KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Saturday, March 12, 2016

Scan baby 3D/4D + Detail Scan dalam 2D - Poliklinik An-Nur Bandar Mahkota Cheras

Assalamualaikum... 

Sabtu lepas saje booking untuk scan baby. Awal bebenor nak buat 4d kan? haha. mak excited ginilah rupa dia. Baby dalam perut asyik kuis2 tendang2 jea. makin hari makin tak sabar pulak nak tengok aksi baby dalam perut. tu yang overexcited pi scan tu. hehe 

Macam Daffa dua tahun lepas, dalam 25 weeks baru kami buat 4d scan. Adik Daffa kali ni awal 2 weeks. ngam2 nak masuk 23 weeks. hehe. 

Macam dulu jugak, aku just booking online dalam web 3D 4D Scan Malaysia. Appoinment di Poliklinik An-Nur Bandar Mahkota Cheras. gigih bebenor nak hadap pergi klinik yang jauh kan. padahal dekat rumah aku ada je Klinik Nurul. Hehe. Klinik Nurul pun agak femes gak sekarang. selalu lalu dia punya iklan dalam wall fb aku. Murah pun murah kat Klinik Nurul tu. kalau tak silap utk 3d4d rm70 kat situ. heee. Tapi sebab aku nak buat detail scan 2D, so aku direct appoinment dengan 3d4d scan Malaysia. tak pasti pulak klinik nurul tu dapat buat tak details scan kat situ. lupa nak tanya. hihi 

Untuk pakej dalam 3d4d scan malaysia ni korang boleh tengok SINI yea. 

Detail scan ni pulak ada week2 tertentu untuk scan. Dari 18 weeks - 24 weeks sahaja. Melalui apa yang sonographer tu cakap, kalau dah lebih dari 24 weeks boleh je nak buat detail scan (partial), tapi agak susah sebab baby dah padat dalam perut. hehe. nanti result yang akan dapat tak berapa nak accurate. Berbeza masa baby kurang dari 24 weeks (full detail scan). baby masih lagi boleh bergerak sana sini , golek sana sini, so senang untuk mengesan dan memeriksa perkembangan bayi. gitu. 

Scan kali ni miss Ada yang buat. Tercari2 jugak nama miss jezzlyn sebab scan daffa dulu buat dengan dia, Rupa2nya miss jezzlyn tengah dalam sesi pantang 29 february onwards. hehe. patutlah nama dia tak de :) Entri time scan daffa dulu bersama miss jezzlyn.


hai. dulu saya adik. sekarang saya bakal abang. harharhar

Lama jugak buat scan ni. sejam lebih kot. sampai dah boring2 dah si Daffa. kejap je dia tengok baby dekat skrin tu. selebihnya nak mengusik barang2 yang ada dalam Klinik. hahaha. tak reti2 penat. berlari sana. berlari sini. dah namanya budak kan :) 

First time buat detail scan ni. Rasa sangat2 teruja. Alhamdulillah. diberi peluang sekali lagi untuk merasa nikmat menjadi seorang ibu yang 9 bulan membawa kemana sahaja anak didalam perut ni. hehehe. Bila dapat melihat perkembangan bayi dalam kandungan, dan dapat melihat satu persatu perkembangan bayi dari sudut organ dalaman, kaki dan tangan, muka, jantina, tulang belakang dan otak.. subhanallah..Maha suci Allah..sebaik-baik pencipta. Indahnya ciptaanMu. Semoga anak ibu sentiasa sihat dan membesar dengan baik hendaknya. InshaAllah :) 

Baby kali ni sangat2 berbeza dengan abang dia. Kalau daffa dulu asyik show off jea muka dia, adik daffa ni pemalu sungguh. asyik letak tangan je kat muka. malu laaa ibu tengok kite. gitu lah kekdahnya. haha. sampaikan aku kena buat senaman dalam bilik doktor, nak bagi dia gerak2 sikit. kalau boleh dengan kaki2 nak tutup muka tu, mana taknya, dia punya kaki tu terangkat nak sampai ke muka. haha. adoi. comel sungguh baby ni :)


My baby inside: 23 weeks. 
Mulut tu mulut daddy + abang daffa sangat taw!!! 
hahaha

Thanks a lot Miss Ada. Melayan kerenah aku yang banyak bertanya ni. soalan sama pun diulang2. nasib miss Ada tak pening. hehe. Tq juga atas kesabaran melayan kerenah baby yang pemalu ni. hehehe. 

Oke uols. Doakan kami anak beranak diberi kesihatan yang baik yea. (^_^)

   


Aminnnn. aminnnn.. ya rabbal alamin..

TQ for reading. K bai~!



1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)