KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Tuesday, August 12, 2014

Baby Wearing Review : i-angle Hip Seat Carrier

Assalamualaikum..  Halo readers! Have you had your SHAKE today???

Awal2 dulu aku bajet, babywearing ni tak de kepentingan sangat. Pakai stroller jea, Senang nak handle, baby nak tido pun senang, boleh la tido dengan lena. Tapi rupa2nya babywearing ni ada kepentingannya jugak. 

Contoh, melalui pengalaman aku sendiri. Kalau nak melilau di tempat2 yang padat (like jalan TAR, pasar malam, SOGO) kekdah nak guna stroller tu sangatlah tak praktikal bagi aku. yela. sekali tolak kena bontot orang, sekali tolak jem satu jalan. haha. Nak beratur tunggu lift satu hal. sekali lift bukak, penuh dengan orang. next lift. pun sama penuh. so, menunggu lah jawabnya. nak naik escalator, kang tak selamat pulak. risau takut apa2 yang berlaku. yela, dekat escalator tu dah warning siap2, bendalah macam stroller ni tak dibenarkan. Last2 dukung jealah anak tu senang. 15 minit daya lagi nak dukungnya. kalau dah 5jam shopping. Dari Sogo ke Jalan TAR pastu masjid jamek. 5jam dukung anak ko mampu? haha. Patah pinggang gua. dah la berat baby daffa 7kilo plus2. bayangkannnn~~~ 

Last2 kami dicide nak beli babywearing yang baru. memandangkan first babywearing yang kami beli tak berapa nak family friendly. pakai setengah jam pun dah sakit pinggang + bahu. Pastu baby pulak tak berapa nak selesa duduk dalam tu. kesian baby daffa. hihihi.

Amacam??? RARE tak babywearing cenggini?? AHAKS!!

Nak pilih babywearing pulak satu hal. pening kepala nak mengugel review2 dari insan2 yang prihatin yang sudi buat review tentang babywearing. hehe. Last2 aku dicide sendiri nak beli baby wearing brand ___ tu. memandangkan melalui review dari blogger2 yang lain. brand tu quit OK. Aku bukan nak beli brand sangat taw. cukup setakat OK. Ok dengan baby. OK dengan kami. means baby and family friendly. 

Dua bulan lepas. kami ada merayap dekat Great Eastern Mall Ampang. kenkonon nak bagi reward kat baby daffa, bawaklah baby swim dekat hippopo baby spa tu. Tetiba pulak ada amoi tarik laki aku suruh try diaorang punya produk. kebetulan pulak bendalah tu babywearing... 

First try, teruuussss suami aku jatuh cinta dengan babywearing tuuu..



First impression! Wow! ringannya. tak rasa pun baby berat. Katanya. Aku hanggukkan saje. memandangkan aku dah ada pilihan tersendiri. hahaha. layankan hajelahhh~ Baby daffa pulak nampak macam seronok jea duduk dalam tu. haih. sama taste nampak dengan daddynya... 

Bincang punya bincang. kami pun dicide lah nak beli hipseater nih. Memandangkan tu pilihan suami aku. Dia dah betul2 suka yang tu. hari2 duk ulang benda sama jea. best la iangle. best la iangle. berkulat dah telinga aku dengar. So, aku setuju jealah apa yang dia suka. Lagipun, bendalah ni dia yang akan pakai. hahaha. Sejujurnya, dah sebulan lebih beli i-angle ni, sekali pun aku tak pernah try dan guna. 100% suami aku yang pakai. AHAKS! 

Next try. Fabulous Mom Shah Alam.



We got it. i-angle Hip Seat Carrier.

Kami pilih yang Irene Floral sebab corak dia cantik. dan depan tu ada zip. Boleh bukak untuk effect angin masuk. hehe

Kenapa kami pilih i-angle Irene Hipseat Floral Carrier: 

1) Kedudukan baby dalam keadaan yang baik. bersesuaian dengan kajian yang dibuat. ececece. bukan aku yang kaji. diaorang la kaji kot. Aku gugel jea. haha



2) Boleh guna Hipseat sahaja (not full wearing). Baby daffa ni awal2 dulu jenis nak duduk atas dukung jea. So, hipseat ni sangat membantu. baby pun ok duduk atas ni. seat dia lembut. tak keras. so bontot baby takkan sakit. pendukung pun laaagi ok. boleh jaga tulang belakang sekali. hehe.



Sampai sekarang kami still lagi guna hipseat ni. So, ini dinamakan KEPERLUAN bagi kami. haha



3) Boleh face in, face out. Ada pernah aku baca yang baby ni tak elok sangat nak face out. better face in. Tapi baby daffa ni jenis yang suka duduk dalam keadaan face out. So, kami redho jealah. tawakkal jea, harap2 baby kami OK. uhuksss!! 

Face out time dia sedang aktif dan nak tengok kiri kanan



  
Face in time dia nak tido. memang lena baby daffa tido



4) Boleh juga guna untuk back wearing - setakat ni kami tak pernah cuba lagi. memandangkan baby baru 5bulan. hehe 

Itu jealah kot. Untuk review yang superduper awesome lagi best. Korang Boleh tengok blog Tee's Little Corner. Siap buat 3 entri lagi untuk review bendalah ni. PART 1, PART 2, PART 3.  

So far, kami berpuas hati dengan babywearing ni. Hakak bagi 10 ********. hahahaha 

TQ for reading! K bai!!     



12 comments:

Tihara said...

comelnya baby nina :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ibu daffa. wahh bestnya bagi review babywearing. sheila nak sangat beli, tapi suami cam tak suka. dia prefer stroller je... camne ekk nak pujuk dia. lagipun dia memang tak suka pergi tempat ramai org ni. huihiii berapa ringgit ni yangg? hehehee

Nurzakiah Hanum said...

bagusnya

Normi Nieza said...

good review..:)

Ibu Najla said...

Nina...akak pkai yg atas skali tu. Hahaha. Ring sling warisan kakak najla. Brp rm hipseat carrier tu? Sesuai sgt utk ayah2 ni...

Kausar Amin said...

Good review dear! Yang penting mak/ayah dan anak selesa kan. Kami pakai ergobaby carrier. SANGAT BERGUNA kalau travel especially bila berjalan yang ada tangga or sempit yg takleh stroller lalu. Tapi now anak dah besar sikit kena jugak la bwk stroller merata huu

Suria Lekatlekitgurl said...

baby carrier anak saya dari sejak lahir adalah tangan asben sy sendiri. stroller pun anak saya tak nak duduk dari kecik smpai sekarang. dia lebih suka di pangku tangan bapak dia sendiri.. nasib baik bapak rajin mendukung anak kekekeke. baby wearing sy x pernah cuba tapi asben pernah ckp nak beli sebab kata x larat dukung padahal anak dh nak masuk 3 tahun. hahahaha dah laju berlari

Nastyna said...

betul betul betul... I pun prefer benda alah ni dari stroller, stakat nak pegi kedai beli serbuk kopi, hantar dan jemput kakak jelita, or ada urusan dekat2 memang kami guna ini jer. stroller if want to have a nice slow stroll, tak rushing, boleh la.

Aty_Fared said...

praktikal bende ni..dulu ada..tapi tak mampu nak kendong.. sakit tulang belakang.. heheh.. soh abah nya.. die tak selesa kate nya.. legi rela dukung gitew2 jer.. die rla..biarkan.. heheh

eimah siti said...

alahai...comel sgt baby kak nina...

cik mah said...

Mmg penting pun kan carrier ni..lagi2 tempat sesak..n klau setakat nk g kejap...so mmg penting sngt...pkai stroller klau g lama...daffa..comelnyer..

Nory Zoulkefle said...

nory pakai ergo baby (cap ayam)...ok jugak...iqy mesti tido kalau kendong dia guna tu...tapi iqy ni cepat berpeluh, tu yang jarang guna...selesa pakai stroller je...hehehe