KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Tuesday, June 25, 2013

Nak ber "EAT CLEAN" jugaklah!!!

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

Ish! ish! ish! Tak boleh jadi ni. Jeles aku tengok orang lain ber 'EAT CLEAN'. Penuh wall facebook aku dengan gambar makanan yang bertemakan 'eat clean'. Warna-warni sungguh makanan diaorang. dah la guna teknik kukus-grill-panggang jea. Kejelesan terserlah dalam benakku. 

Aku pun nak macam tu jugak lahh. Tapi tak tahu la berapa hari yang boleh aku istiqomah. muahaha. Aku ni payah sikit. cepat sungguh tergoda dengan makanan2 yang tak 'clean'. 

Haaaa... kata nak bersaiz S di hari raya. So? cepat-cepatlah insaf ok. haha 

Clean eating NOT a diet. it is a lifestyle choice. Haaa. dengar tu. lifestyle ok! lifestyle. Bila kita dah konsiten dengan lifestyle yang macam ni, sudah tentu kita akan dapat kesan yang positif. >Fat Loss>weightloss>Increased energy>Clearer Skin>Shinier Hair>Better Sleep>Increased mentall well>Improved digestion. (sumber: FITDAY). ssangat positif kesannya kan.? 

Contoh makanan 'eat clean' yang aku jumpa dengan menggunakan aplikasi google. hihi

Mana nasi? ooohh.. lupa. omputih tak makan nasik. Tak mampu aku nak telan ni jea. nasi wajib ada. barulah ada power. haha




Ini pulak contoh makanan 'eat clean' yang aku makan. tersangatlah CLEAN bagi aku *jeling-jeling*. bagi aku laa kan. hahaa

Ikan rebus yang mama buat adalah yang paling sedap didunia!!!! nak resepi? nanti aku bagi eh. ahaks!
Nasi putih + Salad & tomato mentah + Organic pea sprout stim + kurma + Zaiton -> aprikot ok. zura lee yang betul kan. malu mak jemah tahu. krooohhhkrooohh + Tea mix Herbalife + Sunkist for vitamin C

Jangan terpedaya dengan pinggan yang kecik ni yea. Actually, ni adalah piring biskut. hahahaa. Nasi tu nampak banyak sebab aku letak atas salad. Efeknya disitu.
Nasi putih + Kobis & pea sprout stim + Salad mentah + Lada Benggala hijau + tea mix herbalife & biji selasih


Nak lagi CLEAN. minum shake herbalife jea everysingleday -> sarapan, lunch, dinner. hah! MAMPU? Aku memang tak ahh. kalau setakat everysinglebreakfast tu memang terlebih mampu lah. hohoho 

Hari ni aku tak tahu nak makan apa daaa. Ikan rebus yang mama buat hari tu ada dua ekoq lagi. Ayam yang mama perap ada lagi dalam peti ais. macam nak grill ayam jerk. ehem. eat clean ok.   

TQ for reading. k bai! 


30 comments:

Annyss Aleeya said...

haha. kalau ikutkn ht mmg nk mkn macam2. tapi kalau diberi pilihan, Anys lebih prefer masakan kg. tekak nie dah sebati dah. haha. terbaik la ikan rebus tu. kite pun rindu giler nak makan. susah woo duk sini. :(

Nurzakiah Hanum said...

salam selasa
singgah pagi
dah sarapan?

Masya said...

hohohohoho.... biar btl...

Zura Lee said...

yg dok dlm pinggan nasi sebelah kurma tu bkn zaitun la, itu aprikot la mek.. hahaahaha...

Jojet said...

apa benda tu oii? sedap ke? aku xtau boleh telan x..aku selera mmg jawa melayu! hahaha

NinaAz said...

zura: hah. yeke. malu mak jemah. kampung sangat tau. hahaha. buta buah la ni. nampak sangat tak pernah makan. bahahahha..

NinaAz said...
This comment has been removed by the author.
Khai♥Rin : anies said...

mencabar keimanannnnnnnnnnnn tulungggggg

izan mama mia said...

haih....asal boleh makan...makan sajalah..huhuh

Normi Nieza said...

menu dietlah nie nina?hehe

Mizz Aiza said...

yang penting masakan cara ni menyihatkan.. akak dah lama tak menjamah nasi..terliur juga nampak nasi tu..

cikji said...

dapnyooo ikan rebus,terus tingat budu,hikhik

NM03 said...

akk pernah tak mkn nasi sebulan... mmg kurus dik....

Kesuma Angsana said...

wallah sedap2 tu nina !

Deqla Manjew said...

amboihhh byknya menu clean dia tu.. clear habis x ni mkn.. ? hahahaha...

Ibu Najla said...

Eat clean... Hmm... Susah. Mesti pinggan husband i xclean nanti :p

Tihara said...

bab2 makan ni, haishh,,susah..susah..susah nak tolak

Giorgio Izas said...

Aduh... tibe2 perut jd lapar...
Agak2 klu print out pic makanan kt atas ni bleh feel x makanan 2?.. He3

Dzureen Darwis said...

Yang dalam air tu biji selasih kan? Is it good for health??

Liza Razak said...

ikan rebus tu buat sendiri ek? nanti sharelah resepi :)

Nora Karim said...

amboi... kemain lagi... sedap pulak tu nampaknya... huhuhu

PerenLee said...

Yang gambar last tu awak letak apa dekat gelas tu?telur katak ya?huhu..

ZazaMyMoon said...

Salam Nina, thx follow blog kita, kita follow Nina balik..

hah pagi2 dah buat eye therapy hehe
tengok makanan tu terus laparrrrr hhehe

Remy hazza said...

Kena start eat clean lah remy nie....asyik layan jer apa saja

SFaezah said...

nak eat clean mmg kena kuat..bila tgk yg ada cheese, kek, coklat mmg mencabar tul!hihi

btw, sj nk tny..stok herbalife utk sebulan agak2 bape rat?
boley nina reply sini

bluefrozensky@yahoo.com

Nastyna said...

actually style makanan kampung kita adalah sangat eat clean already, tu pasal orang kampung sihat2 ramping dan perkasa belako.

wawa syaida said...

semua nampak sedap...sebab tengah puasa huhu

jaakechik said...

penuh ngn hidangan yg berkhasiat..... mmg salute lah... jaa xleh mkn mcm tu kot... kena gak makan ngn budu sambal belacan ikan rebus goreng.. baru meletops.. masa tu mkn btambah2 hehehehee...

nik ros said...

hebat la. semua mknan berkhasiat. rajin tau masak.

Amanina Mads said...

sedapnya nina.. buat terasa nk makan nasi kerabu..huhu