KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, January 12, 2014

Persiapan Sambut Baby (Part 3) - Baby Care & Grooming

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Geram betul kalau tengok barang2 baby ni. semuanya jenis secoet jea! putik kapas pun kecik oitt. eiii. geram.geram. 

Part untuk cari barang baby care ni aku main hentam beli jea. Biasa aku memang suka pakai apa2 jea brand Johnson & Johnson, tapi kali ni untuk baby aku lebih suka brand pureen pulak. hikhik. 

Ingat mak baby jea kea nak cantik berlipstik, mekap tebal 1 inci bagai? baby pun nak kena tacap jugak taw! barulah fair & lovely. 

Entri kali ni aku khususkan untuk persiapan baby care & grooming baby. Jom kita tengok apa yang patut ada yea!!! 

List untuk Baby Care & Grooming: 

- Bedak baby 
- Lotion baby 
- Minyak baby (baby oil) 
- Putik Kapas 
- Cotton Ball 
- Minyak Telon 
- Nappy Cream 
- Grooming Kit 

1) Bedak baby, Lotion baby, Baby oil


Aku beli time expo children dekat Midvalley. Aku ingat nak ambik yang kecik2 jea, sekali semua yang jenis gedabak jea yang ada. So, aku bedal jea lahh. 

Orang kata, tak elok sapu bedak kat baby, lagi2 newborn. hikhik. Aku tak pasti pulak sejauh mana kebenarannya tuh. Tak pe, kalau baby tak ngam pakai bedak ni, aku sapu jea seluruh badan aku nanti. Bau baby lahh aku nanti. Ahaks! 

Yang ni saja nak try. sebab botol dia kiut sangat. hihi

Baby hair & Body Oil 
Bau Lavender lagii 
(Head to Toe)

2) Putik Kapas & Cotton Ball

JAPLO - Baby Cotton Buds Shrink Pack 100% Cotton

Mende alah ni aku beli time nak habiskan kupon masa shopping di Fabulous Mom. Kecik molek jea kan. sesuai la dengan telinga baby yang cute tue. 

Cotton ball pulak aku tak pasti berguna kea tak. Asalnya aku nak beli, lepas tu aku tanyala salesgirl dekat Fabulous Mom tu, dia cakap kalau dah pakai wet tissue, tak payah dah guna cotton ball bagai nih. So, aku pun tak belilah cotton ball tu. erm. Agak2 perlu kea aku buat stok hah? 

3) Minyak Telon 

Aku pun konfius pasal minyak telon ni. Ilmu tak cukup. Aku ingat minyak telon ni sama jea dengan minyak yuyi cap limau tu. Rupa2nya dia macam2 pesen jugak yea. 

Masa pergi expo baby kat midvalley tahun lepas, aku ada jumpa minyak telon versi virgin coconut oil ni. Aku tak pasti la ok kea tak. Dia cakap mak baby ngn bapak baby pun boleh pakai sekali. Dia try test kat tangan aku. erm. rasa macam sejuk2, nyaman plus berangin2 jeaaa. 

So, aku pun tergodalahhh. ambik 1 set sekali dengan mandian (masa tu ada promosi apa ntah!). Harap2 ok lahh mende alah nie.



4) Nappy Cream 

Aku ada terbaca pasal nappy cream, yang diaorang cakap ada macam2 jenis brand, dan ada sesetengah tu bahaya pada kulit baby. Wallahuallam. Yang tu aku tak boleh nak komen lebih, sebab aku tak pasti, aku tak pernah guna dan ni kali pertama aku beli nappy cream. haha. 

Ada blogger yang buat review pasal brand BUDS nie. Nappy cream yang 100% organik. Kalau dah namanya organik, bagus la kot kan?

BUDS - Nappy time change cream (With sunflower oil, Vitamin E & Bisabolo) 
98.8% from Organic Farming 
Beli di Fabulous Mom
  
5) Grooming Kit 

Sekali pandang beg kecik ni, terus aku jatuh cinta taw! gggggrrrr. geram tengok barang2 yang ada dalam beg ni. dah la kecik2 comel, warna putih bersih pulak tu. uhuuuu



Grooming kit by Tommee Tippee ni ada: 

Termometer
Nasal aspirator (penyedut hingus) 
Gunting (boleh guna time cukur jambul, haha) 
Sikat rambut (senang nak buat rambut pacak macam daddy, hakhak) 
Berus gigi (yang ni kena tunggu baby ada gigi dulu..) 
Berus badan (guna untuk mandi kot) 
Pengepit kuku yang cute! 
Emery board (kerrrlasss gitu baby, siap set lengkap manicure pedicure tuh! kalah ibu taw!) 

Grooming kit ni aku beli online jea, thru instagram. Ada cari jugak dekat fabulous mom dengan mybbstore, tapi diaorang tak de jual benda alah ni, pastu kalau dekat shopping online yang lain ada jea yang jual, beza harga dalam 10 hengget. hikhik. 

So, better aku beli dengan babiesmall, jimat 10 hengget aku. hakhak    

Okeh. Nie jelah kot persediaan untuk baby care & grooming untuk my baby nanti. hihi. Harap2 baby sukalah yea! Wangi2 jeaaa baby ibu selalu... kikikikikih

ALHAMDULILLAH....
Anak ibu dah 33 minggu!! wahhh. cepatnya masa berlalu :)
dup.dap.dup.dap 

#mybabyinside 


TQ for reading!! K bai~    




38 comments:

Zura Lee said...

holoh holoh holoh....dah terbau2 kesedapan bau baby...

mawar berduri said...

wahh..selang 4 week jer ea...huhu...

mawar berduri said...

Berapa arga grooming kid tu?

Nora Karim said...

wah... excited lak tetiba... tak sabar juga nak tunggu baby yg akan pakai semua2 ni... plus dah terbau2 baby dah ni... hahahah

btw, cotton ball tu dulu saya beli untuk kegunaan sapukan air tuk tali pusat tu (hospital akan bagi), sehinggalah tali pusatnya tanggal sendiri...

Nur Kamsinah said...

nice info :) tak sabar nak tengok baby.

Cik Jelita said...

grooming set baby itu sangat menggoda...
cotton ball guna jugak ble baby poopoo banyak senang ckit nak lap celah2 tu.wipes kdg2 xbpe cuci klu ikot kata mama n kakak2 kite dulu.

NinaAz said...

waaaa... TQ kawan2. nanti nak pergi cari cotton ball lah. hehe.perlu jugak kan. tq share pengalaman yeaaaa!!! :)

QV said...

dah complete utk baby nih . sat gi tgk baby keluar lak ...

Normi Nieza said...

alhamdulillah..semua dah complete..:)

Trish Natasha said...

wahhh tak sabar nak tengok baby nanti. hihihi semoga dipermudahkan proses bersalin nanti :D

anajingga said...

Assalamualaikum Nina..terima kasih selalu singgah di anajingga dan tglkan komen2...wah seronoknya buat persiapan baby kan..kak ana doakan semoga semuanya dipermudahkan..datang hari ni kak ana follow Nina #458...keep in touch kay.

superVEE said...

Bedak tu boleh sapu kat baby, cuma jgn kat bahagian kemaluan dorang. Itu sgt bahaya sebab nanti particles TERmasuk ke dlm. Masa kecik tak nampak effect tp bila dewasa baru ada. Sometimes buat org mandul (for male). So jgn letak kat bahagian tu lah.. Prevention is better than cure :)

NinaAz said...

gulp. tq supervee for your info.. kalau tak tahu confirm letak jea bedak tu. hukhuk

Aqila AziZ said...

Babe nak tanya product kayla punya okay tak? Cream siang dia water base or yg po cream.? Hope you sudi share

NinaAz said...

aqila: water base tu mcm mana? po cream macam mana? hikhik. nina xtaw beza yg tu. cumanya, krim siang dia nina boleh pakai, sebab dulu kulit jenis kering, pakai bedak nampak sgttt tompok2nya, pakai krim lagilaaahhh haremm xbleh pakai. lagi2 krim safi tuee. krim kayla xberminyak mcm safi. erm. mcm mana nk ckp ek. skg ni nina dah boleh pakai krim + bedak dah. no more gelupas, no more tompok2 kat muka. heee :)

Eza Boom Boom said...

wah, bgus gak entry ni. leh rujuk bila dah ada baby sendiri nanti :)

BUNDA a.k.a KN said...

Alhamdulillah semua dah siap...tunggu masa jer..

Atiqah sa'ahiry said...

Terima kasih bagi tahu, kt mana nak beli bubble rice. Cuba resepi kek puding caramel, letak oreo lagi mengancam.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bagus nina buat persediaan awal.. :D

Annyss Aleeya said...

bestnye shopping bare baby. :D

Siti farahana Nodzari said...

hai.. sika tgk blog ni.. saya hamil anak ke3.. tp neves cari brg baby still ada.. hehehe.. blog ni best.. kongsi2 cerita makanan sampai rasa kene g cari skang gak.. adeh.. haha
jemput la ke blog ana. :)

Chic Na said...

comeyna botol bedak tu.. wangi tak? bkn je baby, cikna pun suka pakai bedak baby.. wangiiii sangat..

Deqla Manjew said...

byk gak tu persiapan.. 33 minggu..wahh mmg cpt la masa berlalu skng.. x sabar pulak nk tgk baby nina ni.. heee

QasehnyaRania said...

alhamdulillah.
dah ready semuanya.
33 week x lama dh tu..

Pha Is said...

waa.. dah x lama lagi dah tu.. smoa dipermudahkanNya.. ameen..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. saya siap bookmark semua persiapan awak ni. hehe. nak buat refer untuk diri. hihi. bestnya semuanya dah siap beli lah? sy baru nak start membeli hujung bulan ni. nak skodeng jantina baby dulu! yehaaaaaaa (",)

cara mengobati tumor jinak said...

wah banyak sekali persiapannya kalo mau punya baby.. :3

Yumida Huda said...

aaa beznye..sume complete dah sis
beznye jadi baby..hihi
moga dipermudahkan proses melahirkan nanti

ANIM said...

Geram betuk mata ni tengok barang baby yg nina beli..
Terbau2 bau original baby...
Take care nina

Khai♥Rin : anies said...

comel nyer grooming kit niiii... kalu sy pun nk pakai jg... ;-)

amal said...

haaaaai kakak nama samaaa hee

akak take care k ;) jaga kandungan elok2.

penyisir rambut said...

smoga anak ibu selamat keluar...mesti comel cm ibu nye jugak...

MaMa Rey said...

Alhamdulillah...bau baby paling suka hidu..wangi..teringat masa preg dulu..moga nina n baby stiasa sihat..jgn lupa tmbh baby wipes nina..^-^

Dzureen Darwis said...

wah mesti tak sabar kan :) moga dipermudahkan.

Amanina Mads said...

dulu tok menakan ckp jgn sapu bedak sgt kt kemaluan baby. tu jelah yg tau pun. hehe. tak lama lg nk jd ibu. tc nina :)

Diana @ Melley Mey said...

Alhamdulillah... Akak doakan moga NinaAz dan baby di bawah lindungan Allah S.W.T sentiasa... Moga dipermudahkan segala urusan ....

Nory Zoulkefle said...

suka grooming set tu tapii tak beli2 lagi...hehe

Farahain Mokhtar said...

untuk travel perhaps boleh add portable changing mat? cotton ball, baby wipes or botol spray incase baby sensitive dgn baby wipes