KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, December 1, 2013

Vitamin dan makanan tambahan semasa mengandung

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Anakku!!! ibu dah nak masuk trimester ketiga kehamilan! kamu dah makin membesar dalam peyut ibu! hikhikhik. Baik2 sikit nendang yea, makin hari makin sakit ibu dibuatnya, maklumlah, aktif bebenor! 

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian Alam, setakat hari ni, last check up prenatal aku, aku dan baby sihat walafiat, semua normal dan ok kata cik nurse, cuma yang tak ok, KELEBIHAN BERAT BADAN aku yang sangat POWER. Ini semua salah nafsu makan!!! hahaha! 

Okeh, kali ni aku nak kongsi sikit apa yang aku makan sepanjang aku mengandung ni. 

Sebenarnya, makanan tambahan dan vitamin ni semua aku ambik sebelum aku pegnent lagi, So, bila dah taw hamil, lagi bertambah rajin dan konsisten aku makan semua benda alah nih. 

Jom kita tengok satu2 yeah. (^_^) 

1) Nutrisi Herbalife

Strawberry shake!

Vanilla shake!

Cappucino shake!


Sepanjang hamil, aku minum shake herbalife perisa cappucino, vanilla dan strawberi. Herbalife nutrisi ada 5 perisa sebenarnya, tapi perisa yang paling aku suka cappucino. fullamak dia punya rasa best sangat. :)

Nutrisi herbalife, campur dengan soya. fuh. memang fevret aku. Dah lebih 2 tahun aku consume macam ni, Campur soya memang laaagiiii bertambah sedappppppp!!!!!! (ada orang cakap, minum soya tak elok masa pegnent, uhuk! InsyaAllah, doakan yang baik2 belaka)

Nutrisi herbalife ni bukan untuk orang yang nak kurus saja taw, ibu mengandung pun perlu sangat2 nutrisi herbalife ni. Senang cakap, Nutrisi herbalife ialah nutrisi seimbang yang perlu diamalkan oleh ibu mengandung 

2) Tea Mix Herbalife



Tea mix herbalife ni untuk energy! yeah! energy. 

Sebagai ibu mengandung yang bekerjaya, *ecece*, tea mix herbalife ni sangat2 diperlukan untuk topup energy yang hilang akibat terlalu fokus naik turun tangga dan fokus depan komputer keyin PBS, Ahaks!!!. 

Dalam sehari at least aku minum 1-2liter tea mix, selebihnya aku minum plain water jea. Lebih kurang 3-4 liter jugaklah air aku minum dalam sehari. Paling malas minum air, 2 liter sehari. hukhuk. 

3) Calcium Plus Herbalife, Omega 3 Fish Oil Herbalife, Vit B (Acid Folic) Shaklee, Vita-C chewable Shaklee


Calcium Plus - Fungsi kalsium adalah untuk pembentukan dan memperkuatkan tulang bayi serta aku sendiri. So, untuk memastikan gigi dan tulang aku tak reput sepanjang hamil, sehari aku ambik 4 biji kalsium herbalife. Bila aku bagitau doktor yang aku ambik 4 biji kalsium herbalife, doktor cakap aku ambik banyak, so dia suruh aku kurangkan kepada 2 biji sahaja dalam sehari. hikhik. Baik doktor, saya yang menurut perintah. :) 

Omega 3 Fish Oil - Fungsi omega untuk kesihatan jantung dan perkembangan otak bayi. Sehari aku telan 2 biji sahaja.

B-Complex (Acid Folik) - Kebaikan acid folik ni sebenarnya sama sahaja. Kalau dah pegnent, benda pertama yang doktor tanya pasal acid folik. Acid folic shaklee ni aku baru jea aku ambik sebulan sebelum aku pegnent, bila dah disahkan hamil, aku terus continue saja sampai laa sekarang :) 

Chewable Vita-C - Sehari aku ambik 5 biji chewable. Vit C untuk mencantikkan kulit dan awet muda katanya. hehe. Benda ni boleh dimakan semasa hamil, so aku continue saja :) 

4) NeuroGain & Sustained Release Vita-C Plus 



Vita-C Plus - Ni pengganti Chewable tadi. Aku baru jea ambik Vita-C ni, baru sebulan. So, bila dah makan yang ni, tak perlu lagi kunyah 5 biji chewable vita-c, ambik jea sebiji sustained release Vita-c plus sudah memadai :) 

Neurogain - Yang ni aku terpaksa beli. Doc yang suggest, aku jenis yang tak reti nak tolak. aku hangguk jea lah apa yang doktor cakap. lepastu tiapkali doc tanya ada lagi tak omega? aku jawab semua ada. hakhakhak. 

Aku try sebotol ni jea, baru beberapa biji aku makan, tu pun sebab terputus bekalan omega herbalife. Aku lagi suka omega herbalife kot. ihik! 

Makanan lain seperti buah, sayur, tu semua aku tak ada masalah, semua jenis aku makan. Masa kandungan 5-6bulan aku suka sangat makan pisang dan mangga. Macam ketagih pulak. hihi

** 5 months ++ pregnant **

**6 bulan ++ pregnant**
Pose patah pinggang, baby berat sangat, sakit pinggang ibu. AHAKS! 

Berat badanku naik mendadak2, total gain sekarang 10kg!!! ni baru 6 bulan lebih. uhuk!

Apapun, semoga aku dan anak dalam perut ni sihat sentiasa hendaknya. Ibu dah cuba yang terbaik untukmu anak!!

InsyaAllah.. Doakan yang terbaik untuk kami yea!  :) 

TQ for reading! k bai!              

20 comments:

Annyss Aleeya said...

wahh. comel sangat kak Nina time pregnant nih. pape pon, semoga kak Nina n baby sihat2 sokmo deh. :D

S. Faezah said...

waaa..da besar perut! take care nina for final trisemester :)

NinaAz said...

tq adik annyss & sis faezah. hehe

adrianna syaz said...

Semoga nina dan baby sihat sllu..:)

eima said...

hi nina... comey nye time ngandung kamu ni kan ....

akak mmg mkn since 7 bulan lagi itu pentua dr kakak opis ... akak dah amalkan utk 2 org anak dah pun .. alhamdulillah mudah sgt bersalin ..sakit pun sekejap je ...jln cepat buka ... anak pertama sakit hanya 11am hingga 2.30pm je ...pastu selamat bersalin

anak ke2 ... pecah ketuban 12.30am bersalin pukul 2.15am ...boleh geak dlm labour room ...

inshaa Allah amalkan berserta niat ..Allah akan bantu dear ... jgn lupa selawat beserta niat waktu nk minum ...

amalkan jugak petua2 lain2 tu ...ada dlm blog akak ...semua yg akak amal ... tp kite kena ingat semua ni kerja Allah ... jika dengan izinNya semua nye akan mudah ...

Deqla Manjew said...

comelnye ibu mengandung nih... =)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

semoga nina dan baby dalam keadaan yang sihat selalu.. terima kasih berkongsi pengalaman ini.. mungkin berguna kepada akak satu masa nanti.. :D

Kira Sakura said...

mengikut pakar zat makananan yang saya jumpa masa preggy dulu.

berat naik masa preggy sebab dalam susu yang kita minum ada tebu. means gula. sebab tue boleh jadi naik berat, awas!!! jgn smpi jadi diabetis tau.

soya tue memang tak elok kata org. katanya punca awal kegagalan fungsi buah pinggang dan nanti kulit baby mudah sensitif sebab terlampau lembut.

neurogain tue memang elok, alhamdulilah uwais masa dalam pantang dah boleh nampaj cerdinya dia.

sekadar berkongsi pengalaman, wallahualam :)

Nastyna said...

Makin berseri2 ibu mengandung ni :) Bagus nyer u mantain ambik semua supplement ni, me... ermmmm hehehe. Soya tu ok jer kalau u dah biasa minum, no worry la.

Nastyna said...

Makin berseri2 ibu mengandung ni :) Bagus nyer u mantain ambik semua supplement ni, me... ermmmm hehehe. Soya tu ok jer kalau u dah biasa minum, no worry la.

Sally Samsaiman said...

go go herbalife! sally pun suka cappuccino! hehehe...

p/s: Sally dtg sini masa akak baru blk honeymoon...skrg dh pregnant...gila lama sally tak kesini! :)

Uni Aqilah said...

Nina, yg shake herbalife tu, nina minum F1 sahaja atau F1 campur F3?

NinaAz said...

Sis aqilah: f3 nina campur gak. Time xd stock, xcampur. Hehehe. Campur f3 lagi best sebenrnya. Heee

NinaAz said...

Susu tu means soya eh? Heeee. Sb nina xminum susu. Susu tepung. Kalo susu kotak minum. Tul tu. Time pegnent suka sgt minum air manis. Sb tu kot gemuk skg. Huhu. Tq yea for sharing!! ♥♥♥

ros_reeza said...

comel ibu mengandung ni :)bagus ambil suppliment tu semua.. tapi, kena maintain kan.. Ros ni kalau beli vitamin tu, mula-mula je excited nak makan. lama-lama asyik terlupa je.. hihi

Wak Gelas said...

mugo sehat sejahtera senantiasa bakal ibu tuuu., ehHHee

Juliet_iRa~" said...

hehe comelnya baby bump :)

rs mcm nak mnum shake herbalife gak nt..hihi nt la tp tkt xleh msk je sbb xsuka susu putih wuwuwuwu :p

jaga diri baik2 :)

psss : krabi mmg best! tq sbb recommended pakej tu hihi

Khai♥Rin : anies said...

Comel nyer dia

Amanina Mads said...

wahh bertambah sihat baby nanti.. smoga nina sihat2 saja :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. banyaknya awak amik suplement. baguslah awak ni. saya malas2 je tapi ingat nak beli vita-c. muka naik jerawat banyak wehh. huwaaa stress mak :(