KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Friday, May 31, 2013

Roti Telur Sri Permai

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Pernah makan roti telur yang sedap tak? Kalau tak pernah, aku ada nak share dengan korang resepi roti telur yang biasa mama aku buat. ahaha. tak de lah resepi sangat punnnn. main hentam jea. Janji sedap haaa. tak gitu? 

Senang jea ni nak buat. 5 minit pun tak sampai. kalau korang nak cepat2 pergi kerja, tak sempat nak goreng nasi untuk sarapan, bolehlah cuba roti telur nih. nak lagi cepat. minum SHAKE Herbalife jea. laaaagi cepat siap. kenyang pun kenyang. muehehehe. 

OK. hari ni Cik Ta nak ajaq uolls goreng roti teluq naaaa. Bahan2 nya mudah saja. Kedai runcit mak cik bedah nun haaa boleh pergi beli, tak payah nak pergi cari dekat TESCO ke hapa ka. 

Meh kita tengok naaa bahan apa yang kita perlu ada.

4 biji telur tu cukup untuk satu plastik roti putih 400g


Cara dia mudah saja. campuq ja semua bahan tu (telur+planta+susu pekat manis) - kacau guna garfu. Susu tu korang letak ja banyak mana yang korang nak. nak manis ka? nak sederhana manis ka? nak tawar ka? terpulang. Ada paham? kuikuikui. 

Next, celup roti dalam bancuhan telur tadi, lepas tu goreng dalam kuali yang tak ada minyak. *masa celup tu, kalau planta banyak sangat melekat pada roti, pandai2 la korang buang eh!* 



Dah siap! sedia dimakan. nak sapu Nutella pun bolleeehhh~



Senang kan? hohohho. 

Apalahhhh aku nih. entah2 korang punya roti telur lagi power dari aku dak? ada apa2 tips tak untuk roti telur yang lagi sedap? meh kongsi meh! 

TQ for reading. k bai!



33 comments:

cha said...

i pulak bubuh white pepper bukan susu sebab tak suka manis manis. kalau dtg giler i i buh bwg dgn cili api haha dapp

tp u punya ni nmpk sedap jugak tau

Annyss Aleeya said...

wahh. anys pun suka campur susu kalau buat roti telur neh.
manis. sedap giler. haha.

Chic Na said...

eh memang sedap ni tp skrg da xle makan. allergic telur. huhu..

Mizz Aiza said...

akak suka roti telur tu.. selalu beli je sebab malas nak buat.. hehe.. terima kasih berkongsi resipi ni.. :D

combi said...

sgt senang! hehe

NinaAz said...

cha: white pepper? best eh. nanti nk try

NinaAz said...

combi. memang senang dan lazat. muehehehe

Yumida Huda said...

sedapnye!
yumida slalu buat kasi letak sambal dlm telo tu..pastu letak gula..pun sedap gak!

Tinta Lana said...

Salam.

Hohoho, lana biasa juga buat ni, cuma tanpa planta. Buh susu je.

Paling canggih, buat macam tu jelah. Kdg2 bhn da takda sangat, tak yah sapu apa, main bako gitu je,kih3

Nory Zoulkefle said...

tak pernah try lagi ni...
tapi nory suka roti celet dengan Nutella...sedapp...
yummy..

Selvia Sari said...

Sedapnyaaaa :)
Sepertinya cukup mudah untuk membuatnya.

wawa syaida said...

thanks nina...selalu campur mayonis je..nanti boleh try :D

izan mama mia said...

ehe..sll makan roti celum air jer..hihih..resepi baru nie..

Zakaria's daughter said...

woah, roti telur sapu nutella.
hikhik.

NJihe.am said...

Salam singgah. Dah lama tak makan butella. Tiba-tiba rasa kempunan. Sekarang trend hamlet, roti burger campur dengan jam. Tak tahu macam mana rasanya. done follow, studioous.blogspot.com

shafiq said...

haha , senang sangat kak :D bule try nih ,

Amanda Suria said...

dapnya....mohon amik resepi ye..yg simple ni yang sodap kan...hehehe..salam kenal...akak dah follow...

Cik Yaya said...

salam..
wahh mmg nmpk yummy..lame xmkn roti sadur telur ni..selalu buat cmpur dgn bwng n cili sume,xde buh susu u pun..ni baru nyer stail ea..buh susu plak dier..^,^ nyummy

LYAfrina said...

simple..tp sgt lah sedap..
tp lya biasa wak celup telor je.. x ltk planta n susu..lps ni leh try cara ni plok

Giorgio Izas said...

Kalau Roti High5 tukar pd Gardenia ade Efek x?

MaMa Rey said...

kegemaran anak sy..:0
tapi cara Nina buat menarik la..selalu sy goreng dgn minyak..nanti sy try buat mcm ni..tq resepi ni Nina..:)

Normi Nieza said...

nak skit..haha

Kesuma Angsana said...

mmg sedap, KA pun suka... maaf lambat terjah busy sgt2 lately ni

Liza Razak said...

menariknya roti telur resepi sis ni..nak cubalah nanti.thanks for sharing sis :)

NinaAz said...

hehehe. nanti cubalah! kalau best gtaw ehhhh!

Zura Lee said...

belom prnh try cmpr sekali telo ngn planta tuh.. biasa sapu telor baru tepek kt kuali....

nea lopah said...

simple tp sedappp

Deqla Manjew said...

mmg simple.. slalu gak buat... ;)

Amanina Mads said...

wah sedapnya...nak try la. hehe
nina memang pndai bab masak simple2 nie kan

NinaAz said...

Amanina: hihihi. Aahhh. Benda2 y cepat mcm ni nina suka buat. Hikhik ♥

jaakechik said...

wahh idea baru ni... boleh laa jaa try nanti...!! tq share ya!!

nik ros said...

senang sgt nak masak ni. nanti boleh cuba :)

Cik Iman said...

nak lebih planta pun apa salahnya ekekeke