KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Wednesday, February 2, 2011

Menu Bujang

Menu Bujang yang simple..sesuai untuk orang bujang macam aku ni..hehehe... bagi mereka yang dah berkeluarga, boleh jugak nak cuba menu bujang ni..hehehe...

Ayam Kunyit MerahBahan2:
6 Ketul Ayam
2 Sudu Makan Serbuk Kunyit
Garam secukup rasa
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
kunyit sebesar ibu jari
segenggam cili kering

Cara2nya:
1)cili kering di rebus dan di toskan
2)kisar cili kering+bawang putih+bawang merah+kunyit kemudian sejat, buang air
3)masukkan serbuk kunyit dan garam kedalam ayam, gaulkan..
4)masukkan bahan2 yang di kisar ke dalam ayam yang di gaul kunyit..biarkan seketika sebelum di goreng

Sup KobisBahan2:
sayur kobis (6 orang makan)
segenggam ikan bilis di tumbuk
5 ulas bawang putih di tumbuk
5 tangkai cili padi di tumbuk
air (jangan terlalu banyak)
kiub pati ikan bilis
minyak masak
sedikit rempah ratus
garam secukup rasa

Cara2Nya:
1) Tumis bawang putih sehingga kuning kemudian masukkan cili padi+rempah ratus+ikan bilis
2) Masukkan air + kiub pati+garam - biarkan sehingga mendidih
3) Masukkan sayur

Cencalok

Bahan2:
Cencalok
Bawang merah
Cili Padi

Cara2Nya:
Hiris bawang merah dan cili padi..
Gaulkan bersama cencalok... Siap ! :)


~SELAMAT MENCUBA~

No comments: