KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Thursday, January 10, 2013

Rumpai Laut - Rahsia Wanita Jepun Ramping

Assalamualaikum... Halo readers!!! have you had your SHAKE today??

Motifff sangat tajuk entri aku kali ni. RAHSIA WANITA JEPUN RAMPING. ehem! rahsia wanita herbalife ramping ko tak nak hupdate kea? haha. Alah, cakap pasal herbalife, semua orang tahu kan, kalau serius ikut program, guna produk betul2,, of course badan selim melim meletop macam neelofa gitu!

Sebenarnya aku nak cerita pasal rumpai laut. sebelum ni rumpai laut yang pernah aku makan dan pernah aku kenal adalah rumpai laut yang ada tertempek kat sushi, satu lagi rumpai laut yang dibuat macam kerepek. paking kecik2. dulu masa belajar kat upsi, hujung minggu mesti shopping kerepek rumpai laut kat GRAND UNION. makan tak hengat apa. makan tu jea pun tak apa.

Kerepek rumpai laut. sape pernah makan? sedapkan?
Gambar: ehsan pak google


Tapi semalam, ada akak kat sekolah aku, merangkap jiran dalam taman aku ni, dia bagi aku sebekas rumpai laut yang siap dimasak. baik betul akak ni!. Masa kat sekolah dia dah bagi aku rasa, rumpai laut dicampur dengan air twister, agak sedap disitu. rasa oren2, pastu rasa macam pelik2 sikit. haha. tapi, aku still boleh telan la. 

Aku interview la sikit macam mana nak masak benda alah ni. aku tengok rupanya macam agar2 jea. cara nak masak bunyi macam senang, tapi tak tahu la kalau aku buat sendiri macam mana. Kak Nurul cakap kena rendam dulu 6 jam, baru masak. pastu kena tapis, baru sejukkan. Dia tak letak gula sebab nanti nak jadikan benda alah ni sebagai masker. erk? selain dimakan boleh pakai kat muka ek? oh! jakunnya aku. :P MENARIK NIH!. Aku dah order dengan Kak Nurul rumpai laut yang kering, I KG = RM70. Nanti boleh lah aku berumpai laut hari2. haha. lepastu aku ajar korang macam mana nak masak eh! (poyo eh! entah2 korang lebih terer dari aku.. bahaha)

Sebelum aku sarapan hari ni, aku minta jasa baik pak cik google carikan aku khasiat dan nilai kalori dalam rumpai laut ni. Dalam site NI dia cakap: Rumpai laut tergolong dalam sayuran yang berkalori negatif. Makanan yang berkalori negatif membakar lebih banyak kalori sewaktu asimilasi daripada apa makanan itu mengandungi. Hurm =,=  aku tak paham apa dia cakap. cuma hint yang aku dapat, rumpai laut = kalori negatif. hikhik

Satu lagi aku ada jumpa dalam site NI pasal SUP RUMPAI LAUT - ANTARA SAJIAN MAKANAN JEPUN. wahhhh! teruja aku! Rumpai laut yang aku dapat ni dari Semporna Sabah, bukan dari Jepun. Tapi, khasiat sama jea kan? hahaha.

Banyak khasiat dan fakta menarik berkaitan dengan rumpai laut yang aku jumpa. Antaranya, korang bolek klik link NI. Malas aku nak taip copy paste. :P 

So.. apa lagi, aku terus keluarkan sundae glass yang kawan2 hadiahkan aku time aku kawin hari tu. nak guna semata2 nak makan shake dengan rumpai laut. ambik feeling baikkkk punya!

Ni dia rumpai laut yang siap dimasak. Macam agar2 lumut jea rupanya kan!


Sarapan aku hari ni. hoyeh! Rumpai Laut berendam Tropical fruit shake! ahaks!










Psstttt: Entri yang tak de kaitan dengan tajuk. mesti korang bengang kan?? bahahahaa

k bai!






6 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Hubby lily suka makan kerepek rumpai laut ni..tapi lily tak makan..tak ngam dengan tekak.. :)

nik ros said...

tak pernah makan rumpai laut ni. so tak tahu rasa dia mcm mana

tgk mcm agar2 pun ada..hehe

Masya said...

assalamualaikum...

salam kenal juga..
eh² boleh makan gaya gitu yer.. seyes x pernah makan rumpai lauk tau...

Nabilah Azahari said...

akakk, lazat ke tidokkk?

NinaAz said...

Rumpai laut ni bau dia agak hanyir. Kena masak dgn daun pandan byk2 kasi wangi sikit. Hihi. Makan gitu jea pun sedap. Kalau nk lg sedap. Mkn dgn twister oren. Umpphh!!

Anonymous said...

salam..maaf ye tumpang promote jap..sesiapa berminat pure marine collagen (rumpai laut) gred AA Kuning dan gred AAA Purple sila contact / sms/ whatsapp: 0139611777
100g x 1 pek RM 10 bg gred AA
100g x 1 pek RM 12 bg gred AAA
* Free postage