KOUPUSANKU SOGIGISOM

KOUPUSANKU SOGIGISOM

Tuesday, December 14, 2010

NinaAz & Chef Khairi Anuar

TUNJUK AJARKU SIFU!!~ YEAH!!

I Love Pastry !!!~ Master of Pastry... :P
Minggu ni, Chef Khairi Anuar berada di Kelantan selama lebih kurang 1 minggu utk menjadi Sifu dalam kelas Pastry.. and me., tidak melepaskan peluang ini utk menghadirkan diri dalam kelas beliau..

Chef Khairi Anuar


Ramaikan yang join kelas ni...aku duk belakang..dtg lambt..sob..sob... (T_T)


Kelas kek hari ni telah pun di adakan di SWEETBERRY, Kota Bharu., bermula dr jam 2:00pm-5:00pm.. utk kelas ni, Chef Khairi telah pun berkongsi 4 resepi kek dan memberi tunjuk ajar dalam penggunaan bahan, cara adunan, cara membakar, cara menghias kek sehinggalah part memotong kek... PERFECT!!~

Nak kongsi sikit ilmu yang aku dpt ni.. Chef Khairi ckp tadi, Coklat ada 3 jenis..

Pertama -> of courselah coklat 1st Grade, coklat ni di kenali sbg coklat 'Couverture' @ 'real chocolate' . coklat jenis ni lah yang terbaik kerana 10x gandi berkilat berbanding coklat biasa.. kurang manis dan sedikit pahit sb terlalu byk coklat..hehee... tapi harganya..tentulah upgrade sikit dr y biasa...nama pun dah 1st grade...ekekeke :)

Kedua -> of courselah 2nd grade..hehehe... coklat ni juga dkenali sbg 'Compound' coklat.. coklat ni naturally shining dan kurang manis..

ketiga -> haaa....coklat 3rd grade ni lah y kita guna selalu... alaaaa... cooking chocolate tu la haaa...hehehe... coklat ni kan..kurang shining, manis, berminyak dan coklat ni byk lemak minyak kelapa sawit..memang kandungan gula sangat100000x tinggi ..hehee... kalau nak suh berkilat, kita kena tambah shortening..baru nampak berkilat..ok..done!~

pernah dengar tak brand coklat COLATTA ??? haa... kalau pergi Indonesia kan.. brand coklat ni la yang paling femes kat sana.. dan Chef Khairi pun guna coklat brand ni taw!!.~ memang best~
Dulu masa beliau kerja kat Secret Recipe.. Coklat brand ni la diorg guna utk buat kek yg sedap2 tu..then, pernah makan tak Big Apple Donuts? ha..same jugak brand coklat yg diorg guna..COLATTA..hehehe.. nak tahu tak??? almost 30% resepi kek yang di gunakan di Secret Recipes skg ni adalah resepi dari Chef Khairi... fuh~ cayalah.. i'm proud of U... :)

ni salah satu Packing Coklat Colatta...ada banyak bentuk packing taw..besar,kecik, and so on.. dan yang ni Sweetberry bg sbg OUTDOOR GIFt.. hehee... TQ sweetberry!!!


Chef Khairi ni agak kelakar,, xbosan la masuk kelas dia..berceloteh je dia.. byk ilmu yang aku dpt especially dlm bidang Pastry ni...dan hari ni..aku dah belajar 4 jenis kek yang SODAPPPP beb~~ memang sedap, sehingga menjilat jari licin..hehehe... simple tapi..kalau belek buku je..gerenti xdpt buat..so kena tengok how to do it...

Ni la jenis2 kek yang di pelajari:


1) Peach Flan Cake
2) Cappucino Dates Cake
3) Colatta Banana Cake
4) Apple Chips Crumble Cake

ok..dalam banyak2 jenis cake ni kan,aku paling suka yang no.4.. sedap lor!!~ kek ni ada apple pie filling dan juga Crumble atasnya.. Crunchy beb....rugi tak rasa...hehe..dan rugi xbuat sendiri..hehe.. :)


dalam masa 3 jam, kesemua kek tadi siap utk di makan.. siap masuk kotak bagi kitaorg lagi.. hehehe.. dpt jugaklah rasa kek ni kan sebelum balik umah try sendiri....


Hopefully, dapat join utk kelas yg seterusnya.. memandangkan aku akan jadi perantauan di KL, maka senanglah utk aku menghadiri kelas2 beliau..hehe... I-Allah..

Model Coklat Collata..hehe


NinaAz Cookies,, Let's my dream comes true.....~



No comments: