KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, March 4, 2018

Homestay Kundasang - Anjung Rehat Jamsari

Assalamualaikum... 

Cerita balik Sabah. 

Nak share pasal homestay yang kami menyinggah untuk satu malam di Kundasang haritu. Masa balik Sabah tahun lepas, adik aku dengan laki dia ikut sekali. So bawak lahh dua orang ni jalan-jalan Kundasang. Alang-alang tu, tidur lah satu malam di Kundasang. 

Puas memusing cari homestay. Boleh dikatakan majoriti full. Maklumlah time cuti sekolah. Ada yang kosong tapi mahal terbeliak biji mata la pulak. Sebab spesies dasar kedekut, so pusing memusing lahh kami sampailah jumpa homestay yang murah dan WOW!! Menarik sangat!


Kawasan Homestay


Anjung Rehat Jamsari 

Ngam2 tinggal satu ni je yang kosong. rezeki kamilah katakan. Ruang yang agak luas. satu katil single dan satu katil size queen kat bawah boleh la muat kami 4 beranak. dua tilam kat atas. Ngam untuk adik aku dengan laki dia. Berbaloi dengan harga. RM250 untuk satu malam. so far bagi aku... so far so good. hahaha




Tempat menginap kami untuk satu malam


Tangga untuk ke tempat atas. Macam loteng gitu :)
Tilam kat tempat atas :)

Dua katil dibawah

Kami check in pun dah lewat petang. Lepas check ini, adik aku sempat lagi terjun sungai belakang homestay tu. Ada anak tangga yang panjang untuk turun sampai ke sungai. Punyalah sejuk airnya. Sejuk sampai ke tulang adik aku cakap. Kundasang ni memang sejuk oi. Ala2 hidup kat Guilin gitu. kihkihkih.


di belakang daffa tu tempat check in. :)
  
Garden disekitar homestay yang seindah mata memandang hikhik
View dari belakang homestay kami


Sungai yang sedang2 besar. Air yang sejuk yakmat!

Tangga dari atas homestay sampai ke bawah sungai

Lepas asar, kami terus ke pekan kundasang sebab plan nak BBQ. Jalan-jalan kat pasar malam pekan kundasang dan terus ke kedai untuk cari ayam, bahan nak perap ayam, arang dan sewaktu dengannya. BBQ ala kadar je. Asal hado.


Dua kanak-kanak riang. 
Singgah kedai untuk beli barang sumber makanan :)

Aktiviti malam. BBQ time.


haaaa.. ini ayam perap versi ala kadar. hahaha. 
Bila si adik ipar stailo dalam bab memasak. hah. semua serah kat dia. 
Janji kenyang. hehe 
Budak kecik sibuk kuasa dua. nambelas kali jatuh pun stay strong. janji aku boleh bebas kesana kemari. Happy lettew!!



Para bapak bizi hidupkan api. Time ni aku dah masuk bilik menggelupur atas katil. Sakil kepala sebab terhantuk kat jendela kereta OTW Kundasang tadi. huwa huwa huwa. 

Budak dua ketul ni seronok sangatlah kalau dapat hidup bebas macam ni. keluar masuk keluar masuk. naik turun tangga. Seronok sekali!. Sampai sejuk2 tangan kaki pun tak heran. Lepas masing-masing kenyang. Semua lena.......


Ni lepas kena sound dengan ibu. Duduk la sekejap dua saat.... 


Desa Cattle Dairy Farm 

Tempat wajib datang kalo mai Sabah!. hehe. 

Sebelum balik kampung, jalan-jalan dulu kat sini. Aku pun tak tahu kenapa suka datang sini. Mungkin suka dengan suasana tempat yang cantik ni. kata orang. ala-ala switzerlend gitu. Nyaman sekali buk!!! 

Kalau datang awal pagi, tak adalah ramai sangat orangnya. Nak membeli pun tak payah beratur panjang patploh depa. hehe..


Wefie dulu. Kami berEnam

Parking kereta jauh sikit. Parking terhad. :) Tak apa. Abang RELA ada. InshaAllah selamat. hehehe

Bergambar dengan batu lembu. 2014 first time datang sini, batu ni batu biasa je. Lepastu baru jadi batu lembu macam ni. haha

Seorang budak yang malas berjalan. Nak jugak pak dia yang angkat. Minta ibu angkat ibu tak layan. Nasib baik pak sado. haha
 
Dah cantik dahhhh dalam kedai nak beli susu ni. Dulu-dulu mana ada macam ni. hehe. Boleh laaa nana rasmi bergambar disini



Port bergambar lagi di tepi kaunter susu sapi . Ahaks!


Paling aku suka. Susu kopi!!! aiskrim gelato yang sangat sedap!!! puding pun boleh tahan. alaahhh. semualahhh telan. sedap! kena cuba semua. har har har





Fresh milk Daffa. 500ml ni sekali sedut je. huhuhu. 


Lepas isi perut. Bersiar2 la sekejep keliling ladang tu. Jumpa dengan lembu corak-corak. hehe. Nasib baik anak-anak iols kenal tu lembu. Tak de lah tertukar dengan LRT. hahahaha.


Port bergambar setiap kali datang sini. Untuk kenangan anak-anak bila besar nanti. Dari appa baru bertatih, sekarang appa dah besar panjang. Siap kuat lagitu tunjuk gaya. hehehe.

Weols. Nana cuba nak senyum nampak gigi juga. Tapi malang, gigi nana tak ada

Nana fokus pada lembu. Maklumlah jarang jumpa

Seronok tengok gambar kami disini kalini. Sebab nampak Aki Nabalu di belakang tu. Sikit je lagi nak kena tutup dek awan. hehe


Kalau korang yang nak jalan-jalan kat sini. Nak jalan-jalan versi enjoy dan bebas, aku prefer korang sewa lah kereta. hehe. 

Dari Kota Kinabalu nak sampai kundasang ni lebih kurang dua jam lebih kot. Boleh lah bermalam kat area Mesilou ni. dekat je dengan dairy farm. Boleh drive pergi pekan kundasang. Sampai pekan tu jangan lupa cari KEPAK AYAM KUNDASANG yang best giler!. memang beratur lah menunggu si kepak tuh. Lokasi dia berhadapan dengan tandas awam. haha. sori la beb. aku ingat tandas je. hak lain not sure.

Esok nya boleh jalan-jalan area RANAU. kat ranau ada poring dan Luanti fish spa. Boleh la singgah situ. Kalau nak round pekan Ranau, boleh singgah cari TUHAU. arghhhh. sedap hoi. Ikan kering situ pun sedap. kalau tak silap aku,  tak ada ikan kering jenis tu kat KK. Tapi tak tau laa kot2 ada. aku tercari2 jugak dekat area pasar filipin tu. nan hado!


Ni lah ikan kering yang aku cakap tu. hehe

Inilah TUHAU. Benda wajib aku beli buat stok kat KL. Bukan stok untuk dijual. Tapi stok untuk perut sendiri. hee

Luanti Fish Spa. Kesian ikan2 tu kena pijak dafna. Hahhahah

Ok. Tajuk pasal homestay je kan. Tapi isi kandungan kelaut. hehe. 

Nak tahu lebih lanjut tentang ANJUNG REHAT JAMSARI? KLIK SINI 

TQ for reading!! k bai~   



No comments: