KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, April 7, 2013

Ayam Masak Stim Rendah Kalori

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???  

Ayam Stim low calories. haha. Adakah tajuk entri resepi kalori aku kali ni over? yea la. sikit2 kalori, sikit2 kalori. sampai resepi pun letak jugak nama kalori. Motif sangat kan. Maklumlah... "coach" herbalife lah katakan. tapi time over obsess makanan, tak hengat pun pasal kalori bagai. NGeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~ 

Resepi ni actually untuk Ikan sebenarnya. tapi, ikan dengan ayam lebih kurang jea kan. Ini resepi mama aku. Bagi aku, resepi sempoi macam ni sangat sedap dan berkhasiat sebab ada banyak halia. so, aku nak share lah dengan uolls yea. sharing is caring kannnnn... 

RESEPI AYAM MASAK STIM RENDAH KALORI: 

1) Ayam

2) Halia + bawang putih + garam - semua benda ni aku tumbuk lumat dan gaul pada ayam


3) Sos Tiram - juga digaul pada ayam secukup rasa -----> perap ayam sekejap
4) Serai (diketuk), Halia dan bawang besar [aku guna bawang merah sebab bawang besar tak de (T_T) ] di mayang 


5) Sebiji Limau nipis (ambik airnya) + beberapa ketul asam masin (terpulang)

6) Semua bahan pada no.4 dan no.5 tadi ditabur atas ayam yang diperap. kemudian KUKUS sampai masak.

7) SIAP! 


Selamat mencuba! 

TQ for reading! k Bai



29 comments:

Aina Sofea said...

rendah kalori ek ? berapa kalori nya ??

NinaAz said...

haha. rendah laa berbanding yang digoreng. nilai dia??? tak tahu pulak. kikiki

DilaElla said...

Wah sedapnya,,boleh cuba ni..memang fevret masakan yg banyak halia ni^^ hihi.thanks :)

Izyan Hamizah said...

thanks share nina.. boleh tambh koleksi resepi saya nih. nak2 mmg dh sampai seru kena kurus. hehe. thanks banyak3 =D

cha said...

sedap ke u? selalu i makan ikan stim je huhu

mama tisya said...

mmg rendah kalori...yummm

Khai♥Rin : anies said...

Btol ka ni rendah kalori?kalu sy mkn nnt naik kalori sy,siap la awk.... :-)

Asyik Izas said...

wow, lain drpd lain masakan ni..xpnh tgk lg..hehe..boleh cuba..;)

NinaAz said...

hehehe... xpernah tengok ehhh??? mama saya yang selalu buat ni. kukus dengan ikan pun sedap. sedap sangat2!!! hehehe. nanti cuba eh asyik!

LYAfrina said...

yummm.. siyes x pnh lg mkn ayam msk stim..biasa ikan stim je.. blh cuba..nmpk simple je

nea lopah said...

selalu masak ikan steam jer. nice sharing.

nik ros said...

senang jea. harus cuba ni. thanks nina kongsi resepi

sherotpetot said...

lapar. lapar. lapar. lapar. lapar. lapar. hhehe

Mrs Velentine said...

wah nampak mcm sedap..tq nina

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sungguh menyelerakan...bolehlah cuba nanti ni..Thanx kongsi resepi..^^

Kesuma Angsana said...

nice one, boleh cubalah ni

ashra said...

wah..bagus ni..
saya tak pernah try stim gini =p
thanks..beri idea gaks...bagus tuk kesihatan kan..

Remy hazza said...

pergh!!!! nampak unik sebab ada assam boi.....terliur sat!

NinaAz said...

Remy: try la buat. Hehe. Vest nie. Masammasin aummmm. Sodapppppp

Yeahhh. Memang bagus utk kesihatan. Halia letak banyak2. Hehehehe.. sedap2 ♥♥

Cho Zila said...

alamak nampak sedap cam sup pun der... kena cuba kalau nak kuruihni..

Miss Volvo said...

wow tak pernah pulak letak asamboi dlm masakan

Deqla Manjew said...

alangkah bestnye kalo dpt mkn yg dah siap tu..hahahaha...

Ema Nordin said...

Ema tak pnah masak letak asam masun. Mcm best je kalau cuba nih

FarhanahAdzlan said...

ohh dah terliur dahh nii hahaha

Mas Zull said...

assalamualaikum nina...mcm sedap jer...;)

MaMa Rey said...

rajinnya masak..nak contohi Nina jaga pemakanan jaga kesihatan..

Alia Laila said...

Ok, nak cuba ni !

9n0L4 said...

ape rase agknye ye. hihi. kene torai la ni.:)

Aisyah Ghazi said...

Thanks admin for the share. I dh try dh recepi u. Menjadi and sedap. I suke. hehe. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<