KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, April 7, 2013

Travel Bajet -KRABI ♥

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???  

Actually, kami tak plan pun nak jalan2 musim cuti sekolah bulan 3 hari tu. Semua last minit. Aku risau nak plan apa2 dan kemana2 selagi tak PRU13. Nak plan balik kampung pun pikir 2, 3 kali. Tapi sekarang, rasa lega sikit lepas parlimen dibubarkan. Maknanya.. dah tak lama lagi laa tu PRU13. Boleh laaa aku balik kampung dengan tenang cuti sekolah MEI ni.. Hahaha. 

Last minit plan ni pepaham jea la kan dia punya bajet. Kalau long term planning, bajet nak ke krabi naik Air Asia boleh dapat rm200 taw untuk dua orang pergi balik. Pergh. Seyes jimat gila. Jimat masa dan duit pun off kos jimat. Boleh buat benda lain yang lebih2 tu. Like Shopping! Oh. Heaven. ♥ Haha. 

Masa booking untuk ke Krabi hari tu, kami bayar deposit untuk sewa van pergi balik. Van tu jugak yang bawak kami kemana saja kami nak pergi. So. Deposit untuk 2 orang RM400. Duit minyak dan Tol pergi balik dari KL ke Kuala Perlis  hanya RM230

Duit Thailand agak mahal berbanding duit kita. Hari tu kami tukar MYR1512 (Asalnya nak tukar 1,500 jea tapi dia suruh tambah lagi 12 hengget untuk cukupkan duit.agaga), so kami dapat balik 14, 000 Thai Baht. Kat bawah ni aku listkan (dalam matawang baht sebab kami bayar guna duit sana. Hehe) secara tak terperinci untuk pedoman anda semua yang plan untuk kesana.

1) Hotel - 1600baht untuk  3 hari dua malam 
2) Elephant Trekking - 1000baht untuk dua orang + Tips untuk driver gajah 100baht. Haha. 
3) Phi Phi Island tour - 2400baht untuk 2 orang  + Tips 20baht. 
4) Makan dan shopping - lebih kurang 6040baht 

Jangan tak tahu, bila sampai kat rumah, aku rasa macam nyesal giler tak habiskan duit yang kami dah tukar ni kat sana. bila check2 purse abang, adeh.. ada lagi balance 2840baht. adooii. kalau aku yang pegang semua duit tu, sah2 licin habis kann. bahahaha. 

So, dari 14,000baht dah tinggal banyak ni (2840baht)

kami tukar balik MYR, so kami dapat balik duit kami RM295. duit syiling diaorang tak nak. ohh.sentap. tak pe lah, buat kenang-kenangan. haha. 

Abang belanja Dominos, sebab berjaya tak habiskan duit disana. Apakah???

SO, cer teka berapa total bajet kami kesana? hehe. 

TOTAL BAJET kami kesana lebih kurang RM1,847 hengget untuk dua orang. Kalau nak bajet lagi rendah dari ni, sila jangan shopping disana. ngehngehngeh.~ 

Jangan lupa join Giveaway #1 yea. mana taw ada rezeki kan. hihi 

Kalau nak tengok review kami di sana, boleh Klik link2 dibawah ni yea.


TQ for reading. k bai!






9 comments:

Budak Kampung said...

skali skala kak..ok la 2.lepas ni g tmpt murah2 plak

nik ros said...

ok la. bukan selalu pi bercuti kan. harga pun tak ada la terlalu mahal kan. yg penting dapat pi bercuti..hehe

cha said...

tapi kalau naik van kene ambik cuti lama la kn sebab perjalanan byk habis brp hari huhu. tp more adventure :D

nea lopah said...

Tq share nina.. bajet shopping tu yg kena lebih kan? hehe

ashra said...

bestnye....seronok tgk gambo2 u ols..
hubby saya teringin sgt nak ke krabi..da ada budak tecit ni kena tunggu besar sket la gamaknya kan..

Remy hazza said...

BEST NYER...BUDGET murah dan tak over sakan...... lepas nie mesti cik abg bwk selalu.......he3

NinaAz said...

Cha: nina pegi 3 hari jea. Hehe

Nea lopah: yeaaaaassss. Bajet shopping tu mesti over. Hehehe

Remy: tulaaa. Harap2 cik abe bawak selalu laa pasni. Ahaksss

Cho Zila said...

ni dah kira baguihkan... kalau ada kehendak di situ ada jalan...isyh kena mengenaker pepatahtu.. hantamjerlerkan.
kira dalam bajetler tu.. dapat jalan2 dan dapat sama2 ngan tersayang dapat rehat2... best.. best...

NinaAz said...

betul tu cho zila. hehe