KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Saturday, August 11, 2018

Review: K FRY URBAN KOREAN IOI City Mall Putrajaya

Assalamualaikum... 

Sejak makanan korea menghantui hidup.. tekak dah lama meronta-ronta nak cuba makanan korea di k fry ioi ni. Tapi sebab orang cakap selalu penuh dan aku sendiri tak ada masa lebih untuk kesana. Hasrat terpendam begitu aje. Kuasa viral punya pasal. 

Tetiba... 

Minggu lepas terbooking tempat untuk makan kat sana awal seminggu... itu pun dapat kosong pukul 5 petang.. Apalagi. bagai orang yang mengantuk disorongkan bantal. teruslah aku menghitung hari untuk datang sini. hahahaha.

budak dua ketul otw ioi hehe

Tadaaaa!!! we are here!! we are excited!!


Outdoor restoran
 
Bawak budak-budak jumpa penguin dulu

Cute face

Gedik face
Macho face. hahahaa

Masa sampai sini orang ramai sangat tengah beratur dan ambik giliran. Kami pulak terus ambik order di pintu masuk dan terus ke tempat duduk. sebab dah booking tempat awal. hehe. Bagus juga kan. tak perlu nak menunggu. datang ioi pun semata nak hadap makanan je. ahaks!! 

Lepas je duduk. Makanan sampai. haih. ekxpress. haha. rezeki tak perlu nak menunggu lama. 


Menu yang kami order haritu:


BUDAE JIGAE (ARMY STEW)

Memula rasa dia punya kuah. Ermmm... rasa macam tak berapa nak makan. hahahaha. 
Tapi bila dah digaul, taruk sos bagai.. 
Alhamdulillah. Licin jugalah


Yang hitam bulat belah kanan tu dia punya sos. Nanti staff yang akan tolong gaulkan. nak suruh buh separuh ke penuh ke nanti dia akan tanya. hehe

K'FRIES KIMGARU FRIES

Nama haruslah ada bunyi koreanya.. 
Walaupun sejenis fries biasa, beza hanya ada seaweed ja hikhik


HAEMUL PAJEON

Ini sedih bebenor. 
Aku duk bayang sesedap pancake yang aku makan kat korea. 
TAPI,, huwaaa, sikit pun tak sedap. upsss. maafkan saya. kihkihkih

K'FRY HONEY BUTTER CHICKS

Serius. ini sedap gile. rasa nak repeat lagi dan lagi. 
Makan sampai habis licin sisa-sisa kat pinggan kertas tu.
 Biarlah ghupa macam 40 tahun tak makan. Sis tak kesah. 
Sejenis pelahap. hahahaa

K'FRY SPICY YANGNYEOM CHICKS
  
Ini pun ya ampun. sedap sangat. nasib baik pilihan kami tepat untuk ayam-ayam ni. hahaha
MANGO MOJITO ADE

Nama korean tak nak kalah. hehe

Ini dessert last kami

MANGO BINGSOO

Makan 4 orang dewasa, 2 kanak-kanak. Tak habis wehhh. jenuh nak sumbat. kihkihkih


Kat sini viral yang ayam pusing-pusing dengan cheese tu.. Tapi sebab aku tak berapa berminat dengan cheese.. so kami tak order dan tak maw nak cuba. haha.


erm.... bukan sebab takut gemuk. sebab sejenis kurang gemar cheese. kihkihkih


Ini antara menu lain yang ada kat sini. pic ehsan web kfry. Banyak lagi menu yang ada. Boleh klik pada link kat bawah gambar. Memang pening nak milih sebab takut tak sedap hahaha.


FOOD GALLERY: K FRY URBAN KOREAN


Pasal harga? boleh tahan jugak lah. Setahun sekali bolehlaaaa.. Kalau sebulan sekali. Jual uban laa aku jawabnya. hahaha 

Kalau malas nak menunggu, better buat reservation. senang boleh terus masuk duduk. hehe. 


Telefon: 03-89578216 
Lokasi: G26 Ground Floor IOI City Mall Putrajaya. Sebelah FOS

Selamat mencuba uols ~

Tq for reading! Kbai~   




Saturday, July 21, 2018

Pasar Borneo Sri Kembangan, Selangor

Assalamualaikum... 


Pagi tadi, lepas pos barang di Stesen Bas aku terus singgah kat pasar ni. Dah lama benarnya nak pergi sini. Niat je berzaman. Tapi hari ni baru kesampaian. Itupun tanpa diduga. haha. Dah alang-alang sejalan dengan stesen bas, singgah terus. 

Asalnya, sawo aku la ni duk cakap nak datang jual dia punya bosou sada tu kat pasar ni. Lama dah duk mengajak nak datang pasar borneo ni. Aku pulak teringin nak cari buah Tarap. aduhh kecur liur. Lepastu nak cari buah pangi jugak. kot-kotlah ada jual kan. Buah pangi tu hajatnya nak masuk dalam bosou yang kami jual tu. hehe. Susah nak dapat kat sini. Tadi pun aku cari tak ada juganya. Bambangan adalah. hekhek 

Tapi tadi aku pergi dengan anak je. Orang yang duk mengajak nak datang pasar tu sampai ke sudah tak terdatang. ada haje dia punya kerja. haahaha. biorla deme. hashtag matakeatas


Ibu dengan Daffa je harini

Lada putih. hikhikhik. Tu yang halus-halus tu Pucuk Ubi. Buat masak lemak bubuh tempoyak tu sedap tu

Macam-macam jenis kasam ada

First time tengok telur ayam rupa macam tu. haha. penjual tu cakap itu telur ayam pencen. 
Kalau tak silap aku, gerai ni ada jual Tarap. Tapi tak dak rezeki nak makan tarap. lewat sangat datang. Tinggal bambangan ja. haha

Mee goreng versi orang Sandakan katanya. hikhik. kemain aku tapau 3 bungkus.

Sayur Losun tu sedap sungguh kalo goreng dengan ikan masin campur lada putih. 

Barang jualan yang lain
Lama duk menunggu Kuih Pinjaram ni... yang durian punya ni

ada perisa pandan, original, durian

First time tengok daun peria. try test 1 ikat. Pucuk ubi tu menyesal pulak tak beli. celur cicah budu sedap tu..

Balik rumah terus goreng sayur peria dengan ikan bilis lada putih. Hahaha. Rasa dia? Ajaib pulak kalau aku cakap rasa manis. Bunyinya Peria disitu uols.

Nampak gaya, yang dicari tak ada. Tapi benda lain banyak pulak yang berkenannya. hahaha. Lagi-lagi kuih pinjaram durian tu.. Rugi beli sikit. sedap gila kot. Bila aku cakap kat sawo aku pasal kuih tu.. Terus dia cakap. 

Dia dulu masa zaman budak-budak, itu ajalah kuih yang dia makan.... 

Yala.. kuih legend bro. ahaks! 



Tq for reading! K bai~  




Sunday, July 15, 2018

Osaka, Japan ( Part 2 ) : Makanan Halal di Osaka & Kyoto

Assalamualaikum... 


BRAHIM'S FOOD

Sebelum travel ke Jepun, memang kami dah siap-siap bawak bekalan untuk santapan disana. Tak lain tak bukan. Tentunya pack makanan dari Brahim! hikhikhik. 

Ko nak apa??... 
nasi putih? 
nasi goreng ikan masin? 
nasi arab? 
kari ayam? 
sambal tumis ikan bilis? 
beriyani kambing? 

Hah! semua tu aku bawak. haha. Senang nak buat sarapan dan takut kebulur tengah-tengah malam. Untuk sarapan memang kami terus isi makanan berat. Tak main dahhh sarapan roti sapu kaya ka hapa ka. Nasi terus bro. Nasik terus!. Baru 'kemah' sikit perut. Nak jalan pun senang hati. 

Memang perlukan tenaga yang lebih untuk berjalan kesana kemari. hehe

Satu kotak lebih Brahims masuk kapal terbang ke Osaka. hehe

Senang ja nak makan bendalah ni. Panaskan air. Rendam ja dalam air. 
Ikut naluri hati, rasa dah OK, boleh terus angkat. haha

Nasi goreng ikan masin

Kedai pertama yang kami singgah untuk makan!!! 

Macam mana kami cari kedai ni? Pakai google + maps. Jalan kaki lebih kurang sejam. Kalau dari stesen subway terus ke kedai ni, tak de lah lama bebenor. Tapi sebab kami ni duk pilih memilih kedai.. pastu jalan ke kedai tu then tak berkenan cari kedai lain.. tu laa yang rabak kaki berjalan tu. hahahaa. 

Tapi memang puas hati oo makan kat sini. Rasa nak repeat lagi. Dia punya ramen tu sampai ke harini teringat-ingat. aduh duh duh...


Mula-mula sampai kedai ni. Memang OMAIGAD!!! 
Dekat sejam aku berjalan cari kedai makan, aku kena menunggu giliran pulak untuk masuk makan? 
fuh fuh fuh.. Sabar. sabar. Bukan ko sorang je yang nak makan kan.. Orang lain pun nak makan juga. 
So.. memang bertabahlah. 
Kedai kecik comel je. Adalah dalam 8 orang kot boleh muat makan dalam tu. 


Masa tengah beratur tu... pilih, fikir siap2 nak makan apa. nasib baik ada gambar tepi menu tu. 
Kalau tak, memang otak aku tak boleh nak bayang macam mana rupa dia. 

Bila dah sampai turn masuk kedai. Ni lahhh dia. 
i is jakun. 
Tak biasa order makanan pakai mesin bisu nih. hahaha. 
Hanya ada menu ja kat situ. Gambar menu tak dak. 
Nasib baik aku dah hafal gambar kat depan pintu tadi.. Lepas siap bayar keluarla dia punya tiket. Terus bagi tukang masak

OK. selfie first

Tukang masak sorang ja. lagi sorang tu pembantu dia. hehe. 
Ni lahhh dapur. Ni lahhh meja makan kami. Boleh tengok live tukang masak buat apa. 
Silap haritu tak mintak resepi sekali. hahaha


Spicy Fried Chicken Ramen 
1180 Yen 
Sedap ya ampun!!!! 
ni lah yang duk rasa nak makan sampai sekaranng...



Ramen rich chicken flavour. 
780 yen

Tergugat betul tengok gambar ni.. gulp!


Dumpling. 580 yen

Honolu Friend Chicken. 
580 yen. 
Cukup rasa. Sedap sangat. makan macam tu ja pun soodappp.. hehe. 




Kedai seterusnya!! 

Kedai ni berada sekitar Dotonbori. Kami pakai maps untuk sampai sini. Makanan kat sini pun sedap-sedap juga. Kedai boleh tahan luas sikit dari kedai pertama tadi. Siap ada tempat solat lagi taw. hehe


Pemandu arah, haruslah didepan. Dia hilang arah.. kami apa lagi. hilanggg terus. hahaha

Jalan punya jalan. Jumpa jugak Naritaya ni yea. hehehe. Kedai makan kat sini memang sepesen comel2 je semua. Nasib jugala muat gorila gorila macam kami ni. kahkahkah



Menu + gambar. itu penting

Anak-anak dedi macam biasalah.... mana-mana pun macam ni lah rupa dia. Tak heran la kalo ibu dia jadi gorila. sebab senang hati makan siap tambah tambah lagi bai. haha

Deep Fried Chicken

Miso Ramen
Beef Bowl. ini i punya. Sedappp. Memang pandai betul aku pilih menu. hakhakhak


Chicken Bowl

Chicken Rice Plate


Tempat solat dan wuduk.
Bergambar kenangan dengan Tukang masak dan pembantunya. 




RESTORAN XINJIANG MUQAM 

Dah bosan dengan ramen. kami cuba pulak restoran Muqam ni. Betul-betul area Dotonbori. Kami pakai maps jugak laah untuk sampai sini. 

Kitaorang ingatkan kedai ni ada makanan yang ala-ala Jepun campuran ke hapa ke. Sekali bila tengok menu... 

Alaaahaiii.. ala-ala nasi arab pun ada. emm. nak keluar balik, macam segan pulak kan.. 

haha. tula engko. Google on the spot. Dapat je terus ikut map. sekali ni haaa rupa dia. 

Tapi, sebab segan plus dah selesa bersimpuh kat kedai ni... anak-anak pun tengah melompat-lompat riang.. Maka kami teruskan jelah misi melantak disini.



Pintu masuk kedai

Lama sikit kami duk sini. sebab selesa kot. kihkihkih

Kami ambik portion untuk 3-4 orang makan. 
emm... Macam rupa aku makan sorang ja. hahahahaha


Menu tambahan. 

Sedap ya ampun! seriussss

Tetiba minum tea kannn. Teruja tengok harga. hahaha

Kami pilih fruit tea... kalau tak silap laa. ke rose tea yea? lupaa pulakk

Campur madu... panas-panas pula tu minum. memang sedap... lega di tekak


NARITAYA, GION. KYOTO 

Malam terakhir kami di Jepun, sempat makan malam di Kyoto sebelum balik ke Osaka. 

Kami singgah di Gion ni sebenarnya nak cari kedai souvenir yang murah. Sebab aku ada terbaca dalam blog pasal kedai tu. 

Alang-alang singgah, kami isi perut lah dulu. Pasal kedai souvenir murah tu, nanti aku update dalam entri yang lain. Tengah mengumpul idea. kahkahkah


My pemandu Arah


Ini Naritaya ala-ala Menate Steak tu.. hehe. Bukan Steak yang kami cari disini. haha

Naritaya kyoto!. hehe. Kedai ni sama je dengan yang Osaka tu. Beza tempat je. Macam Francais gitu. So menu pun sama sajalah. 

Sibuk baca menu. kihkihkih


Tempat solat belakang dinding ni. Beza dengan Naritaya Osaka. Di Kyoto ni tempat wuduk depan bilik solat. 


Dumpling. tak pernah jemu denganmu. hehe

Penuh dengan 'rumput'. hahaha. Tapi bila selalu makan, sedap pulok makan macam ni. 
  


MINI MARKET - HALAL FOOD 


Kedai ni kami jumpa berhampiran Osakako subway station. Betul-betul tepi jalan. Kalau nak menghala ke Tempozan Ferris Wheel dari subway station, kedai ni disebelah kiri. Tak banyak pun benda yang ada di rak Halal food. Ramen jela yang aku berkenan. hehe


Ini je Halal Food yang ada. Satu baris ni je





Nanti sambung lagi Part 3 yea. nak cerita pasal AMAZING PASS yang kami guna dua hari di OSAKA. 

TQ for reading!! K bai~