KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, December 7, 2014

Farm In The City (Petting Zoo) | Sri Kembangan

Assalamualaikum... 


Kesian adik-adik aku semalam. Gigih semua datang berkumpul rumah aku semata-mata nak ke sunway lagoon. Last2 hajat tak kesampaian, pagi-pagi lagi dah hujan. lebat. hujan rahmat di pagi sabtu. hehe. Plan A failed. So kami proceed to plan B. Bersunway bersama haiwan-haiwan kecintaan. hikhikhok. 

Nak ke Zoo Negara jauh sangat dari rumah, nak kena tempuh jem bagai lagi, so memang idok le teman nak kesana. Alang-alang ada petting zoo dekat rumah (Sri Kembangan) so kami dicide ke sana sajalah. Lagipun konsep petting zoo di sri kembangan tu berbeza dengan zoo biasa. Dah namanya pun petting zoo kann. So weolls boleh lah bermesra-mesra alam dengan haiwan-haiwan kecintaan yang ada dalam tu, siap boleh tunggang poney lagi... tapi sayang, keberatan dan ketinggian aku untuk menunggang poney tidak mendapat kelulusan. waaaaa... sedih hangat!!!! 

Harga tiket untuk masuk petting zoo ni RM30 untuk dewasa, kanak-kanak rm25 kot. bayi pulak F.O.C. hehe... Kalau nak tiket murah sikit, uolls boleh beli melalui groupon. RM28. tolak 2 hengget dari harga asal. hikhik. Parking kereta pun F.O.C :)





First2 masuk, terus bagi makan kura-kura besar gabak ni. syokk jea dia tersadai atas jalan. Patutlah besar, orang tak putus-putus bagi makan. haha. Kitaorang pulak yang over excited tengok kura-kura. Anak aku macam tak de perasaan pulak. haha. kesian mak dia. hahaha





Leher jinjang. (>_<)

Lepas bagi makan kura-kura, bagi makan itik pulak. haha. Itik ni lebih kurang itik kat kampung aku jea ni haaa. itik ni memang mengada. duck.duck.duck. bising jea mulut dia. sumbat makanan diam terus.




Dalam tempat itik ni ada burung jugak. Burung yang sangat peramah dan overkiut. hehe. 

Masuk kandang harimau mengaummmm, masuk kandang rusa berbauuuu. haha. Tapi kat petting zoo ni tak de harimau taw. nak tengok harimau sila ke zoo negara.




Kat petting zoo ni pun korang boleh tangkap ikan. tangkap ikan versi longkang. kikiki.. excited sungguh aku tengok budak-budak tangkap ikan guna pengaut tu. apa kenama entah yang jaring-jaring tu. Aku pun tak pasti ikan yang kena tangkap tu boleh bawak balik rumah ke idak. tak ambik port. cuma ambik gambar sign board jea. hikhok. Longkang fishing ni jadik macam pagar untuk kawasan arnab. hehe. arnab dalam tu cute sangat! sampai tak tergamak nak masuk kandang arnab. haha.





Apa yang aku perasan lah kan. binatang dalam petting zoo ni semua sihat-sihat belaka. Tengok ikan-ikan ni. besar wehhh! buncit. obesity tahap melampau dah ni. hehe. dah namanya petting zoo kann.. haiwan dalam ni punn dah overdose makanan. konfirm tak kebulur punya.






Dalam jungle walk ni aku jumpa sekor binatang yang unik. comel giler dia makan pisang. hehe.



hai. my name is COMMON MARMOSET

Sempat berposing dengan iguana. Anak aku still buat muka blur. mak dia jea yang eksaited sampai ternganga-nganga. tak reti2 nak tutup mulut. haha




Biawak ni jadi mangsa Daffa semalam. Kitaorang tak perasan bila masa tangan dia meraba biawak ni, siap CEKIK lagi. terkejut tukang jaga biawak ni. hhaa. Khusyuk sangat mak nya tengok orang duk test pijak telur burung unta kat situ.


Dalam petting zoo ni pun ada vegetables and fruit farm. So korang boleh le tengok2 kebun2 buah. sayur. fefeeling duduk kat kampung.gitu. hehe. 


      

Haaaaa... kat sini laa pony ride. Tapi malang. tak boleh aku nak merasa menunggang pony. hehe. untuk budak2 jea. LOL!!




So far, bagi aku.. seronok jugaklah masuk dalam petting zoo ni. RM30 tu agak berbaloi. Dapat tengok haiwan2 yang tak dapat dibela sendiri. kikiki. Tunggu daffa paham sikit erti haiwan2 kesayangan baru kami datang lagi kat sini. haha. sekarang ni mak dia jea paham. kahkahkah. Anak besar sikit baru seronok. ye idokkk?? 

Ahaaa~ Ini map untuk korang terjah ke farm in the city ni erk! senang jea. waze pun boleh. parking free. tu penting. AHAKS!!



TQ for reading! K bai~ 



14 comments:

Normi Nieza said...

syok jgk kan?hehe

Cik Jelita said...

haha...ada anak sibuk kn plan ke sana sini walhal anak xreti ape lg.wakaka...

kina pinkbubble said...

Bestnye dh g farm in the city..xde peluang lg nk g jejalan..masih bercuti di kg...huuuu...mau blk kl nk g jejalan! Daffa jalan mane lg ni?amni nk ikot...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nina.. wahhh bestnya.. daffa rileks je ~~~

Bunda a.k.a KN said...

Assalam, memang lah sehat2 semuanya sebab tak henti2 di datangi pengunjung dan memberi makanan...

MizzTina said...

laaaa...kt ctu ke rupenya.. hahaha, jakun btl.. puas cri nama sebenar zoo ni.. tq..tq..danish bsr ckit nt nk bw g sn sbb skang dia msh blm excited bila nmpk hewan..

Cik Aish said...

BESTNYAA!!! wajib try pegi ni.. huhu

eima said...

wahhh menarik mmg ramai dah sampai kami je tak sampai lagi ... nk pi jg bw budak2

Cho Zila said...

kamipun dah pergi... cuti kali ini jugalah.. alahai padahal dekatnyer.. best boleh tahan...

Cik Iman said...

yang leher panjang tu labi ke

Raihanah Ahmad said...

plannya hari ni nak bawak anak2. dah tak sabar diorg tu

ros_reeza said...

bestnya sesekali ke situ :)

Marissa Ezreen Esa said...

Wah bestnya dan murah lak tu... lg best dr zoo negara cmni....

Marissa Ezreen Esa said...

Wah bestnya dan murah lak tu... lg best dr zoo negara cmni....