KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Sunday, August 17, 2014

Buah Hutan: Buah Pugi (dusun) / Buah Ngeke (kelate)

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today??? 

4 tahun berlalu, hari ni dapat jumpa pulakkk buah hutan ni.... Suami aku panggil buah ni buah Pugi, kalau ore kelate pulok panggil buah ngeke. Dalam bahasa rasminya aku tak pasti pulak apa kenama buah ni...



First time aku makan buah ni masa OTW balik UPSI dari Kelantan (2010). Kami sesaja lalu jalan Cameron kenkonon nak feel dia punya adventure tu. jalan cameron kan bersimpang siur berliku2. hehe. 

Suami aku (masa tu kengkawan jea *mata keatas*) tersinggahla kat gerai orang asli jual buah ni. kemain bersungguh2 dia nak berhenti beli buah ni nak bagi aku cuba. sedap katanya!..

*Pic 2010* 
- Mengimbau kenangan lalu. ewah3. Time tu rela pakai PINK uollss. nak bagi sama dengan tudung aweks la katakan. eh! tudung kawan hokkey!!.
Nampak tak dekat tangan sawo aku tu. haaa. tu la buah pugi yang first time aku tengok. hahaha. masa ni depan gerai jualan orang asli. Kawasan tanah rata Cameron 

Buah ni senang jea nak bukak. Tak sesusah buah durian yang nak kena berjaga2 dengan durinya. Tak sesusah buah cempedak yang ada getahnya. Sekali tekan, kulit dia terus terbelah.. Ngap terus. 

Isi dia putih melepak macam kulit leuniey, hehe. jangan marah ah leuniey.., manis2 masam. euwwww. kecur air liur kejap, sambil taip sambil teringat makan buah ni, haha. 

Biji dia pulak kalau korang berani boleh la telan terus. macam suami aku. makan buah ni, semua biji dia telan. kalao aku, tak mampu lagi nak telan. hihihi



*pic 2010* - Muka jakun 2saat sebab first time try buah ni. hahaha

So, kalau korang nak cuba buah ni. boleh la try usha2 kat area HULU LANGAT. sebab tadi sawo aku beli kat sana. Kalau kat Kelantan pulak kawan aku cakap ada jual di JELI. hehe.. kalau korang tak mo cuba pun tak pe. kang kalo tak sedap kang marah kat hakak pulak. auwwww! larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk~~~ 

TQ for reading! K bai!        



7 comments:

Nilam syapina said...

Kak Nina , Nil pon tak penah dengar... hahahaha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum nina. heheh kemain throwback gambar2 lama. kuikuiiii. lebih kurang macam buah manggis je sheila tengok. hihi rasa cam pernah makan. lupa pulak iolls ;p

MizzTina said...

eh..yela, sm entry kite.. hahaha.. sedap kan.. i is jakun bila pestime mkn.. kekeke

Normi Nieza said...

sdap buah ni..mcm buah rambai rasanya..:)

Nory Zoulkefle said...

ISI DIA MACAM BUAH SALAK KAN...PESTAIM DENGAR NAMA BUAH NI...PELIKK JUGAKK..HEHEHE


Cik Sal said...

Kat n.9 banyak buah ni.. nama buah ni..buah sentul..isinya masammasam manis.. buah hutan ni,selalu tempat kami ..orang asli yang jual.. jual kat tepi jalan .. area kuala pilah memang banyak.. sedap..

Mimi Azirah said...

oooo..mcm mcm nme yg de...