KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Monday, May 31, 2010

Kek Coklat Sacher in d House...(^_^)

tengah hari tadi...
masa tgh kemas2 rumah..
terjumpa buku resepi hidangan kek yang lama2..
dah lebih 5 tahun da kot buku tu..
tanpa membuang masa...
bukala sehelai demi sehelai...
hmmm...
bestnyer la..
tiba2..terpaku pada muka surat yang tiada nombor.
but..bertajuk.."Kek Coklat Sacher"..
hmmm..
tiba2 rasa cam nak buat..
bukan apa..
memandangkan bahan yang digunakan adalah coklat masakan..
sebab coklat masakan yang tahun lepas punyer masih lagi banyak berlambak lam peti ais..
hmm..
xpernah pula aku buat kek coklat guna coklat masakan.
biasa guna serbuk koko..dan coklat masakan juz utk buat topping kek saja..
hmmm....
apalagi..
bum..bang..bing..teng..tingg..tong..boom..kebabooo...
maka..
siaplah kek coklat sacher ni...lebih kurang 2jam..(1jam buat, 1jam bakar)
dapat la sebiji kek..
aahhhaa~



ting..(tiba2 ada idea baru)..
memandangkan..
still ader lagi lebihan whipping cream yang aku buat cheese cake minggu lepas..
maka..dengan bangganya..
hehe...
aku pun..putarlah whipping cream utk dijadikan topping kek coklat nih..
hehe..
whipping cream ni warna asalnya adalah putih..
hmm..
tapi..
bila dicampurkan dgn coklat masakan yang aku masak menggunakan teknik double boiler..
maka..
jadilah..
whipping cream yang berwarna coklat..
hehhehehe...
taraaaaaa~




hmm...
nampak tak bintik2 hitam pda whipping cream tu..
hukhuk..sedey dowh..
asalnya..krim putar tadi cantik..
tp disebabkan kek masih lagi panas..
aku masukkan dulu krim putar lam peti ais sebelum disapu pada kek..
jadilah macam tu..
nak tahu kenapa??
sebabnya..
bila krim tadi dah diputar..
sepatutnya kena terus sapu pada kek..
bila masukkan lam peti terus..
krim tadi akan mengeras..
dan bila diputarkan balik..
hmm...
jadilah macam ni krim dia..
hehe..
moral of d story..
sejukkan dulu kek..
baru putar whipping cream..
then sapu terus pada kek..
baru simpan kek lam peti utk seketika..
pastu..
MAKAN..~ hihihi ..(^_^)








**lain kali kena beli alat utk sapu cream ni..adeii..buruknyer la...hehe..tapi..BEST..sodap dimakan...muaahhhaaahhaa~

1 comment:

GC said...

Salam,
rupa x cantek x pe kot... janji sedapppp.... ^.^