KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Monday, May 31, 2010

Kek Coklat Sacher in d House...(^_^)

tengah hari tadi...
masa tgh kemas2 rumah..
terjumpa buku resepi hidangan kek yang lama2..
dah lebih 5 tahun da kot buku tu..
tanpa membuang masa...
bukala sehelai demi sehelai...
hmmm...
bestnyer la..
tiba2..terpaku pada muka surat yang tiada nombor.
but..bertajuk.."Kek Coklat Sacher"..
hmmm..
tiba2 rasa cam nak buat..
bukan apa..
memandangkan bahan yang digunakan adalah coklat masakan..
sebab coklat masakan yang tahun lepas punyer masih lagi banyak berlambak lam peti ais..
hmm..
xpernah pula aku buat kek coklat guna coklat masakan.
biasa guna serbuk koko..dan coklat masakan juz utk buat topping kek saja..
hmmm....
apalagi..
bum..bang..bing..teng..tingg..tong..boom..kebabooo...
maka..
siaplah kek coklat sacher ni...lebih kurang 2jam..(1jam buat, 1jam bakar)
dapat la sebiji kek..
aahhhaa~



ting..(tiba2 ada idea baru)..
memandangkan..
still ader lagi lebihan whipping cream yang aku buat cheese cake minggu lepas..
maka..dengan bangganya..
hehe...
aku pun..putarlah whipping cream utk dijadikan topping kek coklat nih..
hehe..
whipping cream ni warna asalnya adalah putih..
hmm..
tapi..
bila dicampurkan dgn coklat masakan yang aku masak menggunakan teknik double boiler..
maka..
jadilah..
whipping cream yang berwarna coklat..
hehhehehe...
taraaaaaa~




hmm...
nampak tak bintik2 hitam pda whipping cream tu..
hukhuk..sedey dowh..
asalnya..krim putar tadi cantik..
tp disebabkan kek masih lagi panas..
aku masukkan dulu krim putar lam peti ais sebelum disapu pada kek..
jadilah macam tu..
nak tahu kenapa??
sebabnya..
bila krim tadi dah diputar..
sepatutnya kena terus sapu pada kek..
bila masukkan lam peti terus..
krim tadi akan mengeras..
dan bila diputarkan balik..
hmm...
jadilah macam ni krim dia..
hehe..
moral of d story..
sejukkan dulu kek..
baru putar whipping cream..
then sapu terus pada kek..
baru simpan kek lam peti utk seketika..
pastu..
MAKAN..~ hihihi ..(^_^)








**lain kali kena beli alat utk sapu cream ni..adeii..buruknyer la...hehe..tapi..BEST..sodap dimakan...muaahhhaaahhaa~

Sunday, May 30, 2010

Jangan ada Benci.....(T_T)



andainya ada diantara kita nanti..
berubah hala serta memungkiri janji..
jangan ada benci...
Suka dan duka dilalui..
jadikan kenangan disudut hati..
andainya cita2 tidak kesampaian.
ikatan murni terputus dipertengahan
jangan dikesalkan..
jangan lantaran kegagalan..
kita berdendam saling bermusuhan...
ungkit mengungkiti..
sakit menyakiti....
memusnahkan diri..




kita harus TABAH dan bersedia..
cekal hadapi kemungkinan y tiba
kadangkala y berlaku..
diluar kemahuan kau dan aku..


~Bond&Naa~

Saturday, May 29, 2010

Nak..Nak makan..Garfield's Lasagna..NAK!!


tetiba jer niey...
berperasaan sedemikian rupa..
mengidam doe..
adeiii~
Semalam xbley tido...
cari resepi nk buat Lasagna..,,
seb baik ade gak jumpa resepi y agak boleh dipercayai..
hmm..
bila nak try buat ni..
bahan nk buat lasagna ni agak rumit la jugak..
xd kat Pekan kg aku ni..
kena keluar bandar la cari...adeii~
bahan utama lasagna..
mee lasagna..
hehe
dua jenis keju..
parmesan cheese dan mozarella...
hmmm..
any suggestion utk resepi lasagna???
hmmm..
share2 la kat aku..

~Bond&Naa...~

Friday, May 28, 2010

Banana Cake in d House...


hhehehe...
today..
aku cuba resepi baru lagi..
Banana cake~..
sebelum ni.. ade buat..
but resepi sebelum ni..
tak specifickan berapa cawan pisang..
juz dalam unit biji saja..
so..aku nyer kek..kureng sket..hihi
hmm...
2nd percubaan..
berjaya nampaknya..
Cuma..
law boley kurgkan tepung..lagi best dow..
then.. kena beli ovellete baru..
ari ni ak guna y lebihan tahun lepas punya..
cm dah xbest da ovellete tu..
hehehe....
one things..
cari pengayak tepung xjumpa..
mana ntah perginya..
so..
moral of d story..
aku punyer soda bikarbonat lam adunan tu..
xseimbang..
hmm..
ehehehe..
best kek ni..
nyum3..
kejap je lesap..
maklumlah..
tukang makan ramai......



~I like 2 be a Chef...in Pastry..~

Tuesday, May 25, 2010

Cheese Cake in d House...

Yeah...~
Ari ni..
aku try new recipe...
Kos bahan agaklah mahal..
xseperti kos2 pastry y aku buat sebelum ni..
mana taknya..
cheese pun dah RM18= 500gm
whipping cream lagi..
apa pun..
puaas hati...
resipi e2 menjadi..
kek pun gebu..
pergh..kejunya memg 100% pure.
fuh~..
kalaulah habis sebijik aku makan..
alamaknya....
Semakin 'COMEL' la aku..
hahaha...

ni la rupanya sebelum di bakar..
main letak jer lam acuan..
tak payah lapik2 kertas minyak..
bukan apa..
malas nk kuar pg beli..
hehehe...



haa..
ni plak rupanya selepas masak..
hihihi...gebu beb..
segebu mukaku...
hehehe...









~Impianku..setinggi bintang di langit..Chef Nina..Master of Pastry..~

Monday, May 3, 2010

Jangan Memandu kalau mengantuk....

jalan sepintas.. (Tanjong malim - Sabak Bernam)
Tragis2.....
nasib baik..
Alhamdulillah...
umur masih panjaang...
syukur..
adeiii~
aku ni memg la..
tebolah sungguh~..
huhuhu...
nasib baik aku selamat..
xd apa2 yang berlaku...
degil plak tu..huhuhu
igt kan xd pe2 kerosakan yang berlaku..
tup2.., pagi ni tgk,, ade jugak yang xok skit..
fuh~
harap2 dapat dibaiki dgn baik..
huhuhu...
tunggu income masuk..
nak try g kedai..
huhuhu..
sekian...




*moral of d story: jangan memandu kalau mengantuk..,