bebenor!



Kat atas bukit ni tak ada apa pun. dah nama pun bukit kan. cumanya, kita boleh tengok view seluruh bandar Guilin!. Subhanallah! cantik sangatttttt!!!!!~





Elephant Eye Rock yang sangat unik. Dalam gua mata gajah ni air sentiasa menitik.





Turun bukit dengan selamatnya :)





Turun je bukit, jumpa dengan booth kecil tempat bergambar untuk pakaian tradisi diaorang. SO, kami pun layan sekali. hehe



Macam apek jual sayur. haha


Seberang bukit, ada kampung misteri yang dinamakan dengan MYSTERIUOS VILLAGE. Apa yang misterinya? aku pun tak pasti. yang pasti, dekat pulau tu dipenuhi dengan patung2 klasik, jambatan yang unik. Pulau tu jugak kalau tak silap aku diaorang panggil LOVE ISLAND. auww. sooo sweet!!



Simbolik. IBU & ANAK. hehe





Mintak tolong amoi Gulin ambikkan pic. 
background belakang hanya nampak ELEPHANT je. kwang2. sadis. 
Tapi boleh laaa dari tak de kan. pic weols bertiga :)

Lewat petang kami terus balik ke hotel. Selesaikan mana yang patut. terus keluar utk dinner & last merayap di bandar Guilin :)


Menu last: Telur dadar, sup sayur & daging lada benggala. hehe. DAGING MASAK LADA BENGGALA serius sedap. rasa blackpapper lagi.

Gambar kenangan katanya. 
Waiter yang hari2 layan kami 'speaking' kat sana. 
ambik menu, describe jenis makanan and bla bla bla :)

Malam terakhir kami just ambik angin malam sekitar bandar Guilin. Singgah makan durian area2 pasar malam ala2 Uptown kalau kat sini. Seronok! Kalau pandai tawar menawar dapat le beli barang murah-murah. hehe.. 

Jejak kaki kat tempat wajib di bandar Guilin. TWIN PAGODAS (sun & moon pagodas).




Pasal pagodas ni ada sejarahnya. Tapi aku tak berapa nak pasti. mohon gugel. hahaha


OTW balik hotel, jumpa bendalah ni tengah jalan. 
Limau barli kot namanya. aku pun tak pasti. 
hadap la pulak buah ni malam2. 
sedap oit





Ok uols. otak tepu tak taw nak taip apa dah. hehe. Next travel InshaAllah lagi dua minggu. Doakan kami selamat pergi dan balik yea. !!! Ahaks~ jumpa lagi!!

TQ for reading!! kbai~     




Sunday, February 28, 2016

Daffa Ezra turns 2

Assalamualaikum... 

Isnin lepas adalah birthday Daffa. Dah genap dua tahun dah anak aku ni ha. rasa baru je masuk labour room beranak ke dia. tup2 da besar panjang. haha. 

Daffa pun dah berjaya wean off dengan sendirinya. 'abang' sangat tawww. bagi can kat baby katanya. "INI BABY NYER - *ini baby punya - alasan dia tak nak bf*". dah sebulan lebih 100% fm. ahaks. hadap jelah yea nak. yang penting anak ibu sehat walafiat. :) 

So, last weekend kami sambut birthday daffa yang ke-2 tahun. awal sehari. Awal2 lagi aku dah plan dalam kepala nak buat parti simple2 yang kalau boleh ada game untuk kanak2. dah namanya birthday budak2 kan, rasa macam tak seronok pulak kalau tak buat sesuatu yang menarik untuk kanak2 bersuka ria. hahah. padahal aku yang nak main game sekali kan. mak budak yang tak sedar2 dah tua . ginilah. ~~~ 

Bila aku google, berkenan pulak dengan birthday party di KFC. pakej2 yang disediakan pun menarik. dengan maskot chickynya,... terdetik dalam hati, tentu budak2 suka dengan maskot ni. tapi aku lupa satu perkara daaaa.. lupa yang si daffa ni takut seram dengan maskot. lalalaa~ 

Bulan Januari terus aku PM facebook KFC team party. sangat2 fast respon diaorang ni. Aku bagi 10*. Dah la fast respon, kalo aku blur dan tak paham dengan jawapan yang di beri. diaorang on the spot call aku. pergh. rasa mcm hebat sangat KFC ni. Tahniah kfc team. uols memang awesome!! 

Memula, aku memang plan nak buat kat KFC terdekat je iaitu KFC Alam Damai. so seminggu sebelum tu, terhegeh2 la pergi bayar deposit nak confirm booking kat situ, bila nak pilih pakej, management team kat situ cakap pakej yang aku nak tak dapat buat kat situ sebab masalah tempat. Memula aku redha dalam pasrah je, pastu balik rumah kenkonon PM balik facebook kfc team mengadu domba, sekali, diaorang call aku bagi cadangan buat kat KFC Aeon Mahkota Cheras. hati pun berbunga gembira semula. hahaha 

Tema birthday kali ni RAINBOW PARTY THEME. Aku asalnya berkenan dengan kartun2 didi and friends. Daffa pun memang suka sangat2 dengan didi and friends. tapi last2 aku dicide rainbow jelah!. kenapa rainbow?? sebab tema kfc party team kali ni CHICKY & FRIENDS RAINBOW BIRHTDAY PARTY. hehehe  


Step by step birthday party @ KFC: 


1. PM facebook KFC PARTY TEAM. nanti dia akan minta nama dan nombor telefon. hq akan call anda. kalo nak call terus pun boleh. direct: 1-300-88-6633. aku tunggu diaorang call. jimat kredit. hahaha 
2. Bila dah call, boleh booked TARIKH & PILIH RESTORAN KFC yang terdekat dengan anda 
3. Dua minggu sebelum majlis, boleh pergi KFC tersebut untuk PILIH PAKEJ dan bayar deposit. untuk pakej A-C boleh bagi deposit dalam rm200 keatas. kalau pakej D, deposit Rm700.


1 barrel = 21 ketul ayam
 
party pack: GOODIES BAG untuk kanak2 rebina


4. KFC party team akan call lagi untuk confirmkan balik pasal tarikh, ayam original ke spicy, penambahan order terus ke apa ke dan sebagainya. 
5. Hari kejadian: kalau nak tambah side order or apa2 je boleh request dengan team kfc. macam kami haritu, kami tambah air mineral *tiada dalam pakej* dan tambah lagi fries,nugget, coleslaw dan potato. hehe. Ayam memang berlambak2. tengok ayam pun rasa kenyang. haha.  

Birthday cake: 

Sama macam tahun lepas. taun ni kami order kek dengan baker yang sama. aku betul2 jatuh cinta dengan baker ni. Hasil kerja yang sangat halus dan teliti. hehe. Kek bukan takat cantik dimata untuk dipandang, tapi sedap ditekak. aku suka kek coklat dia yang sangat moist. tak kering. masa potong pun lembut2 je kek. hehe






Self pickup: Bandar Tun Hussein Onn 
Tema kek: Baby dragon + rainbow themed 
Instagram: spreadthefrost 


Dessert: 

Kalau ikutkan, memang tak leh nak bawak dessert2 bagai macam ni. hanya Birthday cake sahaja dibenarkan *Outside food not allowed*. Tapi sebab aku ni jenis degil manja2 gitu, aku order le jugak sikit2 dessert2 ni. hahaha. So, time tetamu sampai kat meja, lepas ambik makanan semua kami pun bagila can diaorang ambik dessert2 ni. hire sendiri.





BABY PAVLOVA + KRIM PUFF + CUPCAKES yang bagi aku cukup marbelos ni semua aku order last minit dengan the chemist baker. Jumpa dalam instagram. 

Self pickup: BANDAR TUN HUSSEIN ONN. 
Intagram: thechemistbaker 


Table cake & background *simple deco*: 


Simple deco untuk table cake dan jugak background ni aku hire Glowing party house. Sehari sebelum majlis aku walk in kat kedai diaorang di jalan reko kajang. memang puas hati masuk kedai diaorang. glowing party sangat!! macam2 ada. aku just ambik 20 helium ballon warna pelangi & alphabet DAFFA untuk deco background. 

Meja pulak memandangkan meja kfc kosong gitu je, aku pilih alas meja putih + flaglines warna warni. kerusi birthday boy letak helium belon birthday boy seketul. hehe. 10 helium ballon lagi letak atas meja tetamu yang hadir.





Facebook: Glowing Party House 

Majlis mula jam 12 tengah hari. KFC bagi kami masa lebih kurang 2jam untuk event. makan+game+potong kek. Aturcara majlis tu semua kfc party team yang atur. :)




IBU-DAFFA-DADDY 
Sebelum tetamu hadir :)

Majlis dimulakan dengan menjemput tetamu yang hadir makan dulu. isi perut sampai kenyang. hahaha. Sambil makan, sambil budak2 main games. ada 25 games prizes untuk kanak2 rebina. so macam2 game lah diaorang buat. berebut kerusi lah, cari barang la itu la inilah. hehe.




 

Simple face painting pun ada jugak. aku sebenarnya teringin gak nak conteng muka, tapi segan kat budak la pulak. haha. over sangat kann nak berebut ngan budak. haha.








Dalam pukul 1.30 macam tu, maskot chicky & friend keluar. hahhh. time ni memang haru. besday boy langsung tak nak angkat muka. berpeluk je dengan daddy dia. "appa kot, appa kot" katanya. kesian anak aku. takut. adei. 

Acara last - potong kek, Doa + nyanyi ramai2 happy birthday & Allah selamatkan kamu. potong kek bersama chicky!!. hehe. Daffa Potong kek? memang tak laahhh. nak angkat muka pun tak nak. takut sangat dengan chicky. wawawawa. (>_<) mak daffa jugak yang kena potong kek.









Dapat birthday gift dari chicky. hehe.



Party pack untuk kanak2-kanak dari KFC - dalam party pack ni ada Birthday mask, birthday hat, notepad & activity sheet


  

Alhamdulillah. majlis berjalan dengan baik. Terima kasih yang tak terhingga buat semua yang hadir. TQ TQ TQ. 


Buat anak ibu, Daffa Ezra
semua ibu akan doakan yang terbaik untuk anaknya. dunia dan akhirat. hehe. 
Selamat menjadi ABANG yea daffa. 
Coming soon :)
 
Buat korang yang nak sambut birthday parti kat KFC, highly reccomended!! for me. 10* aku bagi. hehee. selamat berparti uols!! :)


TQ for reading!! K bai~