KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Thursday, October 30, 2014

Makanan Pejal untuk Daffa: Cara untuk panaskan makanan beku bayi

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 


Dalam entri pertama yang aku buat berkaitan dengan makanan pejal ni - Avocado Puree, aku ada share berkaitan dengan macam mana nak cairkan makanan yang telah dibekukan. Masa tu aku hanya guna kaedah double boil biasa jea ( tak letak atas dapur) dan masa tu juga aku guna kaedah ice cube (puri dalam bentuk kiub yang comey lote). Ngeee. 

Kali ni pula aku nak share macam mana nak cairkan puri beku - masih lagi guna kaedah double boil, tapi letak atas dapur dan puri beku pula didalam freezer storage bag

Kalau korang ade beli warmer, selain panaskan EBM, korang boleh juga guna warmer untuk panaskan puri,. Tapi, aku lebih suka panaskan puri atas dapur jer. kikiki.  Lets cekidout!






1) Bubur nasi yang aku bekukan dalam storage box tu aku rendam dulu dalam air supaya senang bendelah tu keluar dari bekas. Dalam freezer storage bag tu ada puri pisang + epal + blueberry. Aku simpan puri tu dalam keadaan slim (walaupun aku fat - motif?), supaya senang nak handle bila nak cairkan puri tu. Kalau simpan dalam keadaan fat, susah bagi aku nak patah2kan puri beku tu. Betul tak? Ngeeeee... 

2) Masukkan bubur nasi dan puri yang korang patah2kan tu dalam bekas. Aku guna barang yang sedia ada kat rumah jea. Bekas besi tu kitaorang guna untuk buat air tea dan macam2 jenis air.. panaskan makanan anak pun boleh!. kikiki 

3) Kaedah double boil. Masukkan puri dalam 'cetong besi' (kata ore kelate) tu tadi ke dalam periuk berisi air - panaskan 

4) Makanan bayi anda sedia untuk dimakan! wink2





Ni masa mula2 aku bagi Daffa makan puri combo ni. hehe. Muka tak boleh blah. Suapan pertama 'ngetak bulu' (bahasa kelate), suapan kedua 'eiiii apa ni ibu???'. Suapan ketiga, 'erm, sedap jugak ni'. Last2, 'ibu! nak lagii (sambil pegang bekas)'.. bahahahaha!!~ 

Hari ni sudah hari ke-4 daffa makan combo set ni. Alhamdulillah. Tiada apa2 alergik mahupun alahan, u'uk pun keluar blueberry uollsss.. hahahahha. *statement geli, sori!!* kikiki. Alhamdulillah. He love it! and me of course happy overloadddd! ehehehee.



Anak ibu sekarang... 8 bulan. 
7 bulan dah pandai berdiri berpaut pada objek (tak kira objek apa, kaki daddy ker, perut ibu ker hapa ker, janji dia boleh berdiri. 
Sekarang! sedang berusaha untuk bangun berdiri sendiri. 
Ibu dulu 9 bulan dah jalan taw Daffa! 
cayok daffa cayokk!!! Anak ibu mesti sama macam ibu. kikiki... 
  

Ok korang!!. Daffa dah bangun tidur, jommmmm 'berperang'.. hehe

TQ for reading! K bai!!~     



13 comments:

Jueliza Jamani said...

Wahh comelnyaaaa

Kakzakie said...

Memula rasa macam luarbiasa bila dah tahu sedap senyum bukan main...

Tunggulah tak lama lagi dah berlari tak menang kaki nak mengejar.

NinaAz said...

kakzakie: heheheh. tak pe kak. alternatif untuk ibu cepat kurus. bahahaha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nina. wahhh comel sangat daffa ni. geram tengok! cepat belajar ni. bagus2..

Cik Jelita said...

comey daffa...nina kalau antr puree beku rumah pengasuh macam mana pulak?cairkan dulu ka?haha...blurr2 lagi ibu thaqif ni dalam menguruskan penyediaan solid food anak.sbb skrg guna yg dok peti bawah jer-rendam air panas jer masa nak bagi makan.

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi
sory x sempat nk komen anum bz hari ini

misz sheyla said...

puree berape lame boleh simpan???

eima said...

comeynye ..
aku dulu tak suka yg rasa masam jenuh jg la nk ajar .... last2 underweight sbb memilih sgt mkn ... huhu

NinaAz said...

cikjelita: setakat ni. nina belum lagi hantar makanan pada pengasuh. heee. time daffa ngn babysittee. dia minum susu jea. heee.... tp nina ada sediakan termos utk letak makanan daffa pd bbsitter. cuma xtaw bila nk start bg. haha

NinaAz said...

misz sheyla: sama mcm ebm. deep freezer thn 6 bulan. heee

cik mah said...

Sama ngan azwa..suka wat gaya mcm tu geram tgok.. nk tirulah menu daffa..hehe..

jannah hussein said...

Suka sgt bc entry nina..byk info..tq 4 sharing

jannah hussein said...

Suka bc entry na..rq 4 sharing