KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, June 30, 2013

Dunia Baru, bilamana UPTku mula POSITIF

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Alhamdulillah... syukur padaMu Tuhan diatas nikmat rezeki yang Kau berikan kepada kami. Sungguh, rezeki ini cukup2 berharga dan bermakna buat kami. *nangis* 

Seperti yang sedia maklum, usia perkahwinan kami baru seawal 7 bulan 2 minggu 2 hari. Kata orang, masih lagi dalam mood honeymoon. hikhik. honeymoon gittew. Selama 7 bulan kami kawin. tak sampai 3 bulan kot kami hidup sebumbung seperti pasangan yang lain. sungguh, perit hidup berjauhan. ya. orang yang tak rasa mungkin takkan tahu bagaimana perasaan kami. Demi mencari sesuap nasi, rezeki yang halal buat keluarga, kami tabah harungi hidup berjauhan bersama-sama. (T_T) 

Selama aku kawin. aku sangat obses dengan pregnancy test. hahaha. sengal kan. Asal lewat jea cik P datang, terus excited. sampai tak tido malam. asyik duk google pasal tanda2 kehamilan. lepastu compare dengan diri aku tika tu. *eh.eh. tanda ni sama lah macam sekarang*.. *eh.eh. rahim aku rasa macam mencucuk2 lah. ahaaa. ada baby ni- lepas tu gelak sorang2.* adoiiiii. 

Tapi, bila buat test. negatif. frust tertonggeng maks. frust aku kejap jeaa. mengalir air mata 12 saat, pastu lompat2 workout kat depan TV, habis dah lah frust aku. haha. . hehee. 

Pada suatu hari yang indah. ececeece. Time tu aku yakin gila CIK P on the way nak datang. seperti biasa. tanda2 jerawat dan nafsu makan yang membuak2 itu menunjukkan aku akan datang bulan. Aku yakin aku akan frust lagi bulan ni. seperti biasa, aku akan buat pregnancy test, walaupun aku tak missed period lagi. saje gatal nak buat kan. dan seperti biasa lah, jawapannya mestilah negatif. hahaha.

19 June 2013


Kali ni aku tak nangis dah. aku dah jadi tabah tetiba. seperti biasa. Abang merangkap penasihat terbaik ku, ayat yang sama diulang-ulang. sabar.sabar. nanti ada la tu rezeki. hikhik. 

Minggu lepas mama ada datang KL. lepak kat rumah aku dua tiga hari. Satu hari tu, terdetik dalam hati aku. Ya ALLAH! aku lupa nak suruh mama aku doakan aku supaya cepat dapat anak. patutla upt asyik negatif jea. haha. sungguh aku lupa plus aku malu. entah apa yang nak dimalukan pun aku tak tahu. Sebelum ni, tiap kali apa aku nak buat, pilih jodoh, nak exam, nak dapat kerja, nak dapat rumah sewa..ahhhh segala benda lah. mesti aku suruh mama doakan yang terbaik untuk aku. Tapi kali ni aku lupa. 

Hari kedua mama kat rumah aku. aku menyuarakan suara hati aku pada dia 

Aku: Ma, kenapa long tak pregnant lagi ehh. ma tak de doakan long erkkkkk??? 
Ma: *senyap*.. tak dok aihhh. sengoti heh ma tak dok pun doa pasal anak tu. Cuma ma doa supaya murah rezeki.. bla..bla..bla.. 
Aku: Aloohhh... ma doa ko long deh. long nak anak cepat2 nih. 
Ma: Ho laa. Biar settle pasal kereta tu dulu. pahtu adolah anak tuu.. 
.................................................................................................................................................................

Nak dijadikan cerita. Semalam aku pergi Cameron. ada rombongan geng bas sekolah. haha. driver bas lalu jalan tapah. Actually, aku dah biasa dengan jalan Tapah, jalan macam ular kena palu tu biasa bagi aku. sebab sebelum ni aku ulang alik Tanjong Malim- kelantan pun lalu jalan tu kadang2. tak de pun perasaan pening bagai. Siap drift lagi tu. 

Tapi semalam. Aku rasa loya semacam. tak de lah sampai muntah bluek2. Bila bas berenti isi minyak. aku cepat2 turun cari asam. dua plastik asam aku telan. baru lega. serius. lega gila. Terdetik dalam hati. *eh. apasal ni. tak kan pregnant kot.* haha. aku ni cepat perasan taw. 

Kami pergi cameron balik hari jea. dekat jam 10 malam baru sampai KL. sampai sekolah cepat2 aku drift balik rumah semata-mata nak tengok TRW VS JDT. korang tahu kan semalam ada perlawanan final piala FA? tak tahu duk diam sudoh. Memang excited kot aku Kelantan menang 1-0. hehehe. lepastu wassap kat abang. Johor kalah. booo abang boo. haha 

Lepas game habis, baru aku ingat nak mandi. Tetiba teringat nak buat pregnancy test lagi. sebab aku rasa macam pelik jea perut aku. Dengan tiada perasaan, *tak berharap pun* aku terus buat test. sekali celup... sungguh tak sampai sesaat pun......

ada dua jalurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!


Ya ALLAH... biar betul? betul kea ni? betul kea bohong? huhuhuhuhuu. Laju jea air mata aku mengalir. Aku tak tahu nak buat apa. Aku bangun ke hulu ke hilir. tengok depan ada dinding. tengok belakang pun dinding. kiri kanan dinding. dan2 aku rasa macam nak peluk dinding. huhuhuhuhuhu.. *aku sedar, dalam rumah ni, hanya ada aku seorang* 

Aku terus wassap abang..  tunjuk gambar UPT tuu... abang terus call aku... 

Abang: Apa maksud dua jalur tu? 
Aku: Ada baby dalam 
Abang: Yea keeeee???? wahhhh. Alhamdulillah... 

*tetiba aku rasa sebak* 

Aku: Abang jauhh sekarang... 
Abang: Sabar yeaa... 
Aku: ermmm... sabar. Esok pagi nak buat test lagi. Kalau positif jugak, nak pergi kliniklah check. 
Abang: Okkk... yeaay!. nak jadi ayah dahh. patutlah abang rasa lapar jea selalu. loya2 pun ada. Hari tu beli asam sampai 4 pek. hahaha 
Aku: wah222.. dasyat tu. tapi, baguslah kalau abang yang loya dan muntah. baru fair and square. kihkihkih. 

.......................................................................................................................................................

Pagi tadi, aku check lagi sekali. Alhamdulillah. result masih lagi sama. UPTku dah positif!!!



Petang tadi aku terus pergi klinik. excited nak jumpa doktor.  

Doktor: Iya, kenapa yea *lembut jea doktor nih* 
Aku: saya nak check doktor, sebab saya dah missed period. (*actually aku selalu jea missed period, kadang2 sampai seminggu. kitaran tak berapa nak betul). Saya dah buat dua kali test. 
Doktor: Positif la yea. 
Aku: yea saya. 
Doktor: Bila hari pertama last period? 
Aku: 24 Mei 
Doktor: *tengah berkira2* Kalau ikutkan perkiraan saya ni, awak punya due date 5 mac 2014 
Aku: eh? dah confirm pregnant kea doktor 
Doktor: Mari kita check. scan dulu.

Alhamdulillahhh.... syukur padaMu Tuhan

Doktor: Apa yang boleh saya cakap sekarang ni, awak sudah pregnant 4 minggu 4 hari, kantung berada di dalam rahim. yang hitam tu ketuban. nanti baby akan ada dalam tu.. Bulan depan 30 Julai datang lagi. time tu baru kita boleh tahu situasi baby macam mana. 
Aku: Terima kasih doktor *hati berbunga2* 

Syukur sangat2. Akhirnya. Apa yang kami impikan menjadi kenyataan. Allah makbulkan hasrat hati kami selama ni. Doakan kandungan ini sihat dan membesar dengan baik. Doakan yang terbaik buat kami. Kesedihan kami beberapa hari yang lalu bila dapat tahu permohonan pertukaran abang untuk balik semenanjung tidak berjaya akhirnya Allah gantikan dengan kegembiran berita yang kami dapat hari ini. Sungguh rezeki Allah sangat luas. Dia sudah merancang yang terbaik untuk hambaNya................. Doakan kami tawww!!! 

**Sometimes, when you want something, slow down and be PATIENT! and they might come to you** 

TQ for reading. k bai!









82 comments:

SFaezah said...

congratz nina! im happy for you :)

btw, kite pon sllu suruh mak doa iap kali ape pon..doa ibu mmg paling mujarah..hihi

Farhain Azmi said...

Tahniah.. Rasa tak sabar pula nak rasa perasaan tu. takpe jgn sedih2 husband dok jauh ye..nnti baby leh jd peneman awk :)

Annyss Aleeya said...

wahh. tahniah kak Nina. tumpang happy sekali. :)

Zura Lee said...

Tahniah darlink nina !!! Akhirnya kan..... Klu nk tanye apa2 psl pregnancy trus wasap zura ok... Take care...

seharum kasturi said...

take care yer . first time nih mmg x der pengalaman . kena rajin bertanya . ada lagi 8 bln yg perlu dilalui . jangan ganaz2 yer ... tahniah !

nia_cheroniah said...

Tahniah nina! Bestnya nk jadi mummy dh.ni buat rasa nk kawin cepat2 ni :)

mama tisya said...

tahniah...take care

siti shazhanim said...

kak nina !! tahniah tahniah :) jaga kesihatan ya, jaga diri ^^ nanti scan utk jantina bgi thu ya ;)

wah sha pula excted >< #terasaNakKawen ^^

Mizz Aiza said...

alhamdulillah.. tahniah nina.. jaga diri baik-baik ya.. :D

Nastyna said...

omg omg omg Alhamdulillah syukur ya Allah... excited pulak kami ni. Menghayati cerita u, mau tak excited sama :D:D

Hope u both always in good condition :) take a good care ok. Congratulations dear.

:sour n sweet: said...

ninaa....sangat jeles hokey =(
baru je sembang sal kefrustan tu..haha...pepe pun, sy tumpang gembira..tahniah2!!!jg kandungan elok2, jangan lasak2 sangat ye..alhamdulillah, rezeki Allah ^__^

NinaAz said...

Sfaezah: betul tu... doa ibu sgt mujarab

NinaAz said...

Tq zura lee sb byk dgr luahan hati nina. Hepi kenal zuraaa. I lap u lahhh

NinaAz said...

Niacheroniah: cepat2 kawin ehh. Hihi

NinaAz said...

Sour n sweet. Tu laa. Baru jea sembang perasaan frust kat awak. Alhamdulillah rezeki. Nina doakan untuk kawan nina.... ♥

NinaAz said...

Sha: alamak. Hihihi. Lmbt lg tu jantina. Nk cop jd menantu kea. Kihkihkih. Doakan kami tawww

Jue a.k.a Ibu 2F said...

tahniah...
so xcited dengan cerita niza..
jaga diri baik2 ye dik..
jangan buat kerja berat,jangan stress..sentiasa happy ok....

qasehuteq said...

tahniah kakna.semoga sihat sokmo sampai deliver nanti.

Lynda Che Lah said...

congrats dear..take care

Khai♥Rin : anies said...

TAHNIAH nina!! jg kesihatan lek lok k!

Normi Nieza said...

tahniah nina..:)

Deqla Manjew said...

wahhh....bestnya nina...!! bertuah nina tau... deqla ni entahkan bila.. lmbt piyed pun mls nk wat upt sbb takot sgt keciwa.. tahniah ye.. hepi for u.. take care.. =)

Tengku Fauziana said...

alhamdulillah..congrats..pasti ada rezeki nyer cuma lmbat dab cepat je..
yg penting jaga diri dan plezz jgn stress..

Deqla Manjew said...

err..nina tau x, hari tu deqla ada wat upt guna yg sama sebijik mcm nina tu.. yg menunjukkan positif tu la..skali x kuar apa2 pun.. xde langsung jalur.. deqla rasa rosak kot..sbb seblm tu deqla pegi kopek mnde tu plak..hahaha..ingatkan mende tu ada sarung lagi.. aiyakk..

cikin_amin said...

Ninaaaaaa....!!! Alhamdulillah. Kita pun rase camne awak rase tau. bertuahnya badan. Akhirnya peknen jugak. syukurrr... kin baru masuk usia perkahwinan 6 bln (29/6 - genap 6 bulan).

In Sha Allah, doakan kin mengandung la ye bln dpn... nak mcm nina. hahaha!!!

Tahniah sekali lagi. Terharu baca posted nina.

ni 1st time kin komen tau. slalu jd silent reader je. Maybe ekcited sbb nina dah peknen... Tahniah! jaga diri n baby tau... :)

Kakzakie said...

Alhamdulillah Nina akhirnya doa Nina dan suami didengari juga berkat sabar.

tahniah dari kakak:) tumpang gembira juga ni

nea lopah said...

tahniah nina... makbul doa...ari tu akak wish semoga cepat dapat baby masa n3 nina pasal krabi tu. Jaga diri baik2 yer.

Tedi said...

alhamdulillah. :)

wawa syaida said...

congrats ninaaaa :)
happy nye baca entry ni...jaga diri tau

lizz said...

tahniah nina..alhamdulillah..take care k...

Atie said...

Tahniah Nina..i'm happy for u..take care..trimester pertama ni la kena jaga baik2:)

::EIDA:: said...

wahhh tahniah nina. baru kenal dah dapat berita gembira dari awak. hehehhehe.. doakan ida pulak yeee ;)

nik ros said...

congrat dear. tumpang happy untuk awak.mesti comel baby awak nanti ni.
apapun jaga kesihatan k.jgn lasak2 tau.

BlogS Of Hariyanto said...

alhamdulillah.., semoga bayinya bisa lahir dengan sehat...dan menjadi anak yang soleh.....salam dari Makassar - Indonesia :-)

Chekgu Azrine said...

Terharu akk baca..congrats sis..jga diri ye...

eddany @ WE said...

congrats dear...jaga diri okey! :)

ros_reeza said...

Salam perkenalan :) Ros follow sini, #393.

Alhamdulillah, rezeki kan. Tahniah ye.. jaga kesihatan baik2.. Doakan untuk Ros ye,dimurahkan rezeki tuk bergelar ibu, ikut jejak langkah awak :)

izan mama mia said...

tahniah............... mg alahan tak teruk.... kita dah nak puasa nie..

Masya said...

alhamdulillah.. tahniah...

Mila@Rimbun said...

tahniah

::EIDA:: said...

eh lupe nk ty nina, awak kat apartment waja jugak keee?

drNajmi anuar said...

Congrats ye ninaAz..c: take care your self plus the baby inside..hehehe dont worry, I pas kawen dulu pon memang pnh x duk sebumbung ngan hubby, pas deliver baru ada can..hehe tp hubby I ulang alik penang-sg buluh la tetiap wekend hehe c:

drNajmi anuar said...

Congrats ye ninaAz..c: take care your self plus the baby inside..hehehe dont worry, I pas kawen dulu pon memang pnh x duk sebumbung ngan hubby, pas deliver baru ada can..hehe tp hubby I ulang alik penang-sg buluh la tetiap wekend hehe c:

cintabella said...

wiwit..tahniah!!
welcome to the club :)
jaga diri elok2

Kesuma Angsana said...

tahniah , tumpang gembira. Yg penting jaga diri yer !

Anonymous said...

الكتلة الإسلامية بدير البلح تنظم ليلة رباط لطلبة الفتوة

BUNDA a.k.a KN said...

Alhamdulillah, tahniah...

KY Atie said...

Alhamdulillah...orang sabar itu di sayang Tuhan, dan akan dpaat anjaran yg setimpal..tahniah, nanti kena jaga kesihatan baik2 ok

Jojet said...

nina, jet pulak yg sebak melampau!
nina, congrats tau, jaga diri, jaga diri, jaga diri!!!! 3x tu maksud penting sgt la tu! hahahaha *ketawa tp air mata belinang*

jet pon tgh usaha nih..kawen dah 3 bulan..nina, doakan jet eh..doakan dpt mcm nina, nanti anak kita sebaya =)

Nory Zoulkefle said...

alhamdulillah,
dah sampai rezeki awak...

Nafira usof said...

Tahniah Nina..

Take care k~

Mas Zull said...

assalamualaikum nina...alhamdullilah semoga dipermudahkan semuanya...:)

PerenLee said...

Tahniah ye..mesti melompat-lompat laki awak tu..huhu

ejulz said...

Tahniah.. :)

ZazaMyMoon said...

Alhamdulillah.. congrats Nina..
berkat kesabaran tu.. hehe
yang kelakar tu tiap2 bulan nak check.. hehehe Congrats darlingggg ;)

lieyalatif said...

alhamdulillah...tahniah2...so lepas ni kene stoplaaa bersenam yeak heheheeh....

jaga diri n jaga makan okey....

:: Cik Viva :: said...

Alhamdulillah..tahniah ye..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

hai sis nina cantik.. ada mesej buat kamu di shoutbox ya :)

zakirasli .. said...

Tahniah ye kak.. :D

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alhamdulillah,,rezeki Ramadhan :)

CIK PIA said...

tahniah nina.. hepy for u............... bestnyaaaaaaaaaa.. nk baby jugakk

jaakechik said...

TAHNIAH NINA... tahniah sesangat... jaa dpt rasakan ke''happy''an korang. sbb jaa pun dah alaminya dulu.. btw, jaga kesihatan tahu... jgn duk lasak2 sgt2...

man said...

tahniah2..silalah dtg ke blog sy..http;//ajax85.blogspot.com

cha said...

Uuuuu sorry lama tak datang sini. Baru balik kem haaa. Datang datang sini je dapat berita gembira. Ya Allah bestnyaa. I pulak yang excited baca. U jaa diri tau. 4 minggu tu awal sangat lagi. Kene jaga diri bebetul. Doakan i pulak tau :')

Annyss Aleeya said...

kak Nina!!. wahhh. congrat tauu. tak sabar nk dpt anak saudara. *ehh. terOver puloks. haha. by the way, tahniah sekali lg tau kak Nina.

Shizan Syafik said...

sama la.. suami sy pun tak diluluskan pertukarannya.. PJJ jugok.. jga diri molek2 ey.. semoga selamat semuanya.. :)

Kesuma Angsana said...

singgah ptg & nak wish u & family selamat menjalani ibadah puasa dan mudah2an amalan kita diterima Allah swt hendaknyer !

jaakechik said...

salam... hai ibu mengadung... camana sihat ke dear? dah mula alahan ke belum ni?

Topik said...

Salam semoga jadi ibu yang penyayang dan disayang.

Amanina Mads said...

sorry nina bru skrg boleh bw..hehe
btw tahniah! jaga kesihatan dan baby tu.. heee

p/s: thn depan raya dgn baby. in shaa allah :)

Chic Na said...

tumpang happy.. weeeee.. tak dapat imagine camne perasaan seronok nina & hubby.

apepun take care tau. ikut nasihat doktor.. tahniah!!

dilaella Ella said...

tahniah nina :) tumpang gembira..jaga kesihatan ya..

Yaya Ayarus said...

Congrats Nina :) doakan yaya taw heeeee ;)

Sya Mimie said...

tahniah ya.. :)

Cho Zila said...

tahniah.. tahniah.. semoga dipermudahkan olehNya sepanjang tempoh itu... amin...
akak paham rasa hati itu.. dulupoun sebab lambat ngat dapat gituler akak rasa... sampai nak berharpa lebihpun takut...

s h a said...

Congratz dear.Tumpang happy.Beshnye. :)

zeera lily said...

tahniah... happy for u.. =)
btw, blogwalking sini.. jmput follow http://belogzeera.blogspot.com/

Giorgio Izas said...

Tahniah Nina... Bakal bergelar Ibu nnti... (^_^)
Smoga Anak dilahirkan nnti Sihat Walafiat hendak-Nya... Amin...

Puan Mimi said...

congrats dear.. take care..

Amalina Lee said...

Huwaaa congrats akak! Jg diri elok2 ye. Tiba2 rasa nak kahwin kekeke xp

QasehnyaRania said...

morning nina.. baru jupe..
tahniah... ciksu selama 6tahun kawin skali pon x pernah check upt.. sbb period normal.

pernah skali lepas kawin period lewat seminggu, terus share dgn mmber, skali esok tu teruih period.huahua

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. alhamdullilah. sebak saya baca. lebih kurang sama je cerita kita. hehe. alhamdullilah :)