KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Tuesday, June 11, 2019

5 Syawal 1440H : Open house mengejut

Assalamualaikum... 


3 syawal haritu, aku ada beraya rumah kawan suami di Seremban. Punyalahhh sedap dia punya Satay. Sampai teringat2. Dia punya teringat tu tak leh bawak bincang. Rasa nak makan satay nak satay nak satay nak satay. Hah gituu. 

Dan2. Hari ahad tu aku cakap la jugak kat suami rasa nak makan jugak satay. Paksa dia pegi cara kedai satay mana yang bukak. Tak kesah janji satay. Tak dapat yang sesedap seremban pun tak apa. 

Kebetulan, adik ipar aku yang duk Shah Alam wassap cakap nak datang beraya dirumah. Rezeki depa la kan dapat makan satay. Hehehe. 

Adik aku dua orang yang pompuan ni pulak bagitau diaorang nak buat bihun sup. Alang2 kak ipar ngan abang nak mai kan. Inikan raya! Hekhek.. 

Sekali... laki aku pulakkkk buat ayat... 

"Abang rasa nak ajak kawan abang datang la malam ni. Alang2 nak pegi beli satay, alang2 nak buat mihun sup. Boleh la ajak kawan datang beraya". 

Wow!! Masa tu dah la petang. On the spot tetiba kan. 

Memula dia cakap dalam 10 orang aje kawan dia. Tup tup. Dalam kul 6 petang gitu kot. Dalam 30 orang pulakkk. Hahahaha. Laki iolss ni memang suka buat kejutan. Dia dah nak siap angkut kerusi dari surau lagi untuk tetamu duduk kat luar. Iyo lee. Rumah sekangkang kera, idokle muatnya reramai. Sebab malam, waktunya pendek. So mesti tetamu datang sekali harung, Hehehe. 

Nasib baik laaa adik2 aku ni rajin plus pandai masak. Kalo aku, sumpah ketar nak masak nak bagi orang makan. Ampunnnn. Ku tak berdaya. Hahaha.  


Menu mengejut: Bihun sup + Satay + mee goreng + nasi impit + kek lapis + biskut raya

Satay Hj Samuri. Bagi aku biasa-biasa je. huhuhu. Nape femes naw satay dia ni ha. hahahaa


mihun sup by mokteh + makdo bergabung meletop


Mee goreng by makdo. Haruslah sedap hoiiii

Santai luar pagar pun boleh. Apa ada hal. 

Bila geng bapak + geng mak bergabung. ahaks!!

Geng-geng mak dalam rumah aje. Menyembang, berkenalan. kihkih. Husband aku memang rapat dengan geng taman. Semua kawan dia yang datang tu pun kawan-kawan taman rumah dan geng surau aje. hehe

Kanak-kanak, geng bapak-bapak semua lepak kat luar

Badak Sumbu terlepas. sedang bersantai kat tangga. hahahaha.


Alhamdulillahh. Seronok ada tetamu mai rumah ni sebenarnya. hehe. Dapat tengok tetamu menjamu selera pun dah happy. Tengok anak-anak gembira dapat ramai kawan pun bertambah-tambah happy. Semua riuh duk main kat luar. 

Gitulah cerita open haus mengejut pada 5 syawal. hahaha. 

Tq for reading! K bai~





Wednesday, June 5, 2019

AIDILFITRI 2019: RAYA DI PERANTAUAN...

Assalamualaikum... 

Alhamdulillah. Setelah sebulan berpuasa, hari ni semua umat Islam meraikan hari yang sungguh bermakna. Hehehe. Seronok tengok gambar-gambar raya kawan-kawan semua. Tak kiralah di FB ke, status wassap ke, story insta ke... semuaa nampak happy, meriah dan in love. Sungguh indah ikatan tali persaudaraan kita semua . 



Alhamdulillah. Kali pertama beraya di Kuala Lumpur. Harini sepupu dari Puchong aje yang datang ziarah kami di rumah. Kami tak de nak jalan mana2 lagi. Niat hati nak ke rumah pak sedara di Bentong. Baru sampai Ampang, pusing balik rumah, jalan jemmm. Jem nya sampai ke Genting Sempah. Hahahaha. Hujung minggu ni aje lah keluar beraya.



Menu pagi raya kami... 
Biskut raya. kek lapis. brownies. ketupat serunding + manis, 
lemang + rendang ayam pencen, Ketupat nasi + rendang dendeng

Gambar raya appa nana dan dedi

Anak-anak ibu. Daffa dan Dafna

Bersama mokteh nana. Adik aku yang juga tak balik beraya kat kampung. hehe

Keluarga kecilku...


Buat semua yang mengenali diriku secara langsung atau pun tidak... 

Selamat hari raya, Maaf zahir dan Batin..


.

 TQ for reading. K bai~   





Friday, May 31, 2019

Checkup 36 weeks : HUKM

Assalamualaikum... 

Alhamdulillah.. semalam dah settle check up last dekat HUKM. InshaAllah, tunggu masa nak bersalin baru datang semula HUKM. Next aku just follow up dekat klinik aje.

  

Dah masuk 36 minggu, kelengkapan, persiapan, persediaan semua tak buat lagi. Ingat harini nak slow-slow buat. Baju baby semua dah ada, warisan turun temurun. kihkih. Tinggal nak cuci je. 

Pampers, minyak, mandian bagai semua tu tak de lagi. Kelengkapan ibu pulak harini juga maw cari. hehe. 

Check up semalam alhamdulillah semua ok. kedudukan baby pun ok,, berat baby pun ok (2.8kg), tekanan darah ibu semua pun ok. cuma yang tak ok, tetiberrrr kandungan glukose dalam air kencing warna merah pulakkk. 3+. kihkih. 

Aku bagi alasan kat doktor sebab sahur aku makan 3 biji kurma dan berbiji-biji anggur hitam. hahhaha. gitu. Doktor tanya, NAK MINUM AIR GULA LAGI TAKKK??? hahahaa. Tentulah aku jawab takkk. Sayang oiii nak tinggal puasa. kihkihkih. Cukuplah dua kali minum. Result dua-dua pun normal. Alhamdulillah. 

Tapi nasib baik laa, doktor pun macam rilex je tak de masalah sangat kan. So, kena jaga-jaga ajelah. 

Aku memang sejak ramadhan ni air manis + air batu + segala mak nenek tapai, biskut, kek bagai benda-benda manis tu semua rasa nak telannnn je. pregnant baby girl memang macam tu kot. suka manis2. hahaah , alasan selamatkan diri. 

Apapun, semoga kawan-kawan semua doakan yang terbaik untuk aku... 

Semoga semuanya selamat. Semoga dipermudahkan untuk berjuang melahirkan zuriat penyambung warisan... 

InshaAllah.

Baby DE, kakak nana, abang appa, dedi semua tak sabar tunggu baby keluar. Be a good girl ok. :)


TQ for reading! K bai~  




Wednesday, May 29, 2019

Resepi Ayam Black Pepper

Assalamualaikum... 

Menu berbuka harini.. yeeehuuu~ 

Petang ni aku nak share pasal resepi ayam lada hitam. Resepi aku jumpa dari google juga pun. Kihkihkih. 

Dia punya bahan nampak macam senang. So aku try ajelah dengan harapan sedap di tekak. 

Bahan-bahan: 

Ikut seperti dalam gambar di bawah: 




Ayam lepas perap, goreng


Untuk kuah pula., 

tumis bawang merah, putih, halia, lada itam dan cili padi. 

Lepas naik bau, masukkan kicap dengan sos tiram. Masukkan air. Masukkan ayam. Garam secukup rasa. 

Last sekali baru aku masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. 

Haaa dahhh pun siappp 😍

  

SELAMAT MENCUBA. 

TQ for reading! K bai~   




Resepi Asam Pedas Kelantan

Assalamualaikum... 

Harini aku nak share menu simple lagi. Asam pedas versi kelate. Hehehe. 
Selalu aku tengok je adik aku masak. Kalini aku try buat sendiri. 
Resepi simple ya amat.... Orang yang malas macam aku ni pun boleh jadi rajin taw taw taw. 

Bahan-bahan:



Ikan (aku guna ikan baung)
Lengkuas 
Bawang merah 
Cili kering 
Kunyit idop 
Asam keping 
Bawang putih (2 uls - ketuk ketuk aje) 
Daun kesom 
Garam gula secukup rasa 

Cara-caranya: 

Lengkuas, bawang merah, cili kering, kunyit tu semua blend. 
Masukkan bahan blend tadi dalam periuk, tambah air. 
Masukkan asam keping dengan bawang putih. Biar sampai mendidih. 
Masukkan daun kesom, garam gulu secukup rasa. 
Last sekali baru masukkan ikan. 

Dah siaaappppp!!! Hehehe



Selamat mencuba!! 

TQ for reading




Tuesday, May 28, 2019

Osaka, Japan ( Part 5 ) : KYOTO ( Arashiyama - Fushimi Inari - Gion )

Assalamualaikum... 

Jelajah Kyoto dari Osaka!! Memang betul2 tak cukup masa. Banyak betul tempat yang menarik di Kyoto. Patutnya kami ambik masa dua hari disana dan bermalam juga disana. Serius.... rindu kyoto!!

ONE DAY HANKYU TOURIST PASS





Untuk ke Kyoto, kami guna pass ni. Unlimited train travel. Cover untuk Osaka, Kobe, Kyoto. Macam menarik je kan banyak tempat boleh pergi dengan pass ni. Tapi tu la, idoknya sempat nak cover semua. Kyoto pun berapa tempat aje yang sempat kami singgah. 

Hankyu pass ni kami beli di Namba Station. Jenuh jugak mencari. Kalau travel, Map di tangan tu wajib. Memang 100% kami guna map dan juga signboard yang ada merata-rata.


Senarai harga untuk setiap pass. Hankyu tourist pass 800 yen untuk satu hari

Ni tempat kami beli pass di Namba Station



Sementara menunggu dedi cari pass

Sebelum berlepas hehe




ARASHIYAMA

Daffa layannnnnn dalam train hehe


Stesen pertama yang kami singgah. 

Memang kami plan nak ke sini dulu. Menikmati keindahan kekampungan di Arashiyama. hehe. Sangat mendamaikan!!


Hankyu Arashiyama Station

Kedai betul-betul depan station. Rest kejap. Buang apa yang patuit. hehe

Mulakan perjalanan menikmati keindahan alam



Ada kedai sepanjang jalan. macam-macam ada

Tengok Daffa punya gaya. Berjalan pun nak melompat. Seronok sangat lettew~

Air longkang kata husband aku. haha. Dia punya bersih tuu. ya ampun.. Jernih betul




Dah separuh perjalanan. Nak sampai pekan Arashiyama



Apa ke namanya nya tu. Aku panggil beca aje. hehe. Teringin nak naik. Tapi rasa kesian pun ada. hahaha

Ais krim 300 yen uols. yummy!!!

Sakura flavour & Matcha mix flavour

Mochi kat sana besar2. leeleehhh je air liur aku tengok dia punya mochi

Strawberry manis ya amat. Sedapppp sangat!! Harga boleh tahan

Aku nak makan banyak-banyak punn tak jadi sebab tengok budak kecik ni suka sangat 
telan tak tengok kiri kanan. Kasi can kat anak jela hadapppp. hahaha


Arashiyama Bamboo Grove 

Bamboo Grove - Tempat pelancongan utama di Kyoto. Tempat yang menarik dengan tarikan pokok-pokok buloh yang banyak dan tinggi. 

Laluan untuk masuk ke dalam bamboo grove ni boleh tahan sempit juga. Dengan manusia yang ramai dengan tiba-tiba. hehe. Sebab time kami sampai tu ngam-ngam Geisha pun sampai. perghhh. pakat nak selfie dengan geisha weh.. Kami pun join sekali.


auwww Chakkk!!! sis selpi dengan geisha!!!

Gambar google. lawo benor. aku punya gambar semua jahanam. haha

Kasi can laki sis bergambor dengan Geisha


Geng travel. 6 orang jur. sorang lagi tu tengah nyenyak tido lam stroller. Huntung betul




FUSHIMI INARI SHRINE 

Dari Arashiyama kami terus naik train ke Fushimi. Lokasinya betul-betul berhampiran dengan Inari Station. So tak susah laa kalau nak cari hot spot ni. 

Fushimi Inari shrine - dikenali sebagai tempat suci yang terkenal di Jepun. Attractionnya ialah kayu kayan yang berwarna oren dan disusun yang dikenali sebagai torii sepanjang jalan ke Gunung Inari. Masuk adalah percuma. hehe


A giant torii gate


Aku tak masuk dalam tu. sebab tengak tangga banyak sangat. hahaha. Mampu tunggu kat luar je. 
Suami dengan Dafna je yang teroka masuk. gigih naww suami iolsss. 



GION, KYOTO

Gion ni merupakan bandar lama Kyoto. Tempat ni memang femes dengan Giesha Districts. 

Kami singgah sini untuk makan malam dan cari ole-ole murah. hehe. Aku ada terjumpa dalam google pasal ole-ole murah kat sini. 

Entri pasal kedai makan Halal di gion ni aku ada up di entri - DISINI.



Keluar aje dari Gion-Shijo Stesen, jalan sikit dah nampak geisha. hehe. bersepah uols. 
Geisha ada di mana-mana. hehe


Jalan-jalan sekitar Gion Shirakawa

Laki aku tak habis-habis nak bergambar dengan longkang. hahaha. 
Teruja betul dia dengan kesucian air kat sana

Asal jumpa je bunga sakura yang dah kembang, mesti nak snap gambar. hehe. 

Lepas makan baru kami pusing-pusing untuk cari kedai tu. Jenuh jugaklah mencari. Rasa dah give up pun ada. hahah. Last-last, dapat petunjuk dan hidayah.. tetiba aje jumpa kedai tu. 

Tadaaaaaaa~ gittew! kihkihkih


Dalam kepala aku, memang ternampak-nampak aje board kedai ni. 
So, bila dah nampak depan mata, memang tak sangka betul boleh jumpa. hehe



Bergambar dengan tuan punya kedai yang peramah. Senyum aje manjang

SAYONARA Kyoto 
SAYONARA Osaka 
SAYONARA Japan 


Ni adalah entri last untuk pengalaman kami travel ke Jepun. ada 5 part sahaja. 

Sikit sebanyak untuk kenangan di hari tua. Rindu Jepun of course!!

TQ for reading!! K bai~