KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, December 9, 2012

Kek Marble Biasa NinaAz

Assalamualaikum... Halo readers!!! Have your had your SHAKE today???

Dah lama Chef Nina tak kongsi resipi kek-kek bagai dengan korang kan. *chef lah sSSangaaat*. :D

Resepi kek kali ni ialah KEK MARBLE. Resepi kek ni aku ambik dengan Mak cik aku. Tak dapat aku nak bagi link beliau sebab beliau tak berbelog, bahkan tak ada facebook. hekhek.

Kek ni aku buat time Cuti Raya Haji hari tu. Mama la yang teringinnnn sangat nak makan kek ni. So, demi memenuhi hasrat mama, aku pun suruh laaa adik aku p mintak resepi dengan mak cik. First time taw aku buat kek ni. Tapi, bukan aku yang buat, adik bongsu aku yang putar marjerin semua, aku tukang ajar. konon nak turunkan ilmu chef pastry kat diaaa la konon. haha


RESEPI KEK MARBLE BIASA:

BAHAN-BAHAN:

2 cawan marjerin
3 cawan gandum (aku guna tepung naik sendiri)
1 sudu teh vanilla
2 cawan gula
6 biji telur

CARA-CARANYA:

1. Pukul marjerin + gula
2. Masukkan telur satu persatu + vanilla
3. Masukkan gandum
4. Masukkan dalam acuan, titikan warna yang anda suka kemudian toreh pakai lidi/pisau.heee
6. Bakar.


Eksaited tengok kek kembang



Ok. kek marble dah siap. resepi yang senang dan sedap. Walaupun tak berapa nak marble lah sangat, TAPI kek ni gebu dan lembut taw! CUBALAH!



K bai!


1 comment:

Nurul Aini said...

Resipi ini lah yang cari..hehe..Mudah. Memang dah lama cari resipi kek marble yang biasa ni. Google2 semua jumpa kek marble yang susah2. terima kasih kak.